Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Výprodej výše úročených dluhopisů navázaných na komodity šíří nákazu do světa

Rozbřesk – Výprodej výše úročených dluhopisů navázaných na komodity šíří nákazu do světa

15.12.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ropa a čínský jüan - to jsou dvě položky, které by měl v dnešních dnech po ránu zkontrolovat každý správný spekulant na finančních trzích. Více ho v podstatě zajímat nemusí, neboť tyto dva trhy v těchto dnech fakticky definují převládající sentiment a tím i volatilitu na rizikových trzích.

Proč by někoho měla trápit ropa resp. její nízká cena? Stačí se podívat na trh s výše úročenými dluhopisy, které jsou navázány na tento dříve tak perspektivní sektor ekonomiky. Kreditní marže zde letí vzhůru s tím, jak vyplašení investoři začali likvidovat pozice ve fondech investujících do komoditního resp. ropného sektoru. To samozřejmě nutí manažery těchto fondů vyprodávat svá aktiva, což jen přilévá olej do ohně. Nicméně na počátku této negativní spirály je cena ropy, protože každé další nové minimum samozřejmě strach z držby “ropných” finančních aktiv dále podpoří, což celé kolečko roztáčí ještě rychleji. Proto je tak důležité, aby ceny ropy našly své dno, aby se všichni zúčastnění uklidnili.

A proč je důležitý kurz čínského jüanu? Jednoduše proto, že teď, když si soudruzi v Číně splnili svůj politický cíl a dostali svoji měnu mezi ty, které výsostně kapitalistická instituce MMF považuje za rezervní, mohou s kurzem jüanu volně manipulovat. Neboli čínská komunistická strana a její prodloužená ruka - centrální banka - může klidně nechat jüan znehodnotit a tím vyřešit jak problém s nízkým růstem (exportu), tak s nízkou inflací. No, a protože Čína má aktuálně druhou největší ekonomiku na světě, tak depreciace jüanu znamená vývoz deflace do celého světa - českou ekonomiku nevyjímaje.

No a jak si stojí ropa a jüan dnes po ránu? Obě problémové položky jsou jen lehce slabší, tak uvidíme, jaké bude odpoledne…

Region

Po dnech výraznějších změn bylo obchodování s regionálními měnami včera o něco klidnější. Koruna se standardně vůči euru prakticky nehýbala, zatímco zlotý s forintem sice nejprve posilovaly, ale v zápětí většinu zisků smazaly. Polským aktivům celkově nesvědčí poněkud zjitřenější domácí politická situace (výnosová křivka včera například poskočila vzhůru o více než 10 bps). Stejně tak sázky na další pokles polských sazeb v souvislosti s oslabením zlotého v posledních dnech významně poklesly.

Dnes je v centru pozornosti zasedání maďarské centrální banky. Ačkoliv Maďarsko upadá do stále hlubší deflace, MNB by, jak plyne z její komunikace, sazby měnit neměla a bude chtít držet relativně silný kurz do konce roku (roli stejně jako v případě zlotého hraje přepočet části dluhu v zahraničních měnách do měny domácí).

Dluhopisy


Výnosy německých dluhopisů vyskočily o 5 bps (na deseti letech) a křivka lehce zestrměla. Dluhopisům se nelíbil pohled na pěkně zrychlující průmyslovou výrobu, která rostla v eurozóně jedním z nejrychlejších temp za poslední čtyři roky (1,9 % meziročně). Současně výnosům pomohlo vzhůru zastavení volného pádu ropy.

Komodity

Ropa Brent se včera dále propadala a dostala se do těsné blízkosti krizových minim (36,20 USD/barel). Brzy odpoledne však asi zavírání krátkých spekulativních pozic (v Brentu - ICE - a WTI - NYMEX - jsou dohromady rekordní) cenu ropy vrátilo nad 38 USD/barel. Hlavní mantrou stále zůstává přebytek na trhu s ropou okořeněný dále očekávaným návratem Íránu na trh. Odhady, kdy by k němu mohlo dojít, se značně různí - vypadá to, že Írán může požadované podmínky splnit prakticky kdykoliv během prvního čtvrtletí, přičemž snaha íránské strany asi bude dosáhnout zrušení sankcí před volbami na konci února. Otázkou je, s kolika novými barely ropy z Íránu trh počítá. Zajímavé informace v tomto ohledu přinesl poslední report IEA, který uvedl, že skladovací kapacity by měly být schopny pojmout tenčící se přebytky na trhu s ropou v příštím roce. To znamená, že scénář extrémního propadu cen ropy (spotových a na krátkém konci forwardové křivky) by neměl hrozit.

Nadcházející dny, zejména dlouho očekávané zasedání Fedu, znervózňuje i zlato. Jeho cena včera poklesla o 1,5 % a znovu se tak blíží šestiletým minimům.

 


 

Čtěte více:

Dominantou Fed, dále průmysl, ZEW, Ifo, BoJ a ČNB… týdenní výhled
14.12.2015 11:00
Dominantou kalendáře na tento týden je zasedání Fedu. Americká centrál...
Jak ovlivní výsledky klimatické konference v Paříži cenu ropy?
15.12.2015 8:15
Dohoda zemí, které se zúčastnily Mezinárodní klimatické konference v P...
Fed by měl vsadit na kozu a vlka
14.12.2015 17:45
Tento týden k nám dorazí nová PMI z Francie, Německa a hlavně celé eur...

Váš názor
  • Juan
    15.12.2015 11:23

    Pan Abe v Japonsku nechal za poslední 2 roky oslabit jejich Jen ze 75 na 120 Jenů za Dolar, tedy o obřích 70 % !!! Japonsko tedy řídí také soudruzi ??? Švýcarská CB manipulovala silně kurz CHF, tak aby neposílil více než na 1,2 CHF za Euro. Když svoji páku náhle uvolnili, tak světově uznávaná tvrdá měna CHF posílil za 15 minut !!! o 30 % !!! a tuny informovaných spekulantů si namastily obrovsky své kapsy ! U nás pan Singr drží 2 roky Korunu na 27 za Euro a my turisté pak v Německu platíme díky němu víc než bychom museli. Šéfy švýcarských bank a pana Singra tedy považuji za KOMUNISTY. Ano , v čele naší ČNB stojí KOMUNISTA ! = MANIPULÁTOR.
    xiluodu
    • Re: Juan
      15.12.2015 11:46

      Kdybys jezdil na dovolenou jako správný bolševik do Ruska mohl ses poslední dva roky radovat, jak česká koruna krásně posiluje a ty máš kysané zelí a pirožky čím dál levnější. Mimochodem podporovat fašisty a imperialisty v Německu je těžký hřích, budeš se muset vyzpovídat u obrázku svatého Putina.
      ..
  • Úsměvné
    15.12.2015 9:53

    Zaujal mne odstaveček "A proč je důležitý kurz čínského jüanu? Jednoduše proto, že teď, když si soudruzi v Číně splnili svůj politický cíl a dostali svoji měnu mezi ty, které výsostně kapitalistická instituce MMF považuje za rezervní, mohou s kurzem jüanu volně manipulovat. Neboli čínská komunistická strana a její prodloužená ruka - centrální banka - může klidně nechat jüan znehodnotit a tím vyřešit jak problém s nízkým růstem (exportu), tak s nízkou inflací...." A co dělali soudruzi v USA doteď? Akorát se nejmenují komunistická strana USA ale finanční a zbrojařská lobby atd. Jejich prodloužená ruka FED klidně manipulovala s kurzem USD (QE1až QE4) a řešila své problémy na úkor celého světa. A u nás v EU jako přes kopírák. Tedy není divu, že se řešení vlastních hospodářských problémů na úkor zbytku světa zalíbilo také Číně.
    hb
    • Re: Úsměvné
      15.12.2015 10:41

      Je to tak. Někdo s tím začne dříve a druhý později.
      čtenář
    • Re: Úsměvné
      15.12.2015 9:58

      A naši soudruzi v čnb si s korunou nehrají?
      mamon
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů