Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary - AB InBev, Alphabet, Amazon, Mastercard

Summary - AB InBev, Alphabet, Amazon, Mastercard

28.10.2016 17:48
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Evropa:

Anheuser-Busch InBev (DIP)


Největší pivovar na světě, Anheuser-Busch InBev (dále AB InBev), reportoval další čtvrtletí klesajících tržeb. Ty poklesly meziročně o 2,3 % na 11,1 mld. USD, čímž nedosáhly na trhem očekávaných 11,4 mld. USD. Ukazatel EBITDA sklouzl na 4 mld. USD (-2 % YoY) proti tržnímu konsensu 4,4 mld. USD. EBIT marže se zúžila o 310 bps na 28,8 %. Upravený čistý zisk na akcii meziročně odepsal dalších 10 centů na 0,84 USD (tržní predikce 1,02 USD).

Hlavním důvodem byla mimořádně slabá poptávka v Brazílii, která si prochází bouřlivým obdobím jak politicky, tak ekonomicky. Tržby poklesly o 5 % na 2 mld. USD, nicméně hlavní zásah dostal ukazatel EBITDA, který sletěl o 29 % níže na 770 mil. USD. Vysoká inflace (v září 8,5 % YoY) a nedůvěra investorů tlačí na Brazilský real, který rychle oslabuje, čímž společnostem jako AB InBev rostou náklady na hedging. Management navíc přiznává problémy také na jejich největším odbytišti – USA. Tržby zakotvily na 4,3 mld. USD s 0,3% meziročním poklesem.

Neuspokojivé výsledky donutily management zhoršit výhled ke konci roku. Do budoucnosti ale zůstává nadějí úspěšná akvizice někdejšího dvojky na globálním trhu, SAB Miller. Ta by měla otevřít dveře dynamických trhů, konkrétně Afriky, Číny a Indie. SAB Miller má na těchto trzích silné postavení, příští výsledková sezóna nám tedy poskytne první náznaky, zda celá transakce měla smysl. Dobrou zprávou jsou také plánované mírně vyšší dividendy. Na začátku dne se akcie prudce propadly, postupně se ale začaly opět drápat nahoru a teď odepisují 3,8 %. Akcie AB InBev zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).


USA:

Alphabet Inc (Google) (DIP)


Mateřská společnost Google, Alphabet, uveřejnila po uzavření trhů uspokojivé výsledky za 3Q16, které zůstaly víceméně v rovině predikcí. Celkové tržby dosáhly 22,5 mld. USD (+21% YoY) při tržním konsensu 22 mld. USD. Největší zásluhu (89 % z celkových tržeb) na tom měly samozřejmě tržby z reklamy, které meziročně narostly o 18 % na 20 mld. USD. Na 4,2 mld. USD (+18 % YoY) stouply platby pro partnerské weby za sdílení reklamy (tzv. traffic acquisition cost). Relativně k tržbám z reklamy jsou tyto náklady na úrovni 21 % a meziročně beze změny. Po odečtení dostaneme čisté tržby z reklamy ve výši 15,6 mld. USD (+18 % YoY) a jsou tedy v souladu s tržními očekáváními.

Trochu zamrzel 11% pokles poplatku za kliknutí na reklamu (tzv. cost-per-click), nicméně při 33% nárůstu počtu placených kliků (tzv. paid clicks) se nejedná o nic zásadního. Partnerské weby Google zaostávaly jak v poplatcích za kliknutí tak v počtu kliků a je třeba kvitovat, že při stejných platbách pro tyto weby je Google schopný generovat vyšší tržby. Zdá se tedy, že má svůj plán rozšiřování reklamy na mobilní telefony plně pod kontrolou.

Na závěr ještě tržby ze segmentu Other Bets (nové a inovativní produkty). Ty poskočily o 40 % na 197 mil. USD a jejich podíl na celkových tržbách se blíží k 1 %.

Provozní marže se meziročně rozšířila o 100 bps na 26 % (dle GAAP), což také přispělo k vyššímu čistému zisku na akcii ve výši 7,25 USD (+27 % YoY) při tržním konsensu 6,75 USD. Management na závěr oznámil zpětný odkup akcií třídy C v celkové hodnotě 7 mld. USD, čímž se čistý zisk na akcii ještě zvýší. Akcie Alphabet mírně posilují o 2 %. Akcie Alphabet zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Amazon (DIP)

Vyšší než očekávané náklady způsobily, že Amazon hospodařil s čistým ziskem na akcii pod tržním očekáváním (0,52 USD proti 0,78 USD). Růst tržeb nezpomalil a opět dosáhl 30 %. Tržby se díky tomu vyhouply na 32,7 mld. USD (+0,1 mld. USD proti odhadům). Provozní zisk šel nahoru o více než 40 % na 575 mil. USD, nicméně na tržní odhad 690 mil. USD to nestačilo. Zmiňované vyšší než očekávané náklady vycházely z příprav na blížící se nákupní sezonu. Amazon navýšil počet zaměstnanců o 38 % a téměř zdvojnásobil prostředky na tvorbu vlastních filmů a jejich marketing. Služba Amazon Prime (prémiové členství), kterou si uživatelé předplatí na rok za 99 USD, láká právě na širokou nabídku filmů. Management upozornil, že tyto extra náklady se ve výsledovce projeví také v dalším kvartálu a provozní zisk tak může skončit kdekoli v rozpětí 0 až 1,25 mld. USD. Mnozí investoři očekávali, že časy prudké expanze už skončily a marže a zisky se stabilizovaly. O to víc je výsledky tohoto kvartálu odradily. Z našeho pohledu se ale jedná o rozumný krok. Konkurence v oblasti internetových televizí je vysoká. Jeden příklad za všechny je Netflix, který v příštím roce plánuje vyčlenit na tvorbu vlastního obsahu až 7 mld. USD. Amazon hraje dlouhodobou hru, při které jsou investice kritickým prvkem. A jestli nám může být historie svědkem, tak Amazon ví, co dělá. Akcie Amazonu klesají o 5 % na 777 USD. Akcie Amazonu zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Mastercard (DIP)

Poskytovatel kartových služeb Mastercard, překvapil v třetím kvartálu velice dobrými výsledky. Celkový objem vypořádaných plateb vzrostl o 3,3 % YoY na 881 mil. USD při vyšším tržním odhadu 927 mil. USD. Pro srovnání, pozorovaný růst Visa Inc (bez efektu integrace s Visa Europe) činil 10 % YoY na 1,4 bil. USD. Poměr plateb prostřednictvím kreditních a debetních karet byl přibližně 2:1, konkrétně 614 mil. USD (kredit) a 313 mil. USD (debet). Čistý zisk, tzn. hrubý zisk po odečtení pobídek pro klienty, zaznamenal 14% meziroční přírůstek a dosáhl na 2,8 mld. USD (+0,1 mld. nad tržním konsensem). V případě Visa Inc rostl čistý zisk 19% meziročním tempem. Očekávání s přehledem splnila také provozní marže, která popolezla na 58 % (+80 bps YoY), což značí provozní zisk v absolutní hodnotě 1,7 mld. USD. Největší podíl na nákladech měly opět všeobecné a administrativní náklady v celkové výši 933 mil. USD (+16 % YoY). Upravený čistý zisk na akcii činil 1,08 USD (+18,9 % YoY), čímž bez problémů překonal tržní očekávání stanovené na 0,98 USD. Visa Inc předčila Mastercard v provozní marži, kterou drží na 64 %, nicméně s 0,78 USD čistého provozní zisku za Mastercard zaostává. Akcie Mastercard rostou o 3,5 % nad 107 USD. Akcie Mastercard zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).


Čtěte více:

Americké HDP překvapilo nejrychlejším čtvrtletním růstem za 2 roky
28.10.2016 15:49
Americká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí nejrychleji za dva roky....
Týden technicky - Uplynulý týden přinesl pro většinu instrumentů pohyb stranou, poraženým tak zůstává pouze jen
28.10.2016 16:50
EURUSD Dolar i přes lepší data o tamním HDP se na páru s eurem pohyb...
Na dobrá data z USA dolar nereagoval
28.10.2016 17:15
Nejsledovanějším indikátorem dneška bylo americké anualizované HDP. V...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení