Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jedna z nejzářivějších akcií na trhu se možná stává kryptoměnovou pastí

Jedna z nejzářivějších akcií na trhu se možná stává kryptoměnovou pastí

05.04.2018 18:42

Před časem jsem tu psal, že kryptoměnová mánie se stane skutečně vážnou věcí v případě, kdy by „prorostla“ do širšího finančního systému. Nyní se zdá, že opadla ještě dříve, než se jí to povedlo. Roste tak šance, že do systému se pozvolna dostane rozumné používání kryptoměn, což je věc pozitivní. Na počátku týdne jsem tu také v souvislosti s možným příchodem studené fronty umělé inteligence krátce hovořil o společnosti NVIDIA. Dnes bych se k ní právě v souvislosti s kryptoměnami rád vrátil.

Podívejme se nejdříve na tuto společnost z celkového pohledu: Akcie NVIDIA jsou na trhu již nějaký čas hvězdou. Za poslední rok si připisují asi 120 %, za poslední tři roky mnoho stovek procent a v letošním roce se i přes celkovou nepřízeň trhu stále pohybují ve velmi slušných ziscích. Není divu – tato společnost je sázkou na řadu technologických revolucí, počínaje zmíněnou umělou inteligencí a konče třeba autonomním řízením.

Firma svými výsledky také potěší oko fundamentálního investora. Růst tržeb za posledních pět let dosáhl v průměru 17 %, prudce se zlepšují ziskové marže. Provozní tok hotovosti dosáhl v roce 2014 0,84 miliardy dolarů, ve fiskálním roce 2018 už 3,5 miliardy dolarů. Volný tok hotovosti (to, co firmě zbylo po investicích) se v roce 2018 dostal na 2,91 miliardy dolarů, což je téměř šestinásobek výsledku z roku 2014. Jde tedy v podstatě korporátní ideál: Prudce rostoucí strojek na peníze. Který navíc nedělá nějaké vylomeniny ve formě přehnané výplaty dividend a odkupů, namísto toho má mimořádně silnou rozvahu.

S kapitalizací 137 miliard dolarů se ale NVIDIA bude muset ještě hodně otáčet. Ta totiž implikuje, že volný tok hotovosti by měl několik let růst o více jak 40 % (pak by růst mohl postupně klesat). Jinak řečeno, firma by měla po řadu let dokazovat ještě o trochu více, než v posledních pěti letech, kdy se růst toku hotovosti v průměru nacházel na 35 %. A tím se dostávám k oněm kryptoměnám.

Bylo velmi dobře, ale jak bude dál...

David Wong z Wells Fargo Securities před několika dny snížil doporučení na akcie NVIDIA s tím, že ziskovost nebude v budoucnu tak růžová, jak se mnozí domnívají. Cílovou cenu nastavil dokonce na 100 dolarů za akcii, což je ve srovnání se současnými 226 dolary na trhu jistě razantní krok. Jeho základem je to, že doposud byly výsledky znatelně taženy prodeji grafických procesorů (GPU) pro těžaře kryptoměn. To se projevilo jednak na objemech prodaných GPU, ale jejich celkový nedostatek na trhu zvedl i prodejní ceny. Což následně umožnilo růst marží a celkově dosažení mimořádných finančních výsledků.

Je zřejmé, že další vývoj se bude odvíjet od stavu kryptoměnové mánie. Pokud již skutečně opadla, těžba se nebude vyplácet, a tudíž klesne poptávka po GPU. A jak poukazuje Wong, trh by mohl být dokonce zaplaven second hand kartami zklamaných těžařů. Wong se domnívá, že na výsledcích společnosti by to mohlo být znát již od poloviny letošního roku. A podle jeho názoru není tak úplně v bezpečí ani tradiční poptávka po produktech firmy, protože například Google používá namísto GPU od NVIDIA vlastní technologie, které je podle jeho informací mnohem výkonnější.

Predikci dalšího vývoje na kryptoměnách nechám na čtenáři. Nicméně za pozornost stojí to, že NVIDIA má nyní návratnost investic převyšující 33 %, návratnost vlastního kapitálu na 45 %. Provozní marže se pohybuje znatelně nad 30 %. Jak jsem konstatovat výše, trh počítá s tím, že jde o stav, který bude ještě řadu let trvat. Mimo jiné to ale implikuje, že její aktivity jsou natolik chráněny od konkurence, že té se ani ve středně dlouhém období nepodaří sáhnout si na zisky, které generuje NVIDIA.

 

Čtěte více:

Úspěch Nvidie těží z kryptoměn
09.02.2018 16:34
Lídr na trhu grafických karet Nvidia nepřestává porážet jedno tržní oč...
Stačilo 24 hodin, a hodnota kryptoměn se propadla o 60 miliard dolarů
15.03.2018 12:26
Nejznámější digitální měny se dnes opět výrazněji propadly. Během pou...
Centrální banky uvažují o zavedení vlastních kryptoměn
21.03.2018 16:41
Bitcoin, ethereum, XRP, stellar, cardano: Svět kryptoměn neexistuje za...
Historie už měla své „kryptoměny“ a ukazuje, co s nimi
26.03.2018 6:40
Kryptoměny můžeme považovat za peníze vydávané soukromým sektorem. Řad...

Váš názor
  • Za zenitem
    06.04.2018 10:08

    V prosinci-lednu se to hemžilo inzeráty "prodám mining rig za 90 litrů". Těžaři tušili, že je správná chvíle zbavit se hraček. Inzerovali výnosnost 12%, která dnes už není aktuální, jak kryptoměny staré generace spadly. Měl jsem diskuzi s několika bývalými vývojáři Ethereum a všichni měli stejný názor: Bitcoin, Ethereum a 100 dalších jsou jen cituji: "1000 krát pomalejší PayUnion" a hlavním důvodem je těžkopádnost blockchainu. Shodovali se v jednom: Blockchain bude nepoužitelný, jestliže by narostl počet klientů. Prý je nutno vyvinou úplně novou generaci krypto nebo vytvořit nějaký hybrid mezi klasickým databáze-klient a blocjchain řešením. Věřím jim, protože jsem došel k podobnému závěru. Nvidia byla dlouho můj favorit, ale vidím ji za zenitem. Hodně nových krypro přechází od proof-of-work na proof-of-stake, kde není potřeba kupovat 6 grafických karet. Jestli má někdo zajímavý tip nebo nějakou náhodovku, napište příspěvek.
    Karel Moravec
    • Re: Za zenitem
      06.04.2018 11:14

      Souhlasím, podporuji věcná fakta, ne nadávky. Při dnešních cenách je těžké najít atraktivní titul nebo instrument. Před půl rokem si většina ICO cryptoměn rezervovala 10% emise pro zakladatele. Poslední měsíc většina ICO prezentovala 20 až 50% emise pro zakladatele. Atraktivita se vypařila. Jedna dost riskantní domácí akce - asi ve středu na webu eTolar zveřejnili zajímavý důvod, proč musí za týden zdražit na desetinásobek. Cryptoburzy údajně umí v detailu měny zveřejňovat kurzy se 6 až 10 desetinnými místy, ale celkové tabulky na první stránce mají jen 2 desetinná místa. Proto musí zdražit z 0,001 dolaru na 0,01 dolaru ještě před začátkem ICO. Tolik oficiální odůvodnění. Beru to jako příležitost, ale se značným rizikem.
      Novotný68
    • Re: Za zenitem
      06.04.2018 10:35

      Děkuji za reakci, která je jednak značně informativní a také ukazuje, jak by asi měla vypadat zdejší diskuse a příspěvky. hezký den.
      JS
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university