Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Testy, akcie a Einstein

Testy, akcie a Einstein

04.05.2020 17:55

Ekonom Paul Romer na svém blogu rozvíjí úvahu, která reaguje na americké diskuse o testech na koronavirus. Je to debata, kterou jsme si prošli také, a v širší perspektivě se týká starého známého tématu: Jak moc má vláda zasahovat do tržního chodu věcí. K tomuto „testovacímu“ příběhu dnes přidám ještě tématicky odpovídající „akciový“.

Příběh první - testy

Pan Romer používá u testů příměr s výrobou a prodejem limonády. Čtenářovi nabízí hypotetický případ, kdy je toto podnikání přísně regulováno. Vzniká tak nedostatek, který se snaží řešit vědci pečlivým výzkumem. Přijdou například na to, že k limonádě nemusí být dodáváno brčko tak, jak požaduje regulace (narážka na americkou diskusi o tom, zda je k testům třeba tampónu). A pak vědci náhodou přijdou i na to, že limonáda je v podstatě oslazená voda, kterou by bylo možno jednoduše vyrábět a prodávat v mnohem větším množství.

Vědci sepíší analýzu, která ale někde zapadne a na trhu je stále nedostatek. Limonáda je pouze na předpis, takže se začne podvádět ohledně toho, kdo jí všechno potřebuje. Poučení je jasné – neregulovat to, co není potřeba regulovat. Aplikace na testy: Jasně nastavit, co má test říkat, a pak nechat na soukromém sektoru, aby zajistil dostatek. Ekonom John Cochrane k tomu na svém blogu dodává, že není důvodu, aby se podobné testy neprodávaly volně podobně, jako třeba testy těhotenské.

Jeden ze čtenářů tohoto blogu ale přichází s relevantní námitkou: Limonáda má užitek pro toho, kdo ji pije, ale testování má v některých případech užitek spíše pro ostatní. V tomto smyslu je tedy veřejným statkem, po kterém by soukromá poptávka nemusela být dostatečná (tj., netestovalo by se v dostatečném množství a dostatečně systematicky). Nemluvě o tom, že testování je procesem, který je mnohem složitější, než míchání sladké vody. Tento čtenář dává pro správný přístup k testům za příklad „mírně socialistické“ země, jako Německo či Nový Zéland.

Příběh druhý – akciová pomoc firmám

Ekonom John Turner stejně jako třeba Financial Times se zabývá tím, že řada firem nyní potřebuje vládní pomoc, třeba ve formě půjčky. Čímž nám ožívá starý známý problém morálního hazardu, privatizace zisků a socializace ztrát a tak dále. Pan Turner se přidává k těm, kteří navrhují, aby namísto půjček vláda vkládala do firem vlastní kapitál. A podíly ve firmách by následně spravovala nějaká verze státního investičního fondu (typu těch, které fungují v řadě zemí, včetně Norska, či Saúdské Arábie). Takový fond by zajistil, aby byly tyto podíly spravovány odpovídajícím způsobem, ze kterého by těžili daňoví poplatníci.

Nedávno jsem tu psal o tom, že dluhy jsou nástrojem, který zvyšuje rizikovost a je možné, že optimální zadlužení řady firem se blíží nule. Minimálně z tohoto pohledu výše uvedený návrh dává smysl. Ale je jasné, že tu jsou protiargumenty stojící třeba na obavách o znárodňování. Čímž jsme ale opět u oné letité diskuse o privatizaci zisků a socializaci ztrát (jejich pokrývání daňovými poplatníky). Další protiarumenty můžeme vymyslet třeba u toho, jak by takový fond fungoval v praxi.

Možná bychom se měli smířit s tím, že čistá řešení neexistují. Tedy ne tam, kde je hledáme. Tam jsou řešení dost pochybná a pak ta, které nějak fungují, ale lze jim toho stále hodně vytknout. A nikdy nebudou spokojeni všichni. Stále častěji se mi vybavuje ono Einsteinovo „problém nelze řešit na té úrovni, na které vznikl“. Co tím asi myslel?

 

Čtěte více:

„R“ jako klíč pro budoucí inflaci?
27.04.2020 17:15
Ekonom Olivier Blanchard se podobně jako řada dalších zamýšlí nad tím,...
Lufthansa a budoucnost báječných firem na létajících strojích
28.04.2020 17:26
Akcie Lufthansy odepsaly za poslední tři měsíce asi 50 % své hodnoty, ...
Amazon a Walmart v době pandemie
29.04.2020 17:37
Americké akcie v indexu SPX jsou za poslední tři měsíce více než 10 % ...
Hotovost jako dlouhodobá konkurenční výhoda
30.04.2020 17:44
Po poslední finanční krizi zvýšila řada firem zásobu hotovosti ve svýc...
Současnou dezinflací to ve světě nekončí
01.05.2020 18:07
Naše domácí média si všímají toho, jak dochází ke znatelnému zdražován...

Váš názor
  • Oprava
    05.05.2020 9:42

    Státní akciový podílový fond nebude fungovat ve prospěch daňových poplatníků, ale ve prospěch daňových beneficientů. A to je rozdíl. Daňový poplatník v principu žádný podnik zachraňovat nepotřebuje. Pokud hrozí nezaměstnanost, máme sociální síť. Pseudozaměstnanost ještě nikdy nic dobrého nepřinesla. Ani za Roosevelta, ani za Husáka.
    Pracovitý Prosecký
  • složitá řešení
    04.05.2020 18:29

    proč se jich stále držet, někdy je to nejjednodušší i to nejlepší, prostě nic nezachraňovat, pokud neustojíš, přijde někdo schopnější kdo to zvládne lépe, pokud je dům zchátralý tak je od určitého stavu také lepší ho zbořit a postavit nový a lepší, jenže z neznámého důvodu si stále volíme místo chytrých lidí jen mluvky s rukama dozadu nebo v horším s rukama v našich kapsách :o)
    M2M
    • Re: složitá řešení
      04.05.2020 18:46

      přesně tak....ale tohle fungovat nemůže, politik chce být zvolen, tak pro populismus udělá cokoliv, viz Babiš....a lidi budou tleskat, hele, já podnikám, daří se mi a Bureš mi posílá prachy....
      abc1
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů