Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Noční můra z Wolfsburgu

Noční můra z Wolfsburgu

05.11.2015 9:18
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Noční můra Volkswagen nekončí. Největší evropská automobilka má svým způsobem štěstí, že už neexistuje moc dalších emisí, se kterými by mohla mít problém. Když se zdálo, že problém s oxidy dusíku se usazuje a začíná být pro investory přehledný, automobilka v pondělí přišla se zprávou, že problém s oxidy dusíku má také mateřské Porsche a v úterý oznámila, že se nejedná jen o dusík. Volkswagen má také potíže s podhodnocováním emisí oxidu uhličitého (a to celkově u 800 tisíc vozů). Stranou si tak vyčlenila další 2 miliardy euro na případné soudní pře se zákazníky (ušlé peníze za vyšší spotřebu) a s vládami.

I když se potíže Volkswagenu prohlubují - včera propadly akcie skoro o 10 % - přesah do německé a potažmo i české ekonomiky podle nás nemusí být nakonec zdaleka tak vážný. Důležité je, že spotřebitelé v eurozóně v tuto chvíli chtějí auta nakupovat - díky zlepšující se situaci na trhu práce je chuť pořídit si auto jedna z nejvyšších v posledních letech. Český automobilový průmysl a zaměstnanost v něm tak pravděpodobně může být zasažen pouze nepřímo - eventuálním odklonem od značky Volkswagen (a Škoda). Poslední čísla z Německa za měsíc říjen sice trochu vzbudila obavy - prodeje Škodovky poměrně výrazně meziročně poklesly. Vzhledem k tomu, že se ale auta v dnešní době objednávají týdny až měsíce dopředu, je říjnové číslo pravděpodobně z pohledu celé kauzy málo relevantní.

Nijak vážný dopad z celé kauzy pro Česko zatím nevyvozuje ani centrální banka. Tedy soudě alespoň podle poslední prezentace hlavního ekonoma Tomáše Holuba a viceguvernéra Vladimíra Tomšíka v Londýně. Víc se samozřejmě dozvíme na dnešním zasedání, kde ČNB představí trhům také obrysy nové makroekonomické prognózy. Ta bude v případě růstu na tento rok o něco optimističtější, ale opět sníží inflační výhled. I proto se pravděpodobně můžeme již dnes dočkat natažení závazku bankovní rady intervenovat proti koruně.

Region

Včera bylo hlavní událostí dne zasedání polské centrální banky. To však nic zásadně nového nepřineslo, což byla vzhledem ke krátícímu se mandátu současného Výboru pro měnovou politiku (RPP) očekávaná věc. Co se týče nové prognózy, tak NBP marginálně posunula dolů výhled růstu a výrazněji výhled inflace. Otázkou je, jak se ke jmenování nových členů RPP v příštím roce postaví nová vláda PiS, ale zdá se, že dodatečné snížení sazeb, kterého se někteří současní členové RPP bojí, rozhodně nelze vyloučit.

Dnes je naopak v centru pozornosti ČNB. Bankovní rada se bude zabývat poslední letošní prognózou, která by nemusela přinést žádné revoluční změny. V úvahu připadá jen velmi mírné snížení výhledu inflace pro příští rok a současně navýšení očekávaného růstu české ekonomiky v roce letošním. Hlavní otázkou tak je, zda ČNB tentokrát neoznámí prodloužení kurzového závazku do roku 2017. Podle našeho názoru je takový krok pravděpodobný. Případná negativní reakce koruny na tento krok by však měla být jen dočasná a omezená.

Dluhopisy

Americký Fed jasně pokračuje ve svém tažení za prvním růstem sazeb. Janet Yellenová v zásadě trhům včera zopakovala, že prosincový růst sazeb je pravděpodobný (“live possibility”), pokud nová čísla nijak výrazně negativně nepřekvapí. Připomněla také, že Fed chce nastartovat růst sazeb proto, aby si mohl je dovolit zvyšovat jen velice pozvolně a nezpůsobil ekonomice výraznější šoky. Ještě důležitější pravděpodobně bylo, že se pod jejími výroky podepsal šéf Fedu New York William Dudley, který je vyhlášenou holubicí v bankovní radě.

Komodity


Cena ropy Brent včera smazala růst z předchozího dne a vrátila se zpět pod 49 USD/barel. Zprávy o výpadcích produkce v Brazílii a v Libyi tak neměly na trh delší vliv. Naopak cena poklesla po zveřejnění týdenních čísel o zásobách ropy a produktů v USA. Zásoby sice vzrostly víceméně v souladu s očekáváním, avšak růst byl doprovázen vyšším využitím kapacity rafinerií a poklesem dovozů, což naznačuje vyšší domácí produkci (na kterou report také poukazoval). Celkové vyznění reportu však podle nás nebylo tak silné, aby poslalo cenu ropy samo o sobě dolů o 3,5 %.


Čtěte více:

Komentář analytika k výsledkům KB ve 3Q - Na provozní úrovni očekávání splněna
05.11.2015 8:08
Komerční banka vykázala 0,7% meziroční pokles čistého zisku na 3,245 m...
Výsledky Fortuny výrazně překonaly odhady (+komentář analytika)
05.11.2015 8:12
Společnost Fortuna Entertainment Group dnes před otevřením pražské bur...
Výsledky Komerční banky ovlivní dnešní směr burzy
05.11.2015 8:49
Domácí burzovní parket včera na podprůměrném objemu obchodů 0,596 mld....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m