Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Authers o největším loňském překvapení a investicích v roce 2017

Authers o největším loňském překvapení a investicích v roce 2017

04.01.2017 13:16
Autor: Redakce, Patria.cz

John Authers, který se ve Financial Times zaměřuje na investice a finanční trhy, se domnívá, že zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nebylo pro trhy tak velkým překvapením jako výsledek hlasování o brexitu. Největším překvapením ale byla rychlost, s jakou se trhy rozhodly, že nový americký prezident přinese americké ekonomice rychlejší růst. Nyní už je měsíc po volbách a investoři začínají trochu pochybovat, ale zatím skutečně pouze trochu.

Stephanie Flandersová z JPMorgan v rozhovoru s Authersem uvedla, že hlavní otázkou je dopad plánovaného snížení daní a zvýšení vládních výdajů na potenciální růst americké ekonomiky. Je totiž možné, že se promítnou pouze do krátkodobého cyklického vývoje. Authers k tomu ovšem dodal, že snížení daní je z hlediska akciového trhu krátkodobě bezpochyby pozitivní. Zatím ale stále není jisté, k jakým konkrétním změnám dojde, a tudíž nejde jednoduše říci, kterých sektorů a akcií se budou týkat nejvíce. Radí také opatrnost ohledně plánovaných investic do infrastruktury: „Republikáni podobné kroky blokovali prezidentu Obamovi po celé roky a pokud by je nyní schválili Trumpovi, bylo by to příliš velké pokrytectví. Není mi tak vůbec jasné, jak by takový plán mohl být schválen.“

Flandersová tvrdí, že výnosové křivky se budou v roce 2017 napřimovat. Důvodem je zejména konec obav z globální deflace, a to dokonce i v zemích, které stále potřebují velkou podporu ze strany monetární politiky. Tedy hlavně v eurozóně a v Japonsku. Navíc i tyto země zjistily, že snahy o snižování dlouhodobých sazeb mohou být od určité chvíle kontraproduktivní. Podle Autherse to ukázal vývoj v Japonsku, když trhy reagovaly negativně na rozhodnutí BoJ posunout sazby do záporu. Podle něj může tato reakce na negativní sazby být dokonce nejvýznamnější událostí na trzích, ke které v minulém roce došlo. Dlouhodobě je podle jeho názoru určitě významnější než výsledek voleb v USA či hlasování o brexitu.

Authers říká, že v roce 2017 může v USA dojít k úspěšné keynesiánské stimulaci, ovšem stejně tak dobře může propuknout obchodní válka. Obojí je mnohem pravděpodobnější, než kdyby byla prezidentkou zvolena Clintonová. Jako investor by pak v současné situaci nakupoval index volatility VIX. Podle Autherse je totiž pozoruhodné, že po amerických volbách tento index znatelně klesl.

„Americký bankovní sektor si po volbách připsal asi 15 %, je ale zajímavé, že někteří bankéři s obratem v oblasti regulace nesouhlasí. Podle mého mínění jsou naděje na razantní deregulaci velmi přehnané. Ano, výnosové křivky se napřimují a banky z toho budou těžit. Ale domnívám se, že akcie bank nyní těží z příliš velkého optimismu,“ říká Authers. Flandersová k tomu dodává, že „pokud Trumpova reflace přinese další období, během kterého si Wall Street povede lépe než běžní lidé, určitě to neutiší populistické síly, které Trumpa dostaly k moci“.

Authers poukazuje na to, že běžní lidé by těžili ze silnější mzdové inflace, její dopad na Wall Street by ovšem byl negativní. „Jsem dost starý na to, abych pamatoval inflaci převyšující 20 %. K tomu nyní nedojde, ale lidé si myslí, že příliš vysoká je i inflace nad 2 %. My bychom se přitom poměrně rychle mohli dostat do situace, kdy inflace bude na 3 – 4 %. Pro investory by to mohlo představovat zajímavé příležitosti,“ říká Authers.

Flandersová se domnívá, že největším nebezpečím pro rozvíjející se trhy je nyní recese v USA či další posilování dolaru, které by negativně dolehlo na komoditní trhy. Druhá možnost je podle ní pravděpodobnější, ovšem nyní došlo k dramatickému snížení deficitů běžných účtů rozvíjejících se ekonomik, a to zejména u takzvané „zranitelné pětky (Indie, Indonésie, Jižní Afriky, Brazílie a Turecka). Rozvíjející se trhy zároveň zůstávají „atraktivně oceněnými aktivy“ a namístě je podle investorky „opatrný optimismus“. Podle svých slov by je určitě „neodepisovala kvůli Trumpovi“.

(Zdroj: Financial Times)


Čtěte více:

Fed svázal Číně ruce, ta bude muset jednat
30.12.2016 17:16
Když Fed zvýšil sazby, bylo to pro řadu investorů známkou, že se věci...
Víkendář - Blížíme se k důležitému energetickému zlomu
31.12.2016 12:06
Způsob výroby elektrické energie se poměrně brzy významně změní. Skonč...
Silvestrovský pozdrav algoritmů: Skok eura od 1,05 k 1,0653 za pár minut
31.12.2016 8:12
Obchodníky na měnách v páteční poslední obchodní seanci roku v asijské...
Nejvíc letos zbohatl Buffett. A nejvíc po prohrané sázce na Clintonovou
31.12.2016 16:18
Nebylo by to bilancování konce roku, nezastavit se u ikony fundamentál...
Jak nyní funguje trh s ropou a jaký je cenový výhled
03.01.2017 7:08
Pro fungování ropného trhu je v současné době typické, že poptávka po...
Trhy, peníze a jiné: Co nás letos čeká (a možná nemine)
02.01.2017 18:24
Volby v největší a druhé největší ekonomice eurozóny, očekáváné zvyšov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data