Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přichází obrat na akciích oceláren?

Přichází obrat na akciích oceláren?

31.05.2016 17:45

V našem dalším pohledu na fundament vybraných akcií a odvětví bych i nadále rád držel kurz směrem k těm, která nejsou zrovna oblíbenci trhu. Už jsme se věnovali energetickým společnostem a těžařům, nyní se zaměříme na další tržní otloukánky – ocelárny. Z obrázku vidíme, že ty skutečně patří k velmi zkoušeným odvětvím. Akcie tří zobrazených gigantů jsou za posledních pět let 60 – 80 % v mínusu, zatímco celý trh si připisuje více než 60 % zisky. V případě AK Steel a United States Steel je také znatelná hodně vysoká volatilita. Vcelku jde přitom o hodně cyklické odvětví a beta společností Arcelor a AK Steel je dokonce na úrovni 2,6.

oclearny 1.png

Zdroj: FT

Ocelárny čelí náročnému ekonomickému prostředí zejména kvůli útlumu čínského růstu. Současné cyklické oživení v ekonomice této země by tak mohlo na akcie působit pozitivně a z výše prezentovaného grafu je patrné, že v roce 2016 skutečně probíhá pokus o rally. Nicméně je faktem, že strukturální změny v Číně zaostávají a současné oživení se tak může stát investiční pastí (viz některé z mých předchozích úvah).

ArcelorMittal, United States Steel Corp. a AK Steel Holding Corp. vykázaly v prvním čtvrtletí ztráty způsobené nízkými cenami oceli. Na ně tlačily zejména dovozy ze zahraničí a nízká poptávka ze strany málo investujících energetických společností. Podle Zacks klesla v prvním čtvrtletí tohoto roku celosvětová produkce oceli o 3,6 % a v Číně, jako největším výrobci, klesla výroba o 3,2 %. Tamní výrobci trpí nadbytečnými kapacitami a tudíž se všemožně snaží najít odbyt, což má jasné dopady na jejich zahraniční konkurenci.

Obrat na dohled?

Zatím se tedy zdá, že jen přidávám další a další argumenty proč se tomuto odvětví zdaleka vyhnout. Ovšem někteří analytici očekávají, že v druhém čtvrtletí tohoto roku dojde ke znatelnému obratu. A tím se dostávám k pozitivnějšímu tónu. Ten se v první řadě odvíjí od vývoje v americkém stavebnictví, které tvoří asi polovinu celkové spotřeby oceli v této zemi. Jak víme, americká ekonomika má poměrně slušně našlápnuto k určitému oživení a to by se spolu se silným trhem práce a nízkými sazbami mělo dál odrážet v pozitivním vývoji ve stavebnictví.

Dalším přínosným faktorem by měl být vývoj v automobilovém průmyslu, který je druhým největším spotřebitelem oceli v USA. Tento vývoj by měl být tažen cyklem (rostoucí prodeje aut v USA i oživení v Evropě) i faktory strukturálními. Podle Zacks totiž v posledních letech vzrostl průměrný věk vozů v USA a to by se mělo v následujících letech projevit na zvýšené poptávce po vozech nových i na poptávce po náhradních dílech pro vozy starší. Pomoci by pak v následujících pěti až sedmi letech měla i rostoucí poptávka po nových autech v zemích jako je Čína a Indie.

Pokud vezmeme při odhadech dalšího vývoje poptávky projekce od World Steel Association (viz graf), mělo by na globální úrovni v roce 2016 dojít k poklesu, v roce 2017 ale už by měla poptávka růst, i když pouze o 0,4 %. Z regionálního pohledu je pak zřejmé, že naprosto rozhodující silou je na globálním trhu Asie (64 % celkové spotřeby), kde by měla poptávka v roce 2017 stále klesat (o 1 % vs. pokles o 1,7 % v roce 2016):

oclearny 2.png

Pokud bychom se tedy snažili o ocelářský optimismus, vytvořili bychom zhruba následující příběh: Odvětví je už řadu let pod tlakem problémů globální ekonomiky a Číny, zápasí s obrovskými nadbytečnými kapacitami, firmy se nyní potácí ve ztrátě. Možná ale začíná svítat na alespoň o něco málo lepší časy. V Číně už není tak zle, na Západě začíná být dokonce lépe. Nevím, zda je realistické spolu s kolegy ze Zacks očekávat, že v druhé polovině letošního roku dojde až k dvojcifernému růstu zisků oceláren. Nicméně výše uvedené je podle mne dostatečně zajímavé na to, abychom se detailněji podívali na fundament a valuaci některých oceláren. Zejména valuace je totiž dost podstatnou součástí tohoto příběhu.


Čtěte více:

Jaké to je pracovat v Apple Store? Přečtěte si 11 nejdivnějších postřehů
31.05.2016 14:00
Portál Business Insider před třemi dny udělal rozhovor s bývalou zaměs...
Američané znovu utrácejí - osobní výdaje v dubnu stouply
31.05.2016 14:48
Osobní příjmy Američanů v dubnu stouply o 0,4 procenta, čímž zopakoval...
Květnové komoditní vzestupy a pády
31.05.2016 16:26
Po nečekaně silném dubnu mají čínské futures na železnou rudu a ocel n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
15:45Komentář analytika: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m