Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Dalio o společnosti, akciích, bitcoinu

Víkendář: Dalio o společnosti, akciích, bitcoinu

20.02.2021 9:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Ray Dalio je zakladatelem hedge fondu Bridgewater Associates, který je nyní podle LinkedIn News největším na světě. Investor v rozhovoru pro tento Youtube kanál uvedl, že to, jak se lidé staví a chovají směrem k sobě, může vést k velmi vážným konfliktům a Spojené státy jsou nyní výrazně rozděleny. Bidenova vláda proklamuje, že chce národ sjednotit, ale investor se domnívá, že na skutečné sblížení by bylo potřeba, aby k sobě našli cestu umírnění politici ze strany republikánů i demokratů. Alternativou by mohlo být vytvoření třetí politické strany, kde by se spolu spojili právě umírnění politici z obou dnešních stran. V rámci existujících stran je totiž těžké zastávat takové postoje, protože to je vnímáno jako slabost. Co si Dalio myslí o dalším vývoji v USA a americké politice?

Investor se věnoval otázce zodpovědného chování firem s tím, že na jednu stranu jde o pozitivní snahy, ale na stranu druhou je někdy těžké takový koncept zodpovědnosti uchopit. Za příklad dal firmu, která se snaží o zvýšení produktivity a k tomu čelí současné pandemii, což ji dovede k tomu, že svůj provoz zautomatizuje. Z jejího hlediska jde o pochopitelný krok, ale zároveň takové chování firem vede k prohlubování příjmové nerovnosti a nerovnosti v bohatství. Dalio se tak domnívá, že je třeba mít odpovídající politiku, která by takové problémy ve společnosti řešila. Doposud ale podle svých slov slyší jen dobré záměry a sem tam nějaký konkrétní krok, ale celkově neexistuje strategie, která by řešila podobné velké strukturální změny v ekonomice a společnosti.

Dalio byl tázán i na platformu Robinhood a chování některých retailových investorů organizovaných na sociálních sítích a zaměřujících se na akcie s významnými krátkými pozicemi u některých institucionálních investorů. Dalio zmínil, že on sám obchodoval s akciemi už jako mladý a je dobré, pokud lidé již v tomto věku získají na trhu zkušenosti. Nyní vlna nákupů některých akcií ze strany drobných investorů vytlačila z pozic některé investory, kteří spekulovali na pokles cen akcií, došlo k určitým tenzím při vypořádání obchodů.

S tím vším se spojuje příběh, podle kterého jsou běžní lidé vykořisťováni bohatými a Dalio podle svých slov sympatizuje s těmi, kteří si jdou za svým. Na druhou stranu se mu ale zdá, že někdy jde spíše o „volání po krvi“ a je tak důležité zamyslet se nad tím, co nám celá věc vlastně ukazuje. „O jaký symptom jde... Je to téměř jako nějaká show na Netflixu, kterou budeme sledovat a ve které poteče krev,“ dodal investor. Podle něho v době, kdy ve společnosti existuje velký rozdíl v bohatství a ekonomika se dostane do útlumu, dochází ke značným tenzím.

Nemovitosti a bitcoin


V normálních časech je vlastnictví nemovitosti „výbornou věcí“. Je to forma úspor, umožňuje vlastníkovi upravit si bydlení podle svého, vybrat si, kde vyrostou děti a podobně, míní Dalio. Dodal ovšem, že pro někoho může mít velký význam hlavně flexibilita a tu vlastnictví nemovitosti omezuje a je naopak větší v případě nájemného bydlení. Celkově tak investor nesdělil žádný vyhraněný názor pro či proti vlastnění nemovitosti a podobné to bylo i u dotazu na bitcoin.


 

Dalio si podle svých slov všiml, že když lidé čtou jeho zprávy a analýzy, vybírají si z nich to, co odpovídá jejich názoru. Takže ti, kteří fandí bitcoinu, si vybírají to, co Dalio napsal o tomto digitálním aktivu pozitivního. Ti, kteří jsou proti bitcoinu, si zase vyberou věty, které podporují jejich pohled. K tomu Dalio dodal, že podle něj je bitcoin velkým vynálezem, ale pak jsou tu věci, jako je jeho velká volatilita, možný negativní zásah regulátorů a podobně.

„Obávám se toho, že se nacházíme v situaci, kdy dochází ke klasickému zadlužování a zvyšování peněžní nabídky,“ pokračoval Dalio s tím, že v takové době je důležité nezapomínat na rozdíly mezi reálnými a finančními aktivy. Ta reálná představují domy, auta a další podobné věci. Finanční aktiva jsou například nárokem na budoucí zisky firem. Historicky se přitom podle investora opakuje cyklus, kdy roste a zase klesá objem finančních aktiv relativně k množství aktiv reálných. Tenze nastávají ve chvíli, kdy se lidé snaží směnit příliš velký objem finančních aktiv za aktiva reálná.

Dalio to vše vyprávěl právě v souvislosti s bitcoinem a pokračoval s tím, že toto aktivum je „alchymií“. Bylo totiž vytvořeno, následně v něj uvěřili další a ti, kteří jej vytvořili, zbohatli a nakonec se bitcoin může skutečně stát měnou. „Je to jen otázkou víry... jde v podstatě o alternativu zlata, jen digitální,“ řekl investor s tím, že žádné peníze nemají hodnotu samy o sobě.

Kdyby byl ve vládě...

Dalio byl na závěr rozhovoru tázán, co by se snažil prosadit, kdyby seděl v nové americké vládě. Odpověděl, že mu je jedno, co vláda prosadí, hlavně ať to je na základě diskuse obou stran a ať to zvyšuje produktivitu. „Mám své názory, například vzdělání je podle mého názoru výbornou investicí,“ dodal Dalio s tím, že nejdůležitější je ale politická shoda a politika, která bude prospívat většině.

Zdroj: LinkedIn News, Youtube









Čtěte více:

Petr Dufek: Ceny bytů rostly i ve třetím kvartálu loňského roku
14.01.2021 12:27
Jestli někdo čekal, že pandemie a s ní spojená recese přinese zlevnění...
Bitcoin zdražil o 20 procent, podpořil jej Muskův tweet
29.01.2021 14:29
Hodnota digitální měny bitcoin se dnes na burze Bitstamp zvýšila až o ...
Gupta: Významné změny na realitním trhu
16.02.2021 10:59
Covid a následná opatření namířená proti jeho šíření změnily způsob pr...
Rozbřesk: Bitcoin poprvé zlomil hranici 50 tisíc dolarů a ECB mluví o jeho regulaci
17.02.2021 9:15
Cena bitcoinu poprvé v historii vystřelila nad 50 tisíc dolarů a tržní...
Kontroverzní Palantir čeká velký test
18.02.2021 14:18
Americká softwarová Palantir Technologies dala během skoro dvou desíte...
Šéf Robinhoodu vypovídal v Kongresu: Zablokovat nákupy jsme museli z finančních důvodů, snad se to nebude opakovat
19.02.2021 8:38
Šéf americké makléřské společnosti Robinhood Vlad Tenev se omluvil zák...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m