Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Je euro odsouzeno k trvalému strádání?

Rozbřesk: Je euro odsouzeno k trvalému strádání?

06.03.2019 9:08
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Kurz eura živoří. Pro zhodnocení dlouhodobé podhodnocenosti či nadhodnocenosti kurzu existují různé metriky - nám pro demonstraci bídy eura postačí ty dvě nejprimitivnější a nejjednodušší. Tou první je odchylka od parity kupní síly, kde podle statistik OECD vykazuje společná evropská měna vůči dolaru podhodnocení 22 %. Dodejme, že v případě tzv. Bic Mac indexu mezi sebou jednoduše podělíme cenu identického hamburgeru v USA a v eurozóně registrujeme podhodnocení eura ve výši 14 %. Vezmeme-li si k ruce druhou jednoduchou metriku, a to dlouhodobý průměr spočítaný od vzniku eurozóny, tak ten pro kurz eurodolaru vychází 1,21.

Férová dlouhodobá hodnota kurzu euro(dolaru) může být ovšem dost odlišná od férové hodnoty pro střednědobý či krátkodobý horizont. V tomto případě vše válcuje úrokový diferenciál, kterému v dnešní době pevně vládnou centrální banky - tedy v tomto konkrétním případě ECB a Fed (či třeba ČNB, pokud nás zajímá kurz EUR/CZK). Učebnicově vzato, jestliže centrální banky dopustí vznik úrokového diferenciálu, tak to znamená, že měna s vyššími úrokovými sazbami by měla na forwardu oslabovat. A to je přesně případ eurodolaru (či chceme-li páru EUR/CZK), kde je rozdíl například u krátkodobých úrokových sazeb několik procentních bodů, což implikuje, že dolar (či koruna) by měly za rok oproti euru oslabit o tři (či dvě) procenta. Na uvedený fenomén se lze však dívat i z druhé strany - neboli pokud např. politika Fedu vede k rozšíření úrokového diferenciálu vůči sazbám ECB, tak spotový kurz dolaru by měl zpevňovat tak, aby dlouhodobý forwardový kurz (eurodolaru) nebyl příliš daleko od hodnot, které lze považovat za dlouhodobě rovnovážné. Jinak řečeno, podíváme-li se na dvou či tříletý forwardový kurz eurodolaru, tak shledáme, že tyto hodnoty nejsou příliš vzdálené od dlouhodobých férových úrovní daných paritou kupní síly, či dlouhodobým průměrem, tak jak bylo zmíněno na začátku tohoto textu.

Jak centrální banky touto aritmetikou zamíchaly v poslední době? Správná prognóza úrokového diferenciálu sice stále zůstává alfou a omegou pro krátkodobý odhad kurzu, avšak k tomu se ještě musí připočítat i odhad toho, jak dlouho bude centrální banka držet úrokové sazby nezměněny, resp. jak dlouho je ochotna je mít nastaveny mimo dlouhodobou fundamentální hodnotu. A to je právě případ čtvrtečního zasedání ECB. Až dosud banka slibovala, že udrží absurdní záporné úrokové sazby do konce léta, čímž odsoudila spotový kurz eura k několika měsíčnímu strádání. Teď hrozí, že tato nenormální doba bude prodloužena na daleko delší horizont.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna se opatrně tlačí na úroveň 25,60 EUR/CZK. Tento týden koruna čeká na ECB a domácí mzdy. Pro korunu by byl pozitivní pokračující rychlý růst mezd lehce pod 8 % (v zásadě očekáváme) a změna rétoriky ECB (bude záležet na změnách v prognóze).

Zahraniční forex
Strach z nadcházejícího zasedání ECB a relativně dobrá data z USA (ISM ve službách) zatlačily eurodolar na hranici 1,13, resp. ke spodní úrovni pásma, ve kterém se měnový pár pohybuje již řadu měsíců, resp. kvartálů. O tom zdali EUR/USD propadne pod klíčovou úroveň technické podpory nerozhodnou dnešní americká data z trhu práce (ADP), ale čtvrteční zasedání ECB. 

Dnes odpoledne končí zasedání polské centrální banky (NBP) a přestože banka zcela jistě ponechá měnovou politiku beze změny, mohou být jeho výstupy zajímavé. Kromě toho, že NBP zveřejní základní výstupy z nové kvartální makroekonomické prognózy, tak se bude muset RPP vyjádřit ke dvěma zásahům vlády, které mohou viditelně ovlivnit vývoj polské ekonomiky ve střednědobém horizontu.

V první řadě jde o to, že celková míra inflace bude v tomto roce výrazně nižší než NBP odhadovala v poslední prognóze. Podstatně nižší inflačním výhled umožní guvernérovi NBP Glapinskému zopakovat názor, že oficiální úrokové sazby NBP se nebudou měnit další dva roky. Zcela opačně by teoreticky na rétoriku NBP mělo zapůsobit vládní rozhodnutí spustit před podzimními parlamentními volbami další fiskální expanzi, která může bilanci veřejných rozpočtů zhoršit až o 2 % HDP (40 mld. PLN). Nová prognóza NBP velmi pravděpodobně plánované rozpočtové stimuly nebude obsahovat, navíc a ani před podzimními volbami nečekejme, že by ji vedení NBP komentovalo v jestřábím duchu.

Akcie
Index S&P 500 oslabil o 0,1 % na úroveň 2789 bodů, a to při objemu o 10 % nižším než činí průměr za poslední dobu. Příznivé výsledky podpořily v růstu akcie Kohl’s, které posílily o 7,3 %. Impulzem pro největší nárůst z celého indexu S&P 500 byl zejména výhled na letošní rok, kdy by měl zisk dosáhnout 5,80 až 6,15 USD na akcii při odhadu nastaveném na 5,75 USD. Společnost Target zpevnila o 4,6 %. Akcie Willis Towers Watson přidaly 5,2 % v reakci na zprávu, že zájem o převzetí má Aon v rámci transakce za 24 mld. USD. Samotná společnost Aon po zprávě odepsala 7,9 %. Nedařilo se GE, které oslabilo o 4,7 %. Pod tlak se dostal i výrobce rovnátek Align Technology, který propadl o 6,7 %. Index Dow Jones oslabil o 0,05 %, S&P 500 o 0,11 % a Nasdaq o 0,02 %.


Čtěte více:

Proč by evropští investoři měli uvažovat o investicích do nástrojů s pevným úročením
06.03.2019 5:41
V prostředí vytrvale nízkých úrokových sazeb mohou investoři lačnící...
Buffettovy investice a nejistota vyřešená pohledem do zpětného zrcátka
05.03.2019 17:54
Média minulý týden věnovala značnou pozornost tomu, co Warren Buffett ...
Skandál evropských bank posunul sektor do červeného, Erste překvapivě vzdoruje
05.03.2019 16:48
Pražská burza dnes lehce koriguje. Dopoledne se ještě dokázala vzedmou...
Data z USA poslala eurodolar pod 1,13 a vylepšila klesající náladu na trzích
05.03.2019 17:30
Americký sektor služeb překvapil. Příjemně. Index ISM sledující aktivi...
Brexit bez dohody může vést k přesunu části výroby BMW z Británie
06.03.2019 8:33
Německá automobilka BMW by mohla přesunout část výroby motorů a produk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení