Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Akcie letí vzhůru a s nimi inflační očekávání. Is this time really different?

Rozbřesk – Akcie letí vzhůru a s nimi inflační očekávání. Is this time really different?

22.11.2016 9:30
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čtrnáct dní po volbách v USA kotví americké akciové indexy zcela bezpečně na historických maximech. Přitom po zvolení Donalda Trumpa prezidentem měl tak podle některých ekonomů nastat konec světa. Ten však stejně jako po brexitu nenastal, když předpovídaná výrazná korekce trvala jen několik hodin, přičemž v americkém podání se odehrávala mimo standardní obchodní hodiny.

Úprk amerických akcií k novým a novým maximům s Trumpem v zádech má řadu příčin a těžko je lze i ex-post rozklíčovat. Nepochybně k nim ale patří naděje na to, že nižší korporátní daně povedou k větší repatriaci zisků amerických nadnárodních korporací stejně jako třeba vyšší ceny ropy, které tlačí vzhůru očekávání před blížícím se zasedání kartelu OPEC (30. listopadu).

Po volbách se nicméně daří také bankovním titulům, což mimo jiné souvisí s rychlým růstem tržních úrokových sazeb, které prakticky od okamžiku kdy vešlo ve známost, že republikáni mají prezidenta i celý Kongres, začaly sázet na fiskální expanzi. Rozklíčujeme-li pak, co je přesně za růstem úrokových sazeb, tak zhruba polovina jejich “povolebního” růstu (cca 20-25 bazických bodů) jde za rychlým nárůstem inflačních očekávání.Jinak řečeno trh s pevně úročnými instrumenty udělal zhruba následující úvahu: rozpočtová expanze povede k dalšímu zvýšení poptávky, což v americké ekonomice, která operuje v blízkosti přirozené míry nezaměstnanosti, může vyvolat vyšší mzdové a potažmo inflační tlaky.

Teď je otázkou, zdali se tak opravdu stane. Kurz dolaru je od voleb o 4 % silnější a jen od začátku října o 5,5 %. Fed se připravuje zvýšit úrokové sazby a naopak ECB prodloužit dosavadní měnovou expanzi. Pokud k tomu D. Trump vyrukuje se záměrem renegociace severoamerické zóny volného obchodu NAFTA, tak bude dolar dále posilovat nejen proti euru, ale i proti měnám hlavních obchodních partnerů - tedy mexickému pesu a kanadskému dolaru. Neboli ze čtyř či pětiprocentní apreciace dolaru může být snadno desetiprocentní a v takovém prostředí se bude inflace Americe těžko roztáčet. Takže uvidíme, ale po zkušenosti z posledních let je skepse namístě. Jakoukoliv naději na inflaci zatím stále probíhající měnové války udusily. A třeba bude s Trumpem opravdu platit, že “this time is different”.

FOREX

Region

Včera přišla další série slabších čísel z Polska, tentokrát jimi byly průmyslová produkce a maloobchodní tržby (za říjen), přičemž zklamala zejména první zmíněná statistika. Zlotý nicméně výrazně ztrácel již v předchozích dnech (nelíbil se mu růst amerických tržních sazeb) a včerejší zklamání na něj zásadnější dopad nemělo. Říjnová čísla však naznačují, že ani start do posledního čtvrtletí nebyl v případě polské ekonomiky nijak zářný (vzhledem k výkonům v prvním pololetí). Důležité tak v Polsku může být zveřejnění zápisu z posledního jednání Výboru pro měnovou politiku (čtvrtek).

Celkově horší nálada na rozvíjejících se trzích je patrná i v poklesu tlaku na posilování koruny, která se i včera držela lehce nad hranicí kurzového závazku ČNB. V tom koruně pomáhá i holubičí tón, jenž se line z ECB (pravděpodobně prodlouží QE).

Dnes se pozornost stáčí do Maďarska, kde zasedá centrální banka. Ta nemá důvod svoji politiku měnit, neboť na jedné straně může být spokojena s tím, že tržní úrokové sazby na peněžním trhu se drží nízko a jednak, že inflace se konečně pohnula vzhůru (meziroční inflace v říjnu poskočila na 1 %).

EUR/USD/GBP

Dolar včera v trochu poklidnějším obchodování na čas oslabil, avšak jestřábí rétorika na straně Fedu (S. Fischer) a holubičí na straně ECB (Draghi a Coeure) nedovolila eurodolaru pohnout se viditelněji výše. Z pohledu eura bylo pak nepříjemné zejména vystoupení člena bankovní rady Coeura, který doslova uvedl, že na postupné utlumování expanze ještě čas nepřišel. Tyto výroky tlumí jakékoliv naděje na pozitivnější korekci eurodolaru.

Bodovala ovšem britská libra, která zřejmě těžila z příslibů premiérky Mayové na snižování korporátních daní ve Velké Británii.

 
 

Čtěte více:

Obrat k lepšímu a zlaté dilema
21.11.2016 17:00
Trhy a značná část světové ekonomiky se už pár dní točí kolem dohad oh...
Praha close - Týden začal nepatrnou ztrátou, trh pod tlakem rakouských finančních titulů
21.11.2016 16:59
Pražská burza vstoupila do nového týdne s nepatrnou ztrátou. Index PX ...
Technická analýza - Technická analýza dává prostor pro posílení jenu
21.11.2016 17:37
USDJPY: Měnový pár drží pozice nad týdenním pivotem. Oscilátor relati...
Libru poslalo vzhůru prohlášení premiérky, dolar brzdily výnosy
21.11.2016 17:44
Začátek týdne byl chudý na důležitá makrodata. Pozornost dál míří k am...
Wall Street pokračovala v Trump rally; hlavní indexy jsou na nových maximech
21.11.2016 22:00
Americké trhy pokračovaly v Trump rally, když nákupní náladu investorů...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data