Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Historická prohra Theresy Mayové, na co budou trhy citlivé?

Rozbřesk: Historická prohra Theresy Mayové, na co budou trhy citlivé?

16.01.2019 9:14, aktualizováno: 16.1. 9:19
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Ne, které zaznělo v britském parlamentu při hlasování o brexitu bylo hodně silné. Theresa Mayová prohrála poměrem 432 ku 202 s tím, že proti bylo i 118 poslanců vlastní strany. Libra přitom relativně dobře držela pozice a během včerejška nakonec ztráty smazala. Jde v prvé řadě pravděpodobně o pozitivní reakci na pokračování vládní koalice Theresy Mayové - dnes večer bude sice čelit hlasování o důvěře, ale zdá se, že bude mít dostatečnou podporu. To je dobrá zpráva, protože nové volby by dohodu o brexitu v termínu prakticky vylučovaly.

I tak je času relativně málo a je jasné, že poslanci sice dobře vědí, co nechtějí, shoda na tom, co chtějí, je ovšem v nedohlednu. Theresa Mayová (pokud ustojí dnešní hlasování o důvěře) by měla do pondělka předložit plán B a zde se pozice uvnitř britského parlamentu zásadně rozcházejí. Část odpůrců Mayové v konzervativní straně vidí ve výrazné porážce rostoucí šance na tvrdý brexit bez dohody. Toho se ale většina poslanců včetně Mayové bojí a odmítá ho. Část opozice a vládních poslanců proto nevylučuje v případě neschopnosti najít konsensus debatu o novém referendu eventuálně o úplném zastavení brexitu - to by se libře bezesporu líbilo. Libra ovšem pravděpodobně také těží z mírnějšího postoje čelních představitelů Evropské unie. EU sice zrychluje přípravy na chaotický brexit, ale současně připouští možnost odložit pevný termín odchodu (29. březen). Jean-Claude Juncker nebo Emmanuel Macron hovoří o možnosti posunutí termínu, ale to pouze v případě, že se bude v Británii jasně rýsovat konsensus. Druhým dechem ovšem dodávají, že v zamítnuté rozvodové smlouvě již žádné nové (zásadní ústupky) dělat nelze…

Pokud by se měl reálně dostat do hry scénář tvrdého brexitu, ve střední Evropě by vůči narušení zahraničního obchodu bylo nejvíce zranitelné Slovensko, pak zhruba podobně Česko, Polsko a Maďarsko a nejméně Rumunsko a Bulharsko. Modelový pokles britské poptávky po zboží a službách z kontinentální Evropy o 20 % by se v Česku podle našich odhadů odrazil v poklesu přidané hodnoty o více než 0,3 p.b. (bez sekundárního dopadu na investice). K nejvíce postiženým odvětvím by v takovém případě patřila elektronika a automobilový průmysl. 

a

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Příznivá nálada na globálních trzích, kterou nezvládl otřást ani očekávaný neúspěch Theresy Mayové při hlasování o brexitu, hrála do karet i koruně. Navíc ji mohly podpořit i komentáře jestřábího Vojtěcha Bendy z ČNB - ten vidí v následujících 18 měsících prostor pro několikeré zvýšení sazeb (i když v únoru se rozhodne podle aktuální prognózy). Měnový pár tak drží pozice nad 25,50 EUR/CZK. 

Zahraniční forex
Britská premiérka dostala v britském parlamentu na frak, ale libra si z toho evidentně nic nedělá a dokonce včera mírně posílila. Těžko odhadovat, ale zisky britské měny jdou možná na vrub spekulacím, že brexit bude odložen a datum 29. března, kdy má Velká Británie vypadnout z EU, nebude tak fixní. Každopádně na stole je stále několik scénářů (viz úvodník) a prozatímní nedohoda bude libru a nepřímo i euro udržovat ve střehu.

Společná evropská měna se však stále nemůže radovat z příchozích čísel z automobilového průmyslu. Registrace nových automobilů podle čerstvě zveřejněných statistik propadly v prosinci meziročně o 8,7 %, což značí, že negativní vývoj v tomto důležitém odvětví pokračoval i na konci minulého roku.

Dnes odpoledne měly být zveřejněny prosincové maloobchodní tržby v USA, ovšem s ohledem na uzavírku vlády nebudou. Z americký událostí - kromě rozjíždějící se výsledkové sezóny - tak může zaujmout především podnikatelská nálada od Philly Fedu a večer pak úryvky z Béžové knihy Fedu.

Ropa
Nedohoda ohledně britské rozvodové smlouvy s EU ropu nijak netrápí, a tak se její cena vyhoupla zpět nad 60 dolarů za barel. Ropný trh totiž více než britské půtky zajímal aktualizovaný výhled EIA pro rok 2019. Pro ten americká agentura snížila odhad růstu globální poptávky na 1,45 mil. barelů denně (-100 tis. barelů denně), zatímco růst nabídky nechala bez výraznějších změn. Ve výsledku tak EIA předpokládá, že bilance by i v tomto roce měla zůstat v pohodlném přebytku (0,25 mil. barelů denně).

Speciální pozornost pochopitelně přitahuje i výhled na další vývoj americké těžby surové ropy. Ta by měla nadále růst, byť v tomto roce – i v důsledku prudkého propadu cen – o poznání pomaleji, tj. o 600 tis. barelů denně vs. 1,8 mil. barelů denně v roce 2018. Ze strany EIA se nicméně dle nás jedná o velmi konzervativní odhad, který podceňuje schopnost “břidlicářů” fungovat v prostředí nižších cen. Nakonec, EIA růst americké produkce soustavně podstřeluje, jenom v roce 2018 o neuvěřitelných 1,2 mil. barelů denně.

Akcie
Včerejší obchodování zakončila Wall Street ziskem. Index Dow Jones dokázal přidat 0,65 % a zavřel bezpečně nad hranicí 24 000 bodů. Širší index S&P 500 přidal 1,07 % a technologický index Nasdaq dokázal posílit o 1,71 %.

Americké akcie včera posílily, velkou měrou se na tom podílela internetová televize Netflix. Jeho akcie stouply o 6,3 procenta poté, co firma ohlásila zvýšení cen pro americké klienty a vytáhla nahoru akcie dalších technologických a internetových firem, jako jsou Alphabet, Amazon nebo Apple. JP Morgan po ne zcela přesvědčivých kvartálních číslech dokázal posílit o 0,74 %. Bohužel toto se nedá říct o bance Wells Fargo, která reportovala také slabší čísla a zavřela se ztrátou 1,57 %.

 
 

Čtěte více:

Brexit: Jak se na něj chystají tuzemští exportéři?
15.01.2019 17:29
Členové britské Dolní sněmovny budou dnes večer hlasovat o brexitové d...
Britští poslanci odmítli brexitovou dohodu. Libra prudce reaguje
15.01.2019 20:58
Britští poslanci dnes podle očekávání odmítli dohodu o vystoupení Spoj...
Podporou Netflix i Čína. Americké akcie na neschválení dohody o brexitu nereagovaly
15.01.2019 22:04
Dnešní obchodování zakončila Wall Street ziskem. Index Dow Jones doká...
Evropské trhy po odmítnutí plánu brexitu naznačují úvodní mírný růst, bez britského indexu
16.01.2019 8:25
Futures pro trojici hlavních evropských akciových indexů DAX , CAC a ...
Česko a brexit: Dle Hamáčka zvládneme i tvrdý, firmy ale varují v Česku i Británii
16.01.2019 8:30
Odmítnutí brexitové dohody britským parlamentem se dalo čekat, uvedl m...

Váš názor
  • Brexit/NOBrexit
    16.01.2019 9:27

    Předně si myslím, že včerejšek není historická prohra Theresy May, ale ukázka její velké politické odpovědnosti, které jde daleko za její vlastní politickou kariéru. Klobouk dolů! Mám pocit, že včerejší hlasování o přijetí, s výsledkem nepřijmout, dohodu o Brexitu se dá číst zhruba tímto způsobem: 1. V červnu 2016 UK voliči hlasovali o setrvání / vystoupení a hned po hlasování se dle mého názoru nadpoloviční většina občanů v UK rozdělila na dva tábory, ti jedni si říkali „co jsme to udělali“ a ti druzí si říkali „co jsme to dopustili“. Určitě tam pak bylo cca (jen moje spekulace) 40 % těch co byli skutečnými zastánci Brexitu a hlasování dopadlo přesně dle jejich představ. 2. Následně iniciátoři a vůdci odchodu vědomi si toho, že dosáhli něčeho, s čímž si v zásadě vůbec nevědí rady odchází do politického ústraní (především Nigel Farage). 3. Premiérkou se stává Theresa May, která sama hlasovala proti Brexitu. Která následně stráví dva roky úporným a poctivým jednáním o dohodách mezi EU a UK. Dosáhne možného maxima a to přeloží parlamentu. Je zjevné, že toto maximum je pro UK nedostatečné a nevýhodné. To ovšem není chyba T. May, ale je to především problém naslibovaných nedosažitelných výhod v Brexitové kampani těmi, kteří po vítězství v referendu odešli do politického ústraní. 4. Výsledkem těchto dvou let tak je velmi konkrétní představa toho, co UK může mít/nemít, pokud z EU vystoupí. Nikoliv sliby, spekulace, výmysly, ale celkem jasná představa. A v tomto okamžiku mi skutečně dává velký smysl, aby se referendum konalo znovu. Situace se totiž výrazně změnila a rozhodně by se nejednalo o opakovaném hlasování o tom samém. Referendum v UK není pro parlament závazné. Ale UK je velmi silně demokraticky smýšlející země. Současně ale parlament nyní vidí, že přijetí dohody by pro UK bylo velmi nevýhodné. A na stole zjevně leží mnoho informací, faktů, které tam před dvěma lety nebyly. Zeptat se tedy občanů UK: „Opravdu chcete toto?“, je relevantní, ale i fér a rozhodně velmi demokratické. No a já stále věřím a také doufám v NOBrexit. Dává vám to smysl?
    Malý Mik
    • Re: Brexit/NOBrexit
      16.01.2019 10:53

      Moc hezky napsané. Opravdu mě překvapuje jak hodně za své, si vzal parlament výsledek referenda 52 ku 48 při 72% účasti. Vůbec když jde o věc s poměrně zásadním dopadem. A ještě více mě překvapuje jak tvrdošíjně si stojí za tím, že další referendum nebude.
      Zek
      • opravdu
        16.01.2019 11:31

        dobře napsané. Další referendum by opět dopadlo téměř nerozhodně, protože populisté jsou vždy aktivnější, jim je totiž vždy všechno jasné. Nové referendum by mohlo být nahrazeno novými volbami, pokud TM ucítí dostatečnou podporu veřejnosti pro konzervy a šanci zbavit se zatvrzelých brexitářů ve straně. Pokud ne, odchod se prodlouží a bude se čekat na příznivější klima v Evropě a okolí a brexitáři přijdou o podporu mas. S nevyzpytatelným Trumpem za krkem nic jiného asi nepřichází v úvahu. Držím TM palce.
        lime
    • Re: Brexit/NOBrexit
      16.01.2019 10:08

      May by mohla řídit EU, to by byla jiná! Ale to asi není možné, pokud Britové odejdou, nebude mít právo EU řídit, pokud zůstanou zůstane premiérkou.
      achilles
    • Re: Brexit/NOBrexit
      16.01.2019 9:54

      Pěkně napsané a naprostý souhlas se vším..
      MU
    • Ahoj Miku,
      16.01.2019 9:44

      moc hezky jsi to shrnul a to co píšeš mně osobně rozhodně smysl dává. Každopádně všechnosežralovi se to určitě líbit nebude. :o))
      Lišák
      • Re: Ahoj Miku,
        16.01.2019 9:52

        ...mě to dokonce přišlo, že si trhy oddechly a jako by si řekly, ok, tento check point máme za sebou a jdeme dál. Takže do zelené a sledujeme další vývoj.
        Malý Mik
    • Re: Brexit/NOBrexit
      16.01.2019 9:33

      Souhlas, May si velice vážím, maká zatímco ostatní hrdinové jen kritizují. Je mi velice sympatická, dáma do nepohody, jako Thatcher. Ať to dopadne jakkoli, hrob si rozhodně nekope.
      achilles
      •  
        16.01.2019 9:48

        Na mě to celé dva roky působí jako dobře promyšlená a férová strategie TM vůči občanům UK, osvětová kampaň, která říká „víš o čem hlasuješ?“. Co mě mrzí a velmi, že tato strategie není účinná na EU, která sama má mnoho másla na hlavě a musí se změnit. Jsem velký zastánce EU a věřím, že je to nejlepší řešení, ale bohužel aktuálně ne nejlépe prováděné. Doufám, že NOBrexit nám přinese i velkou sebereflexi v EU. A tomu se prosím pěkně říká sakra velký optimizmus. Ale proč brčet nad nerozlitým mlékem :-).
        Malý Mik
        • BrexitNOBrexit
          16.01.2019 10:12

          Parlament je paralyzován a nedohodne se na ničem. A autopilot znamená no deal k 29.3. Odklad nic neřeší jednoduše proto, že být mimo EU a nemít hranici s EU je neřešitelné zadání. Jediná cesta k No brexit jsou nové volby, což by bylo vlastně referendum bez referenda. Potíž je že paralýza je tak velká, že se ani na volbách nejspíš neshodnou. Minimálně ne dnes. Takže asi ano (no brexit), ale mezitím bude ještě hůř. Jsem optimista s aktuálně otevřeným shortem, minimálně do pátku :)
          Zvonička
        • Malý Miku
          16.01.2019 10:05

          Lidí jako jsi ty si osobně považuji. Člověk by měl být především optimista. Ono něco bourat je mnohem snazší než něco budovat a dále rozvíjet.
          Lišák
      •  
        16.01.2019 9:36

        ale nové referendum? nevím, rozpoutalo by to další Uncivil war :-)
        achilles
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení