Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejhorší zaměstnání ve finančním světě

Nejhorší zaměstnání ve finančním světě

27.07.2018 17:37

Když jsem si pročítal úvahu Patricka Artruse o tom, jakým problémům může čelit budoucí šéf ECB, napadalo mě, že tahle pozice může být kandidátem na nejhorší zaměstnání na světě. Nebo spíše ve finančním světě, protože na některé profese asi ani šéf centrální banky v nefungující měnové unii nemá. Artus je šéfem výzkumníků v Natixisu a nebojí se nezvyklých úvah a pohledů. Jeho analýza týkající se budoucnosti (šéfa) ECB je ale vlastně dost středněproudá, přesto vypovídající. S několika důležitými poznámkami se na ni podívejme.

 Ekonom poukazuje zejména na následující: Za prvé, monetární politika v eurozóně nebude mít v případě dalšího útlumu, či dokonce recese prostor pro další monetární uvolňování. Jde o obecně rozšířený argument, který se opírá o to, že sazby se stále nachází na velmi nízkých úrovních a tudíž v případě potřeby nemohou už výrazněji klesat. Můžeme si v této souvislosti všimnout, že někteří lidé proto dochází k závěru, že by sazby měly být urychleně zvedány, aby byl prostor pro uvolnění vytvořen. Zvedání za každou cenu by ale vyvolalo přesně ten útlum, proti kterému bychom se pak museli bránit. Připomínalo by zahradníka, který ve svaze šetřit ve vedrech s vodou přestal zahradu úplně zalévat a vše mu tam uschlo. Cíl byl ale splněn – vodu ušetřil. 

Ač se mnou zřejmě nebudou mnozí souhlasit, já se navíc domnívám, že prostor pro monetární uvolnění je v podstatě vždy, jde jen o to, co nám dovolí naše myšlenkové vzorce, zvyky a tabu. Potenciálních nástrojů je řada – cílení nominálního produktu, cílení vyšší inflace, peníze z vrtulníků v té, či oné formě. Není tu prostor nad diskusí o jejich pozitivech a negativech. Co bychom ale měli mít na paměti je to, že „zodpovědnost“ centrální banky by měla být symetrická (stejně, jako její inflační cíl). To znamená, že centrální banka by se měla chovat zodpovědně jak směrem k prevenci vysoké inflace, tak směrem k prevenci deflace. Minimálně proto, že deflační tlaky (i nabídkové) zvyšují dluhovou zátěž. 

Za druhé, Artus tvrdí, že pokud dojde v eurozóně k útlumu, členské země se obrátí k expanzivní fiskální politice. V době, kdy řada z nich dosahuje vysokého vládního zadlužení tak může jejich politika donutit ECB k tomu, aby „monetizovala fiskální deficity“. I zde by ale stálo za to dodat několik „detailů“. Předně podle mne není ani zdaleka jisté, zda by došlo k fiskálnímu uvolnění. Pokrizové roky ukázaly, že řada zemí v době, která si toto uvolnění žádá, není schopna, či není ochotna takový krok provést. Namísto toho se utahovalo, což ekonomiku ještě více potápí. Pro ECB a jejího šéfa je to ale z bláta do louže: Fiskální uvolnění by zvýšilo dluhy a tudíž i tlak na nějakou formu monetizace (viz další odstavec). Fiskální utahování by pak ekonomiku ještě více zbrzdilo a tím by tlačilo na monetární uvolnění, což by fakticky mohlo mít stejný efekt, jako první možnost. Navíc by toto fiskální utahování mohlo dluhy kvůli útlumu ekonomiky také zvýšit – jak ukazuje teorie i praxe. 

Opatrněji se pak musí s tím, jak vnímat výrazy jako je monetizace vládního dluhu. Mohou totiž lehce vyvolávat mylný dojem, že jde automaticky o zavrženíhodný proces, vyvolávající dříve, či později vysokou inflaci. K tomuto extrému by docházelo v případě, že by vláda vydávala dluhopisy, které by financovaly zvýšené vládní výdaje v době, kdy se ekonomika přehřívá. A tyto dluhopisy by kupovala centrální banka, která by je efektivně „spálila“, namísto toho, aby je držela ve své rozvaze s tím, že je vláda bude splácet stejně, jako kdyby je držel jakýkoliv jiný subjekt. Tj. nově „vytištěné“ peníze se postupně zase vrátí do rozvahy banky (a úrokové zisky se mohou nakonec vrátit k vládě). 

Za třetí, ECB může také čelit přímé fiskální krizi (což ale úzce souvisí s předchozím bodem). Pak by se vedení banky muselo rozhodnout, zda pomůže zemím v krizi, či ne. V prvním případě samozřejmě hrozí tolikrát skloňovaný morální hazard (největší nebezpečí monetizace v té formě, jaká v eurozóně probíhá), v druhém by v podstatě nevyhnutelně následoval rozpad eurozóny.

Nepříjemných faktů spojených s postem šéfa ECB bychom pak mohli jmenovat mnohem více. Třeba rozdíl v cyklu a struktuře jádra a periferie a neexistence mechanismu, který by jej eliminoval. Což je jen jinými slovy řečeno to, že eurozóna je měnovou unií nefunkční a tuto nefunkčnost není (z hlediska jádra pochopitelně) ochotna záplatovat transfery (přímými, či třeba vytvořením eurodluhopisů). K tomu můžeme směle přidat (možná hlavně) to, že existují velké rozdíly v názorech na podstatu problémů eurozóny a jejich řešení. Tak uvidíme, jak si nový šéf ECB povede. 

 

Čtěte více:

Největší rizika pro zbytek letošního roku
26.07.2018 17:24
Investiční společnost Schwab přichází s aktualizovaným seznamem největ...
Němci zahodili obrovskou konkurenční výhodu
27.07.2018 6:26
Více než dvacet let předtím, než se začaly společnosti jako Google, Te...
Rozbřesk: Turecká centrální banka neodolala tlaku Erdogana, lira pociťuje důsledky
26.07.2018 9:15
Turecká centrální banka tento týden nevyužila šanci posílit vlastní kr...
Jeden z nejlepších byznys modelů na světě a pochybné finanční inženýrství
26.07.2018 17:45
Podívejme se dnes na zbylé společnosti ze seznamu dlouhodobějších tipů...
ECB nepřekvapila: Sazby zůstávají, plán vypnout QE potvrzen
26.07.2018 13:55
Evropská centrální banka dnes podle očekávání nezměnila nastavení úro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data