Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Goldman Sachs nedokázal využít výkyvů na trzích

Summary: Goldman Sachs nedokázal využít výkyvů na trzích

17.07.2018 17:45
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Neuspokojivý výkon FICC segmentu v předešlém roce poskytl bance Goldman Sachs nízkou srovnávací základnu pro tento rok. To umožnilo vytlačit tržby vzhůru o 20 % yoy na 9,4 mld. USD, čímž překonaly konsensus o 7 %. Na provozních nákladech se silně projevil růst bonusů pro zaměstnance a poplatků spojených s vypořádáním obchodů, nicméně stejně se podařilo stáhnout efficiency ratio (podíl provozních nákladů na celkových tržbách) z 68 % na 65 %. Čistý zisk na akcii navíc podepřela daňová reforma. Ten se tak dostává na 5,98 USD (+50 % yoy) a překonává predikce o 1,4 USD. Za pozitivním překvapením stojí hlavně divize investičního bankovnictví.

  • Investiční bankovnictví: Primární úpis cenných papírů (dluhopisy i akcie) dokázal posílit své tržby o 30 %, reflektujíc především vysokou aktivitu na poli primárního úpisu akcií. Poplatky za poradenské služby přihodily do společné pokladny o 7 % více yoy a celá divize si tak připsala 20% meziroční nárůst tržeb a postarala se o překonání tržního konsensu celé společnosti.
  • Finanční trhy: Konkurenti v několika případech uváděli zlé tržní prostředí jako důvod pro slabá čísla FICC segmentu. Goldmani však dobře využili rostoucích cen komodit a vyšší klientské aktivity aby dosáhly až 45% yoy růstu této části svého byznysu. Navzdory vysoké volatilitě však banka nedokázala navýšit příjmy z akciových derivátů, což zabrzdilo v rozletu příjmy z obchodování s akciemi (+1 % yoy). Divize jako taková se proto držela konsensu trhu.
  • Investice a úvěry: Investice typu Private Equity v tomto kvartálu přeřadili na nižší rychlost, když narostly jen o 10 % yoy. Naproti tomu stojí úvěrový byznys, jemuž se podařilo zvýšit tržby o zářných 70 % yoy. Jako důvod uvedl management rostoucí čistý úrokový výnos, což je pozoruhodné s ohledem na výkon konkurentů a hlavně celkově plošší výnosovou křivku.
  • Správa aktiv: Divize posílila svoje příjmy o 20 % yoy na 1,8 mld. USD, což bylo způsobeno jak poplatky za nadstandardní výnosy, tak celkovým růstem objemu spravovaných aktiv (+10 % yoy na 1,51 bil. USD).
  • Kapitálová pozice: Po mezikvartálním ztenčení kapitálového polštáře, kterého jsme byli svědky v minulých výsledcích, jsme se opět vrátili k navýšení ukazatele CET1 (+40 bps qoq na 11,5%). Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) se také vrátilo zpět z 5,7 % na 5,8 %. Anualizovaná návratnost vlastního kapitálu (ROCE) se vyhoupla na 13,5 %.

Sečteno a podtrženo, Goldman Sachs se opět ukázal v dobrém světle, když opravil svoje výsledky v FICC segmentu a vytěžil maximum z poradenské činnosti při primárních úpisech akcií. Kaňkou na papíře jsou však slabé příjmy z obchodování na akciových trzích, kde v kontrastu proti svým konkurentům nedokázal plně využít zvýšené volatility na trzích (nízké příjmy z akciových derivátů).

Akcie reagují poklesem o 1 %.

Netflix

Akcie Netflixu byly v prvním pololetí tohoto roku nejvýkonnějším titulem indexu S&P 500. Do včerejšího oznámení výsledků vygenerovaly svým akcionářům v tomto roce až 110% kapitálový výnos. Samotné oznámení však bylo pro mnohé zklamáním, zejména kvůli ostře sledované metrice nově získaných uživatelů, která podstřelila konsensus. Akcie se následně propadly o 14 %. Podívejme se tedy výsledkům na zoubek trochu podrobněji.

Začneme základními finančními metrikami. Tržby vyskočily vzhůru o dalších 40 % yoy v souladu s predikcemi trhu, což znamená, že dynamika růstu je pořád velice dobrá. Hrubá marže se rozšířila až o téměř 10 p.b. yoy na 41,4 % a také se jí podařilo přeskočit konsensus. Určitě potěšil i čistý zisk na akcii, jenž se proti předešlému roku zečtyřnásobil na téměř 1 USD nechávaje predikovaných 0,92 USD daleko za sebou. Volný cashflow, za nějž Netflix v našich komentářích zvykneme nejvíce kritizovat, měl hodnotu -560 mil. USD (konsensus -800 mil. USD). Na jednu stranu lepší než se čekalo, na druhou stranu management potvrdil výhled na tento rok (-3 až -4 mld. USD), což implikuje zrychlení kapitálových výdajů v druhém pololetí.

Nyní se tedy vrhneme na provozní metriky, které jsou pro pohyb akcií Netflixu určující. Společnost v tomto kvartálu získala 5,2 mil. nových uživatelů, čímž se vyškrábala na 130 mil. Nepřekvapivě pocházela většina přírůstku z mezinárodního segmentu (4,5 mil). Trh sladil svoje očekávání s výhledem, jenž management poskytl s předešlými výsledky a doufal tedy v celkový nárůst o 6,2 mil. uživatelů. Částečně si tedy za neúspěch může management sám. I když plně chápeme nespokojenost investorů, podívejme se na širší obrázek. Netflix má nyní 130 mil. uživatelů, přičemž kdyby splnil konsensus, měl by jich 131 mil. Rozdíl je tedy minimální a nedosahuje ani jednoho procenta. 

Podrobnější informace si klienti služby Patria Plus a Investor Plus mohou přečíst v kompletní analýze ZDE.

 

Čtěte více:

Fidelity: Odpovědnost jako doplňkový faktor při výběru investic
17.07.2018 17:34
Dluhopisy odpovědných společností mají menší spready, silnější finančn...
Nokia a její proměny. Čeká jí ještě zářná budoucnost?
17.07.2018 14:56
Byla založená roku 1865 a od té doby prošla mnohými proměnami. Začala ...
Goldman Sachs mění šéfa. Začátek nové éry?
17.07.2018 14:03
Goldman Sachs je další z amerických bankovních obrů, který ohlásil výs...
Johnson & Johnson hlásí zisk nad odhady, ale snižuje výhled tržeb
17.07.2018 14:14
Americká firma Johnson & Johnson v úterý snížila vlastní předpověď trž...
Netflix si další perfektní skóre nezapsal, jeho růst ale pokračuje (komentář analytika)
17.07.2018 14:32
Akcie Netflixu byly v prvním pololetí tohoto roku nejvýkonnějším titul...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení