Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Test dluhopisových pout

Test dluhopisových pout

09.03.2020 17:50

Moody's přišla na konci loňského roku s pohledem na to, jak to v USA vypadá s korporátními dluhy. Pohled to byl zajímavý, ale s ohledem na vývoj posledních dní, neřkuli hodin, jeho relevance dost klesá. Přesto bych se k němu rád vrátil způsobem, který je snad pro dnešní dny aktuální. Ukazuje totiž i na to, proč jsou dluhy tak ošemetné.

Moody's mimo jiné poukazovala na vztah mezi akciovým trhem na straně jedné a trhem korporátních obligací na straně druhé. Jak je trh obligací a akcií přímo a fundamentálně propojen? Vazeb je několik. Moodys tvrdí, že valuace akcií v první řadě velmi významným způsobem ovlivňuje hodnotu kolaterálu, který za dluhy stojí. K tomu může silný akciový trh ulehčovat refinancování dluhu, jemuž končí splatnost. Protože pro zadluženou firmu pak může být jednodušší vydat akcie (či prodat některá aktiva) a ze získaných prostředků splatit obligace. A Moody's také tvrdí, že svou roli hraje i to, že během akciového boomu mají firmy větší chuť kupovat ty společnosti, které jsou finančně slabé. A tím zlepšovat celkový rizikový profil dluhopisového trhu.

Jak ukazuje následující graf, v poměru k HDP jsou korporátní dluhy v USA hodně vysoko. Před časem jsem tu ale poukazoval na to, že vedle tohoto varovného měřítka existují i takové, které mohou obavy poněkud tišit. Jde například o poměr dluhů k ziskům. V grafu je zase uveden poměr dluhů ke kapitalizaci akciového trhu (která by se konec konců měla odvíjet od výše zisků současných a hlavně budoucích):
0

Poměr dluhů ke kapitalizaci akcií tak patří mezi „klidnící“ ukazatele. Respektive patřil. Graf neodráží současný propad akcií, který by mohl způsobit, že výše uvedené mechanismy se začnou na rozdíl od minulého roku otáčet ne tak příznivým směrem. A zatímco většina veřejnosti většinou sleduje zejména trh akciový, mohou to být trhy dluhopisové, které páchají déletrvající škody. Čímž se u tohoto tématu akcie/dluhopisy dostávám k trochu obecnější myšlence o tom, proč jsou dluhy ošemetné.

Představme si, že nějaká společnost je financována dvěma akciemi, v průměru vydělává 100 na akcii ročně a tento tok hotovosti se pohybuje mezi 50 – 150 na akcii (celkem tedy 100 – 300 Kč). Pak se dva akcionáři firmy dohodnou, že jeden z nich konvertuje svou akcii do dluhopisu – pohledávky. A ročně mu bude vypláceno 75 (nedostane a ani nechce onen průměr 100 , protože jeho cenný papír je „bezpečnější“). Jeho tok hotovosti se tak vyhladil, ale tok hotovosti mířící ke zbylému držiteli jedné akcie se naopak rozvlní. Je volatilnější, nyní se pohybuje mezi 25 a 225 s průměrem na 125 , který odráží vyšší rizikovost akcie ve srovnání s původním stavem.

Z tohoto příkladu můžeme například odvodit, proč se ve světě bez daní nemění hodnota firmy s tím, jak se mění poměr dluhu a vlastního jmění (včetně dopadu odkupů). Nyní se ale výše uvedeným snažím ukázat na velmi prostý fakt, že vytvoření pohledávky je pokusem nasadit něco pevného na jinak neustále se měnící svět. A výsledek je takový, že ona „nezpevněná“ část se začne měnit o to více. Krize pak nastávají samozřejmě v okamžiku, kdy se svět pohne mírou, které ony pokusy o fixaci neodpovídají (viz výše uvedené). Zde by to byl pokles celkového toku hotovosti pod 75 .

Jak akcie, tak (korporátní) obligace jsou (na primárním trhu) nástrojem, který na jedné straně využívají ti, kteří spoří, a na straně druhé subjekty, které potřebují více, než vydělají. U dluhopisů bychom ale měli mít na paměti, že jejich „bezpečnost“ je jen odrazem větší „nebezpečnosti“ zbytku trhu s kapitálem/úsporami. Akcie (či třeba vládní obligace provázané s HDP) jsou podílem na tom, co se stane. Dluhopis/dluh je požadavkem na něco bez ohledu na to, co se stane. Nyní mohou být tyto nároky opět testovány.

 

Čtěte více:

Damodaran: Aktuální cena rizika na realitách, akciích a dluhopisech
21.02.2020 10:41
Investiční riziko můžeme vnímat jako všechny možné negativní scénáře, ...
Perly týdne: Horší než epidemie, dno na akciích a u nás sněhová kalamita tak trochu jinak
06.03.2020 13:52
Útlum svěrové ekonomiky bude je přechodný, proti dopadům koronaviru by...
Bloomberg: Šok, panika a ticho. Jak obchodníci reagují na historický propad?
09.03.2020 15:33
Největší kolaps cen ropy od roku 1991 zahájil jeden z nejdivočejších ...
Analytici Patrie: Na finančních trzích sledujeme největší paniku za mnoho let
09.03.2020 15:46
Začátek tohoto týdne se nese ve znamení hlubokých pádů, především na a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university