Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB si počká na první post-Brexitová čísla

ECB si počká na první post-Brexitová čísla

21.07.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Co dnes čekat od ECB? Zatím pravděpodobně žádnou revoluci, ale vzkaz by měl být jednoznačně holubičí a centrální bankéři mohou řinčet zbraněmi. Proč ECB v tuto chvíli zůstane stát na místě? Je jasné, že Brexit bude mít na ekonomiku eurozóny negativní dopad, ale nikdo v tuto chvíli neví jak velký. Sama ECB očekává spíše mírnější nákazu z Brexitu - do půl procentního bodu kumulativně v následujících třech letech. My si v tomto ohledu dokážeme představit i negativnější scénáře. Zatím ale nejsou k dispozici žádná významnější post-Brexitová čísla kromě spotřebitelské důvěry (ta v Británii zaznamenala nejhlubší propad za posledních 21 let, ale v eurozóně přes pokles zůstává relativně vysoko).

ECB si podle nás bude chtít počkat na významnější post-Brexitová data, především na nálady v průmyslu v klíčových zemích eurozóny za červenec a srpen (první červencové odhady budou k dispozici tento pátek). Výraznější ochlazení nálady v průmyslu a snaha podniků z opatrnosti brzdit investice by mohla ECB na podzim přimět k akci. Stejně tak by ji mohl rozhoupat další nárůst napětí ve slabších bankovních systémech eurozóny - v Itálii a v Portugalsku. Problémy tamních bank sice s Brexitem přímo nesouvisí, odchod Británie z EU ale ještě snížil důvěru ve schopnost Bruselu účinně řídit podle nových pravidel restrukturalizaci tamních problémových bank. Z tohoto pohledu bude klíčové sledovat, jak se EU vypořádá s výsledky zátěžových testů v bankovním sektoru na konci července. A v neposlední řadě ECB může donutit přijmout nová opatření nárůst politické nestability a odstředivých tendencí v dalších velkých zemích eurozóny - nejbližším rizikem je ústavní referendum v Itálii (v říjnu tohoto roku), příští rok pak volby v Nizozemí, Francii a v Německu.

Jaké zbraně má ECB v případě potřeby stále na skladě? Nevěříme moc v další pokles depozitní sazby hlouběji do záporu - takový krok by i podle řady lidí v ECB mohl dnes nadělat více škody než užitku. Ani rozšíření TLTRO asi není na místě ve chvíli, kdy o jeho vylepšenou verzi banky zatím nejeví velký zájem. Největší manévrovací schopnost má ECB podle nás stále v politice přímého tisku peněz - QE. Jako nejpravděpodobnější nám přijde podzimní natažení QE do druhé poloviny roku 2017 - scénáři dáváme pravděpodobnost 40 %. V případě výraznějších negativních dopadů Brexitu nelze vyloučit ani urychlení QE - vyžadovalo by ale pravděpodobně rozšíření záběru aktiv, které je ECB ochotna skupovat. A to také není úplně jednoduché.

Region - forex

Regionální měny se včera obchodovaly bez významnějšího trendu a zlotý i forint mírně posilovaly. Dnes se pozornost soustředí na ECB. Významnější reakci na Brexit tentokrát od ECB nečekáme. Rizika protažení programu QE nicméně rostou (což je bezpochyby důležité i pro politiku ČNB) a celkové holubičí vyznění zasedání by mělo mít z hlediska regionálních měn pozitivní vliv.

Dluhopisy                         

Silné akcie začínají dluhopisům brát vítr z plachet. Výnos desetiletého amerického dluhopisy poskočil vzhůru o 2 bps a u německého dokonce o 5 bps a pohybuje se znovu v těsné blízkosti nuly. K růstu výnosů mohla přispět tentokrát i o něco vyšší cena ropy. Dnes se pozornost stočí k ECB, kde by holubičí hlasy mohly hrát dluhopisům do karet.

Komodity

Cena ropy Brent se sice včera před zveřejněním týdenních dat z trhu s ropou v USA vcelku prudce propadala, nicméně po zveřejnění dat vyrazila obdobně prudce vzhůru a za celý den nakonec vzrostla. Data přitom poukázala na zhruba očekávaný pokles zásob surové ropy a naopak opět rostly zásoby benzínu, což je podle nás do budoucna důležitější faktor, který bude patrně ochlazovat poptávku po ropě.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Dow Jones zaznamenal 7. rekord v řadě. Microsoft +5%
20.07.2016 22:12
Americké trhy navázaly na ziskovou seanci v Evropě a s probíhající výs...
Čistý zisk Unipetrolu v pololetí klesl o 38 % na 3 miliardy Kč
21.07.2016 8:13
Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol v pololetí meziročně kle...
Příslib fiskálních stimulů v Japonsku pomohl asijským akciím k ziskům
21.07.2016 8:24
Obrysy stimulačního balíčku do japonské ekonomiky pomohly podle analy...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m