Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Zahájí Trump i měnovou válku?

Project Syndicate: Zahájí Trump i měnovou válku?

09.04.2018 6:48

Trumpova administrativa v posledních týdnech představila řadu obchodních a investičních opatření, která si nepokrytě berou na mušku Čínu. Trump a jeho poradci Čínu zjevně považují za hlavního „ekonomického nepřítele“ Ameriky. Otázkou teď je, jestli navážou útokem i na jüan (oficiálním názvem žen-min-pi), čím dál populárnější čínskou měnu.

Zatím USA zavedly paušální dovozní cla ve výši 25 % na ocel a 10 % na hliník, jež Trump počátkem minulého měsíce osobně oznámil. Od té doby americká administrativa svolila s výjimkami pro některé své spojence a mezitím využívala cla jako vyjednávací páku na ústupky od ostatních.

Čína, konkrétně, není významným dodavatelem oceli ani hliníku do Spojených států. Přebytečné čínské kapacity ale tlačí ceny oceli a hliníku celosvětově dolů, právě na úkor výrobců v USA. Cílem Trumpovy administrativy je proto přinutit Čínu k prudkému snížení vlastní produkce.

Americké represe

Ještě dramatičtější je, že Trumpova administrativa představila plány na zavedení dovozních cel na širokou škálu čínského zboží, v hodnotě až 60 miliard dolarů. Zpřísňuje také omezení akvizic a investic do podniků ze strany zahraničních firem a naznačila záměr napadnout čínské nucené transfery technologií u Světové obchodní organizace.

Nadto se administrativa chystá zakázat čínským společnostem investice do citlivých amerických odvětví, jako jsou polovodiče a technologie bezdrátové komunikace 5. generace. Trump už zablokoval nabídku Broadcom (firmy se sídlem v Singapuru a úzkými vazbami na Čínu) na odkup amerického technologického obra Qualcomm za 117 miliard dolarů.

Obdobně Trumpem jmenovaný předseda Federální komise pro komunikace Ajit Pai souhlasil, že se bude ke společnosti Huawei, přednímu čínskému výrobci telekomunikačních zařízení, přistupovat jako k riziku pro národní bezpečnost. Podle nově navrženého pravidla přitom takto označené firmy nebudou moci dodávat zařízení společnostem, jež v USA budují infrastrukturu internetu.

Proti žen-min-pi doposud Trumpova administrativa žádný přímý výpad nepodnikla. Jestliže ale považuje čínský vývoz a investice za hrozbu, je možná jen otázkou času, než zacílí i na čínskou měnu.

Mezinárodní postavení žen-min-pi

Od globální finanční krize roku 2008 čínská vláda vyvíjí obrovské úsilí na podporu mezinárodního postavení žen-min-pi. Uvolnila předpisy tak, aby se v čínských jüanech mohlo zúčtovat víc obchodních transakcí, čímž obchází tradiční zprostředkovací měny, jako je americký dolar. Zřídila síť zúčtovacích bank v čínských jüanech, která pokrývá finanční centra po celém světě. V Hongkongu i jinde rozvíjí aktivní trhy s vklady v jüanech a dluhopisy denominovanými v čínské měně. Podařilo se jí rovněž uzavřít dohody s desítkami zahraničních centrálních bank o měnových swapech, v naději, že se žen-min-pi stane novým globálním rezervním aktivem.

Současně dosáhla Čína v roce 2015 zásadního milníku, když Mezinárodní měnový fond souhlasil se začleněním žen-min-pi do koše měn, který určuje hodnotu hlavního rezervního aktiva Mezinárodního měnového fondu - tzv. zvláštních práv čerpání (SDR). Dříve bylo toto výsadní postavení uděleno pouze americkému dolaru, britské libře, japonskému jenu a euru. Zařazení do koše měn SDR tudíž poskytlo mezinárodnímu postavení žen-min-pi značnou vzpruhu a povzbudilo Čínu v tom, aby v prosazování měny šla ještě dál. Naposledy Čína otevřela novou burzu pro termínové obchody s ropou denominované v čínských jüanech, což někteří pozorovatelé pokládají za přímou výzvu dolaru.

V rámci svého čím dál ambicióznějšího úsilí o celosvětový vliv se Čína snaží vytvořit měnu, která by mohla být hodna globální supervelmoci. USA už dlouho těží z dominantního postavení dolaru na finančních trzích a v rezervách centrálních bank. Čína teď chce sklízet podobně sladké ovoce. Dojde-li k vzestupu žen-min-pi na úkor dolaru, smůla.

USA versus žen-min-pi

Před Trumpem byla americká politika usilující o zachování prvenství dolaru do značné míry pasivní, ne-li smířlivá. I když bylo zřejmé, že Čína podporuje žen-min-pi jako alternativu k dolaru, Obamova administrativa udělala na obranu své měny málo. USA dokonce vstup žen-min-pi do koše SDR podpořily, navzdory rozšířeným pochybnostem o způsobilosti měny. Chtěly Čínu podpořit, aby se ve stávající měnové soustavě stala spolehlivější zainteresovanou stranou.

Pak ale přišel Donald Trump a všechno se změnilo. Postavení čínské měny se sice zlepšilo, ale k zařazení do první ligy má stále daleko. Samozvaný vyjednavač Trump to patrně ví a budě v pokušení zneužít slabin žen-min-pi.

Pokud se například Čína rozhodne vzdorovat Trumpovým požadavkům na obchodní ústupky, USA by mohly zakázat používání čínského jüanu při fakturaci nebo zúčtování transakcí amerických firem s čínskými partnery. To by mohlo od investic do aktiv denominovaných v čínských jüanech odrazovat či je novými překážkami brzdit. Nebo by každé centrální bance, která bude ochotna vzdát se dohody s Čínou, mohly nabídnout swapové dohody za příznivých podmínek. Seznam možných represivních postupů je dlouhý.

Samozřejmě, měnová válka souběžně s válkou obchodní by byla nebezpečná, možná katastrofální. Přinejmenším by mohlo dojít k destabilizaci finančních trhů a narušení mezinárodních půjček. Člověka, který si myslí, že „obchodní války jsou dobré a snadno se vyhrávají“ tyto možnosti bohužel nejspíš neodradí. Lze jen doufat, že převahu získají chladnější hlavy.

Autorem textu je Benjamin J. Cohen, který vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře a naposledy vydal knihu Currency Power: Understanding Monetary Rivalry (Měnová moc: Jak rozumět monetárnímu soupeření).

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org 

 
 
 

Čtěte více:

Project Syndicate: Jak se vyhnout americko-čínské obchodní válce
26.03.2018 10:56
Oznámení Trumpovy administrativy, že Spojené státy uvalí na Čínu sankc...
Project Syndicate: Vysoká cla na čínský dovoz by oslabila Ameriku
01.04.2018 16:05
Až do 70. let byl zahraniční obchod Spojených států do značné míry vy...
USA chce uvalit cla na 1300 čínských výrobků, Čína reaguje 25% cly na dalších 106 amerických produktů
04.04.2018 12:31
Čína uvalí dodatečná 25procentní cla na 106 druhů zboží ze Spojených s...
Čína to udělala. Sójové boby jsou v obchodní válce
04.04.2018 17:16
Sáhodlouhé diskuze o tom, zda bude mít Čína odvahu a sáhne na komoditu...
Trump chce uvalit clo na čínské zboží v hodnotě 100 miliard dolarů
06.04.2018 8:27
Americký prezident Donald Trump dnes požádal svého zástupce pro obchod...

Váš názor
  •  
    09.04.2018 9:47

    Řada těch opatření dává smysl. Pokud budou směřovat k tomu, že Čína musí svůj trh otevřít americkému zboží stejně jako USA otevřely svůj trh čínskému zboží, tak je to jenom fér. Možná bychom se měli poučit a žádat to stejné po některých našich partnerech v Evropské unii, kteří používají (a zneužívají) různé netarifní překážky aby fakticky zabránili vstupu našeho zboží a služeb na jejich trhy. Nemluvě o Japonsku a Jižní Koreji.
    Petr
  • žen-min-pi?
    09.04.2018 7:52

    Jste si jistí tou výslovností? Zkratka je RMB = rin-min-bi (ren-min-pi). Je to vnitřní (Čínský) název pro lidové peníze...
    moem
    • Re: žen-min-pi?
      09.04.2018 10:26

      Haha. A Si Ťin-pching ti nevadí?
      Kalka.
      •  
        09.04.2018 10:55

        Vsadil sem se, že se místní nafoukaná slepice bude vytahovat. Vyhrál jsem.
        .
        •  
          09.04.2018 11:02

          :-)) S kým ses vsadil? Proč jsi to nenapsal dřív? Je to jako když tady referuješ o tom, jak jsi výhodně před týdnem /měsícem /rokem nakoupil... Jinak když ti chybí znalosti, je lehké se prezentovat 'odvážným' tvrzením o slepici. Pobavils.
          Kalka.
          •  
            09.04.2018 11:09

            Oblbovat můžeš tak učitele bez talentu ZYX..Kdybych to sem napsal dřív, logicky by ses neozvala a já bych prohrál. Dík za snadný zisk. S kým? Pořád děláš pro STB?
            .
            •  
              09.04.2018 11:19

              Vadila jsem se, že takhe odpovíš. Vyhrála jsem. S díky téhle diskuzi investuji zisk do akcií EB.
              Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.