Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co se to stalo akciím?

Co se to stalo akciím?

06.02.2018 11:40, aktualizováno: 6.2. 13:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Turbulence na trzích, která začala v závěru minulého týdne a zatím neskončila, nemá žádný konkrétní spouštěč. Pro mnohé obchodníky mohou být prudké výkyvy amerických i evropských akcií ze včerejška a z dnešního rána šokem, už jenom proto, že leden byl dobrý měsíc, během kterého se hlavní americké akciové indexy bez většího vzrušení posouvaly neustále nahoru. Výplach z poslední dní ale způsobil, že dosavadní letošní přírůstky jsou v případě amerických akcií pryč. Co za tím může být?

Vysoké výnosy

Dlouhodobější americké obligace se zarputile odmítaly znatelně pohnout poté, co Fed v roce 2015 odstartoval politiku utahování. Mottem bylo, že v době stabilního ekonomického růstu bez větší inflace mohou dlouhodobé výpůjční náklady zůstat nízké. A to představovalo červenou muletu pro býčí akcie. Jenomže minulý měsíc se začaly výnosy šplhat nahoru. Někteří dokonce varovali, že pokud desetileté výnosy prolomí hranici 2,6 %, akcie se dostanou do problémů. A měli pravdu.

Obavy ohledně Fedu

Za nárůstem výnosů stojí stále intenzivnější debata ohledně budoucí politiky Fedu. V této části cyklu byli investoři spokojení s myšlenkou, že americká centrální banka přestane zvyšovat cílovou sazbu na mnohem nižší úrovni než v minulosti, čímž by zadržela inflaci.

Pak USA schválily daňové úlevy za 1,5 bilionu USD, a to ve chvíli, kdy ekonomika rostla  za poslední tři loňské kvartály v průměru o 3 %. Navíc mzdy podle páteční zprávy o americké zaměstnanosti rostou, což může inflaci dál podpořit. To vše v kombinaci se změnou v čele Fedu zvýšilo obavy, zda se vedení Fedu skutečně zastaví na oněch zhruba 3 %, kde je horní pásmo jeho cílové sazby. A může trvat ještě týdny, než investoři od nového šéfa Fedu Jeroma Powella něco uslyší.

Napjaté technické indikátory

Silný vstup amerických akcií do nového roku byl nejvýraznějším indikátorem toho, že akcie jsou krátkodobě překoupené, řekli 25. ledna stratégové Citigroup. Týdenní index relativní síly pro index S&P 500 vzrostl na nejvyšší zaznamenanou hodnotu, díky čemuž by návrat k trendové lince nynějšího cyklu znamenal korekci ve výši přes 20 %.

Podle názoru banky BoA Merrill Lynch na akciové trhy příliš rychle připlulo velké množství peněz. Kontrarianský prodejní signál zazněl 30. ledna, když její indikátor “Bull & Bear” vystoupal k červenému pásmu, z části právě díky rekordním přílivům kapitálu.

Tlak sázek na volatilitu

Popularita shortování tržní volatility, tedy sázek proti kolísavosti akciových trhů, ukázala svou stinnou stránku v pondělí. Prodeje ze strany obchodníků řídících se strategií sledování trendů přispěly kolem 15:10 newyorského času k bleskovému propadu amerických akcií, myslí si stratégové JPMorgan Marko Kolanovic a Bram Kaplan. Nárůst realizované volatility na konci minulého týdne byl přitom pro takovéto související strategie nezanedbatelným signálem k odprodeji. Analytici také odhadují, že další nárůst volatility by mohl spustit odliv kapitálu ve výši až 100 miliard dolarů z amerických akciových trhů, přičemž peníze by z trhu stahovaly fondy vyznávající takzvanou „systematickou“ strategii.

Valuace téměř extrémní

Ocenění amerických akcií se dostalo blízko extrémům, a to i podle ne úplně skromných standardů z posledních tři desítek let. Ukazatel zvaný  Shillerovo P/E, kde je základem porovnávání cen s cyklicky upravenými zisky, si nejnověji prošel ojedinělým vývojem, když se vyšvihl o dvě směrodatné odchylky nad stoletý průměr. Stalo se to teprve potřetí za posledních sto let. Prvním případem byla rally ve 20. letech minulého století, která skončila velkou hospodářskou recesí, a druhým období internetové bubliny dot.com v závěru minulého století.

Algo?

Algoritmické obchodování je jedním z dalších možných vysvětlení, byť ne jediným. Asi hodinu před ukončením pondělní seance na Wall Street přišla extrémně rychlá záplava příkazů k prodeji. Na kadenci, která trvala zhruba 15 minut, se nabalil další výprodej, který nakonec srazil index Dow Jones o zhruba 700 bodů na pouhých 1 600 bodů, jakkoli ten se později zase vzpamatoval.

Podle Waltera “Bucky” Hellwiga, vice prezidenta ve společnosti BB&T Wealth Management, byla děsivá hlavně rychlost, kterou se trh řítil dolů. „Ranní propad zavinili lidé, odpolední volný pád ale způsobily stroje. Způsobilo to stejnou reakci jako v roce 2010, která byla zhruba taková: Co se to tu sakra děje?“ citoval ho Bloomberg. Co pondělní propad urychlilo, se přitom nemusíme nikdy dozvědět. Na příklad u bleskového propadu z 6. května 2010 si nejsme jisti pořád, připomíná také agentura Bloomberg.

Ponurý výhled? 

Podle analytika Patria Finance Branislava Sotáka se v tuto chvíli nezdá, že by se chtěl sesun dolů zastavit. Index S&P 500 i polovodičový Philadelphia Semiconductor Index oba v pondělí bez odporu rozbily 50 denní klouzavý průměr (DMA) a zastavily se až na 100 DMA, což ukazují grafy níže. „Ve zkratce, buď se to zastaví teď, nebo až na 200 DMA (cca 5% downside), kde se shodou okolností nachází i trendová podpora,“ uvedl také analytik, který pokrývá zahraniční technologické tituly jako Apple nebo Facebook. 

sp500 

indexpol 

Futures na americké akciové indexy po přechodné stabilizaci opět zamířily do záporného pásma.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz, Reuters

 

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Nízká volatilita prý může odstartovat korekci. Proč?
05.02.2018 11:15
Když je kolísavost na trzích nízká, znamená to, že cena akcií jsou už ...
Jak čtu akciovou korekci minulých dnů? Zatím jako posun ke starému normálu
05.02.2018 19:16
Minulý týden přinesl na akciové trhy určité negativní turbulence a obr...
Evropské trhy spadly nejprudčeji od poloviny roku 2016. Wall Street bez letošních zisků, Japonsko v korekci
06.02.2018 8:43
Evropský akciový index Stoxx 600 dnes po otevření odepsal 3,2 procenta...
WGC: Poptávka po zlatu loni klesla nejníže za osm let
06.02.2018 9:46
Celosvětová poptávka po zlatu v loňském roce klesla o sedm procent na ...
Tržní turbulence hýbou i s korunou, která naopak ignoruje domácí data
06.02.2018 10:40
Včerejší odpoledne dávalo naději na zklidnění rozbouřených finančních ...

Váš názor
  • 2008-2018?
    06.02.2018 14:23

    Tohle je téma, a ne že do odstaveného auta na D1 nabouralo jiné. Kurnik, tohle může být 2008 podruhé..!
    sgt.Mike
    • Re: 2008-2018?
      06.02.2018 15:26

      ...akcie byly silně překoupené, každý to věděl a každý si mohl domyslet, že to nemůže trvat věčně - takže návrat k trendové lince aktuálního cyklu /jak je to v článku hezky řečeno/ znamenající korekci cca 20% je jen oprava nenormálního stavu...politické ani ekonomické důvody současného propadu nevidím.....takže chytit dno a dokoupit.....doufám, že se nemýlím...
      keris
    • Re: 2008-2018?
      06.02.2018 14:56

      V roce 2008 za to mohl problém bankovního systému. Kdyby nebyla hypotéční krize tak by se to tak nesesunulo. Ty akcie v březnu 09 byly za nesmyslně nízký ceny a kdo v tý době kupoval tak na tom královsky vydělal. Teď je to trochu divný, ale pořád v rámci tolerance. Spíš je vidět, že se obchoduje z velké většiny přes počítače a algoritmy, a ty jsou dost nastavený na stop lossy a nebo na technickou analýzu. Prostě a jednoduše, pokud to padá, tak to má tendenci k úplnýmu sesunutí a komplet.
      tk69
    • Re: 2008-2018?
      06.02.2018 14:45

      pochybuji 2008 podruhé.....při nejhorší začnou šašci zase tisknout o sto šest....aby se náhodou trhy nesesypaly kdyby se měly sazby pohnout nahoru.....
      abc
      •  
        06.02.2018 14:56

        Když nebylo životaschopné čistě tržní hospodářství, tak alespoň zachránit plánovitě tržní hospodářství.
        ..
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data