Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Martin Štrupl z Hamé: Rosteme rychleji než trhy, kde působíme

Martin Štrupl z Hamé: Rosteme rychleji než trhy, kde působíme

29.11.2015 15:00
Autor: Pavel Daniel

Bezlepkové, veganské, vysoce kvalitní či BIO. Takové vlastnosti si se značkou Hamé spojoval ještě před pěti lety málokdo. Od té doby potravinářský holding ušel dlouhou cestu. Zbavil se nejen medvěda v logu, ale také nálepky ryze konzervárenské firmy. Nové pomazánky, které svačí nejlepší čeští biatlonisté, asi nejlépe vystihují zaměření na mladou generaci a celkovou modernizaci společnosti. V Kunovicích se ale nespoléhají jen na inovaci sortimentu. Společnost vyváží do 40 zemí a jejich seznam roste. V loňském roce vyexpedovali do Číny první dodávky kojenecké výživy, do Vietnamu zase letos masové výrobky. V polovině letošního roku se Hamé pochlubilo dvouciferným růstem, a to i v Česku. „V tuzemsku nám významně pomohlo oživení ve stavebnictví,“ odhaluje poněkud překvapivý důvod růstu tržeb Martin Štrupl.

Patria Online: Když jste nastoupil na pozici generálního ředitele Hamé, firmě se příliš nedařilo. Co bylo špatně?

Firma se dostala do útlumu, a to nejen ekonomického, ale i ve vnímání značky a našeho portfolia. Marketing neměl pořádnou strategii, což se ve finále projevilo i v číslech. Bylo to částečně důsledkem prodeje společnosti a odchodu původních majitelů. Ti byli zároveň ve vedení firmy, a měli tudíž vysokou motivaci a tah na branku. Nový majitel, islandsko-lotyšská skupina Nordic Partners, byznys příliš neovlivňoval.
Museli jsme Hamé zmodernizovat. Zaměřili jsme se na mladší generaci a rozšíření a změnu portfolia. Objevily se nové trendy ve stravování a Májka ve své klasické podobě jejich nositelem nebyla. Zásadní byla také diverzifikace trhů, díky které se nám podařilo vybudovat z Hamé nadnárodní firmu. Dnes generujeme polovinu tržeb v zahraničí a rosteme rychleji než trhy, na kterých působíme.

Patria Online: Jaký měla na Hamé dopad ekonomická krize?

Mezi roky 2009 a 2012 Hamé poprvé po revoluci zaznamenalo propad tržeb. Krize měla ale například i ten efekt, že zbankrotovala islandská banka, která Nordic Partners úvěrovala. Akviziční úvěr se musel refinancovat, a to velmi rychle. Tehdy pro nás začaly být významným partnerem tuzemské banky. Úvěr se podařilo refinancovat konsorciem bank, ve kterém hrála hlavní roli ČSOB. Zastávám názor, že firma naší velikosti potřebuje více bank, ale v Česku a na Slovensku je určitě nejsilnější ČSOB. Má dobrou strukturu zdrojů, a proto může poskytovat dlouhodobě výhodné financování.

a_hame-1 

Patria Online? Vozí si Češi pořád do zahraničí paštiky a konzervy? Vidíte to na vývoji vašich prodejů?

Fenomén Chorvatska a vlastní stravy byl v minulých letech velmi výrazný, měli jsme obrovské nárůsty prodeje v období dovolených. V dnešní době je ale tento trend na ústupu. Češi si už mohou dovolit víc než paštiky a vlastní potraviny, což je dobře. Zajímavý je ale vliv stavebnictví. Typická svačina stavebního dělníka jsou paštiky, pomazánky a rohlíky. Nechali jsme si zpracovat několik průzkumů, které potvrdily, že tito lidé ve velkém konzumují určitý sortiment našich výrobků, což má nemalý vliv na statistiky našich prodejů. Výrazný letošní růst v Česku je způsobený mimo jiné i růstem stavebnictví.

Patria Online: Jak se letos vyvíjí celkové tržby Hamé?

Za první pololetí jsme v meziročním srovnání rostli o 14 procent. Nebýt slabého rublu, zřejmě bychom dosáhli rekordních výsledků. A to i přesto, že ukrajinský trh je skoro na nule. Tam jsou teď naše běžné výrobky v podstatě luxusním zbožím.

Patria Online: Máte výrobní závod v Rusku, sankce ze strany Ruska se vás na rozdíl od mnoha jiných dovozců nedotýkají. Vnímáte to jako příležitost získat náskok před konkurencí?

Pětaosmdesát procent produkce pro ruský trh vyrábíme v Rusku. Sankce na nás tedy neměly zásadní dopad. Co se nás ale dotýká, je pokles rublu a obecně ruského trhu. Slabý rubl nás připravuje o zisky, jelikož je konvertujeme do českých korun. V Rusku navíc sílí orientace zákazníků na domácí produkci, a to nejen v potravinářství. Dá se na to dívat i tak, že sankce jsou z dlouhodobého hlediska příležitostí, někteří dovozci jsou na tom podstatně hůř než my. Nicméně potřebujeme, aby ruská ekonomika fungovala.

Patria Online: Zvažujete odchod z ukrajinského trhu?

Právě naopak. Jestli se na Ukrajině povede určitá restrukturalizace ekonomiky, bude to velmi zajímavá země na nějakou investici. Zejména v souvislosti s nedostatkem surovinových zdrojů u nás a na Slovensku.

Patria Online: Ovlivní další vývoj tržeb letošní extrémní sucha a neúroda?

Negativní vliv se určitě projeví. Stihli jsme zpracovat poměrně velkou část okurek, což je pro nás stěžejní komodita v zelenině. Postižena je ale košťálová a kořenová zelenina. Nedostatek zeleniny v Česku je však dlouhodobý problém. Produkce už roky klesá, zatímco naše poptávka roste. Prověřujeme proto vhodné akvizice v zahraničí. Kromě již zmíněné Ukrajiny je zajímavý Balkán, například Srbsko. To je strategické rozhodnutí, které není o letošním počasí. Kvůli suchu budeme uvažovat o určitých technologických změnách ve výrobě, která by omezila spotřebu vody.

Patria Online: Jaký je potenciál expanze na zahraniční trhy s ohledem na odlišné chuťové a stravovací zvyklosti?

Je to o jednotlivých kategoriích výrobků. Letos jsme výrazněji vstoupili například na asijské trhy. Do Číny jsme odvezli další dodávky kojenecké výživy, do Vietnamu zase vůbec poprvé masové výrobky. Pokoušíme se o další trhy, jako je Írán. Nicméně asi nikdy nebudeme vozit paštiky do Thajska. Produkty musí být na trzích konkurenceschopné. Hodně příležitostí je třeba v Africe. Pokud bude mít Hamé silného vlastníka, máme potenciál stát se velmi silným hráčem na africkém kontinentu a v druhém kroku si tam zařídit i výrobu. Naše výrobky jsou pro africký kontinent přirozeně předurčeny. Vlastnosti jako trvanlivost a bezpečnost zmenšují nároky na distribuci, která je v Africe na velmi špatné úrovni.

Rozhovor vznikl ve spolupráci s Hamé a Korporátním a institucionálním bankovnictvím ČSOB.

 


Čtěte více:

Momentum investing aneb „trend is your friend“
10.11.2015 16:10
Existují různé způsoby, jak přistupovat k investování. To první, co mů...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m