Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Jak si dnes vede investiční hvězda vzešlá z finanční krize

Víkendář: Jak si dnes vede investiční hvězda vzešlá z finanční krize

13.05.2017 9:44
Autor: Redakce, Patria.cz

John A. Paulson je jedním z nejznámějších investorů spravujících hedge fondy. Byl jedním z prvních lidí z Wall Street, kteří podpořili kandidaturu Donalda Trumpa na post amerického prezidenta. Radil mu dokonce během jeho kampaně v ekonomických otázkách a nedávno jej navštívil v Bílém domě. Tyto úspěchy v oblasti politiky ale asi klienty Paulsonových fondů moc nepotěší. Jeho společnost Paulson & Company totiž ke konci března realizovala ztráty u řady fondů, které spravuje.

Současný vývoj se hodně odlišuje od toho, jakých výsledků Paulson dosahoval před lety. Vydělal totiž téměř 15 miliard dolarů na sázkách proti hypotéčnímu trhu. V té době se penzijní fondy a individuální investoři mohli přetrhnout, aby dali své peníze Paulsonovi ke správě. Dokonce mezi ně patřil i Trump, ale i on nakonec realizoval ztráty. Největší rána přišla v minulém roce, kdy Paulson učinil několik chybných sázek do farmaceutických společností včetně investice do Valeant Pharmaceuticals. Bolestivý byl pro něj ale už rok 2015, kdy investoři začali své peníze z jeho fondů stahovat.

Paulson ovšem přes dosavadní neúspěchy nehodlá hodit ručník do ringu. „Je zřejmé, že se zapřel a hodlá se svou společností proplout i tímto těžkým obdobím,“ říká David Black ze společnosti Quadra Advisors, která hedge fondům pomáhá najít zaměstnance. Dnes ovšem Paulson & Company spravuje asi 10 miliard dolarů, zatímco v roce 2011 to bylo 36 miliard dolarů. Před dvěma lety některé banky z Wall Street začaly klientům doporučovat, aby své peníze z Paulsonových fondů stáhli. Podobnému tlaku čelilo mnohem více hedge fondů, nicméně Paulson se stal jakousi ikonou toho, co penzijní fondy začaly vnímat jako vážný problém: Hedge fondy si účtují vysoké poplatky, jejich výkony tomu ale neodpovídaly.

Paulsona v dopisech svým klientům neopouští optimismus a hovoří o tom, že firma je na cestě k oživení. Tato cesta je ale prozatím velmi hrbolatá a celkově ukazuje, že i pro hedge fondy platí staré známé rčení: Historické výsledky nejsou zárukou budoucí návratnosti. Paulson svou firmu založil v roce 1994 a ještě na počátku roku 2007 byl poměrně málo známým správcem hedge fondů. Jako bývalý bankéř z Bear Stearns byl znám pro svůj konzervativní až nudný investiční styl, který stál zejména na sázkách spojených s fúzemi a akvizicemi. Když ale začal hypotéční trh vykazovat známky přehřívání, Paulson dospěl k názoru, že hypotéky s nízkým ratingem a s nimi spojená aktiva míří k velkým problémům.

Paulson následně strukturoval své investice tak, že jeho firma by vydělala obrovské zisky v případě kolapsu celého trhu. V tu dobu byl s touto strategií stále značně osamocen, ale celá sázka se mu nakonec vyplatila. Sám o ní hovoří jako „o nejlepším obchodu v celé historii“. Ten mu také přinesl zájem investorů, kteří v pokrizových letech vkládali peníze do jeho firmy. Ta ještě nějaký čas dosahovala zisků, ale čelila stále větším překážkám.

Platilo to zejména o hlavním fondu Advantage, který v roce 2011 ztratil 36 % své hodnoty a v roce následujícím dalších 14 %. V roce 2013 sice jeho hodnota prudce vzrostla o 36 %, ale během posledních tří let investoři opět čelili ztrátám. Paulson se tím ovšem nenechal odradit, v roce 2015 začal prodávat svůj nový private equity fond a zaměřil se na investice do sektoru zdravotnictví. Právě ty jej ale potom značně tížily, podobně jako sázky na zlepšení situace v Řecku a Portoriku. Z Paulsonovy společnosti mezitím začali odcházet nejtalentovanější manažeři a investoři.

Paulson se velkých sázek nebojí ani dnes. V listopadu například koupil podíl v čínské společnosti Didi Chuxing, která se dohodla na koupi čínských aktivit společnosti Uber Technologies. Pomoci by Paulsonovi mohly i sázky na Fannie Mae a Freddie Mac. Ministr financí Steven T. Mnuchin, se kterým Paulson kdysi spolupracoval, totiž slíbil, že tyto dvě společnosti se opět stanou samostatnými obchodovanými firmami. A nejen Paulsonovým hedge fondům by měl prospět i Trumpův plán na snížení daní.

Přes to vše to ale zatím vypadá, že rok 2017 bude pro Paulsona další výzvou. Fond Advantage ke konci března ztrácel dalších 9,7 % své hodnoty a nebyl jediný. Paulson i po několika ztrátových letech patří stále mezi nejbohatší muže světa. Podle Forbesu mu patří čistá aktiva ve výši 7,9 miliard dolarů. Podle tohoto časopisu to ale bývalo o dvě miliardy dolarů více.

Autoři: Alexandra Stevenson a Matthew Goldsteinmay

(Zdroj: NYTimes)

 
 

Čtěte více:

Regulátor omylem prozradil, co „shortuje“ Soros
26.01.2017 17:06
Nizozemský regulátor se dopustil nepříjemné chyby, když omylem zveřejn...
Hedge fondy začínají využívat umělou inteligenci
19.02.2017 9:33
Babak Hodjat se domnívá, že lidé jsou na investice do akcií příliš emo...
Evropa hodlá být i nadále baštou socialismu?
09.05.2017 7:34
Tradiční socialistické strany sice v Evropě ztratily část svých pozic,...
Amazon a ženy ničí obchodní domy, „zážitky“ na tom moc nezmění
06.05.2017 18:47
Obchodní domy v USA čelí obrovským problémům. Poslední dobou se stejný...
Víkendář: Bruselské drby a desetkrát vyšší brexitovská skepse
06.05.2017 10:08
Ve Velké Británii vzbudil velký poprask článek zveřejněný ve Frankfurt...
Když jedna mocná firma dokáže položit celou vládu
08.05.2017 18:04
Agrokor je chorvatským potravinářským a retailovým koncernem, který za...
Trump se zbavil šéfa FBI. Bojí se vyšetřování svých vazeb na Rusko, tvrdí demokraté
10.05.2017 8:58
Americký prezident Donald Trump propustil s okamžitou platností šéfa F...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data