Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Ropa nad 100 dolary, zisky nad 175 dolary, růst nad trendem

Perly týdne: Ropa nad 100 dolary, zisky nad 175 dolary, růst nad trendem

05.03.2021 16:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Komoditní supercyklus si bude vybírat, inflace poroste, ale nedostane se mimo kontrolu, v následujících měsících si povedou dobře cyklické hodnotové akcie. A v nových Perlách týdne i to, kdy by výnosy dluhopisů mohly táhnout akcie dolů a další zajímavosti z trhu a ekonomiky z tohoto týdne.

Komoditní supercyklus:
Na trzích se hovoří o novém komoditním supercyklu a Francisco Blanch z Bank of America Securities k tomu na Bloomberg Markets uvedl, že tlaky na růst cen jsou skutečně patrné u řady komodit. A objevuje se „pohyb ve stylu supercyklu“. Nejde ovšem o komodity všechny, jedná se zejména o průmyslové kovy, ale ne třeba o ropu. Ta podle stratéga supercyklem pravděpodobně neprojde.

Blanch považuje za atraktivní měď a nikl spolu s hliníkem. Zajímavá může být i platina, či stříbro díky jejich vztahu k některým moderním technologiím. A také akcie společností, které se v odvětví zmíněných komodit pohybují. Kovům by měly prospívat i dlouhodobé trendy, mezi které patří elektrifikace dopravy a dekarbonizace výroby elektrické energie.

Podle amerického prezidenta Bidena by mohla být americká populace proočkovaná do května letošního roku a pokud by k něčemu takovému došlo, mělo by to podle stratéga dopad i na ceny komodit v oblasti energií. Mimo jiné proto, že se zvedne mobilita lidí a vzroste poptávka po ropě a palivech. K tomu se přidává cyklický dopad stimulace. Letos se cena ropy podle stratéga nedostane nad 70 dolarů za barel, což vyvolá „reakci na straně americké těžby z břidlic“.

OPEC se podle Blanche snaží udržet co nejvyšší současnou cenu ropy a zároveň co nejvíce stlačit dolů cenu budoucích dodávek, a to právě kvůli konkurenci ze strany americké těžby. Je tu ale možnost, že v následujících třech letech dojde k nečekaně prudkému růstu poptávky po ropě taženému rychlým ekonomickým oživením. Takový vývoj by mohl zvednout cenu ropy až nad 100 dolarů za barel. Na takový scénář by musela rychle růst americká i světová ekonomika, musel by být slabší dolar a pokračovat uvolněná monetární politika. Nešlo by ale o zmíněný supercyklus.

Produkt nad trend, inflace nad 2 %, ale ne mimo kontrolu:
Oxford Economics v následujícím grafu prezentuje své projekce amerického produktu. V základním scénáři z tohoto měsíce počítají ekonomové společnosti s tím, že produkt se během letošního roku dostane nad předpandemický trend, výrazně k tomu přispěje fiskální stimulace nové americké vlády. Na konci roku 2022 se ovšem HDP vrátí pod úroveň trendu, i když s podobným tempem růstu:

inflace produkt perly ekonomika
Zdroj: Twitter

Oxford Economics v komentáři ke grafu píše, že americká ekonomika letos poroste o 7 %, počet zaměstnaných vzroste o téměř sedm milionů a inflace se zvedne nad 2 %. Mimo kontrolu se ovšem podle ekonomů nedostane.

Nemístné obavy z inflace: Část investorů se podle Yahoo Finance obává růstu sazeb, Brian Belski z BMO Capital Markets k tomu uvedl, že jeho společnost se nezaobírá krátkodobými fluktuacemi a příběhy na trhu. Zajímá ji dlouhodobý vývoj a v souvislosti se sazbami tedy to, jak vypadá a bude vypadat celý cyklus zvedání sazeb. Podle jeho názoru tu platí základní mechanismus, kdy se nejdříve zvedají ceny akcií, pak zisky obchodovaných společností a pak se zvedá celá ekonomika. A v současné době mohou akcie růst dál i přesto, že sazby půjdou nahoru.

Podle stratéga jsou nemístné i obavy z vysoké inflace. Ty panují již celá desetiletí, inflace se přesto stále drží nízko a nedá se čekat, že by se zvedla dříve, než výrazně poklesne nezaměstnanost v americké ekonomice. Dosažení inflačních úrovní nezaměstnanosti pak podle stratéga nebude trvat pár čtvrtletí, ale roky. Letošní rok by také mohl podle stratéga přinést zisky obchodovaných firem znatelně nad očekávanými 175 dolary na akcii.

Valuace vysoko: Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje vývoj poměru cen akcií k ziskům očekávaným v následujících 12 měsících. Spolu s tím i desetiletý plovoucí průměr tohoto valuačního měřítka:

valuace PE krize
Zdroj: Twitter

V první polovině osmdesátých let se PE pohybovalo hluboko pod deseti, postupný růst valuací dosáhl vrcholu na hodnotách blížících se na špičce technologické bubliny 25. Následného dna bylo dosaženo během finanční krize, nyní se ale trh opět pohybuje na extrémních hodnotách a to i relativně k plovoucímu průměru.

Akcie a reálné sazby: Před pandemií byly výnosy desetiletých vládních obligací znatelně nad 1,6 %, ale když se před několika dny zvedly na tuto úroveň, vyvolalo to na akciových trzích obavy. Nyní sice výnosy klesly k úrovni 1,4 % a trhy se uklidnily, ale rozhodující tu jsou ne sazby nominální, ale reálné. Pro Yahoo Finance to uvedl Michael Arone, stratég společnosti State Street Global Advisors. A pokračoval tím, že právě růst sazeb nad 1,5 – 1,6 % zvedá reálné sazby počítané na základě jádrové inflace do kladných čísel a to s sebou nese znatelné utahování finančních podmínek v americké ekonomice.

Mohou tedy výnosy růst a akcie dál posilovat? Podle stratéga bude rozhodující, zda pohyb výnosů obligací bude odpovídat síle oživení. Pokud ano, pro akcie to nemusí být větší problém. Rozhodující přitom budou opět výnosy reálné. Stratég pak očekává, že v následujícím období, charakterizovaném sílícím oživením a rostoucími sazbami, si povedou dobře cyklické hodnotové akcie. V delším období ale bude růst ekonomiky brzděn deficity a dluhy a pak budou atraktivní zejména firmy se strukturálně pozitivním růstovým výhledem. Takovými firmami by mohly být například ty, které se zaměřují na cloudové služby. A „další Apple, další Facebook“, uvedl stratég, ale konkrétní nebyl.

Nejsme v bublině, ale existují varovná znamení, kdy některá aktiva prudce rostou zejména kvůli tomu, kolik je na trhu likvidity, míní stratég. V této souvislosti zmínil bitcoin, či SPAC. Tedy společnosti, které vstupují na burzu bez vlastní provozní aktivity a jsou používány pro akvizice jiných firem, které se nechtějí na burzu dostat tradičním úpisem akcií.


Měsíce podle návratnosti: LPL Research se pustil do porovnávání návratnosti amerického trhu v jednotlivých měsících roku. Sloupce konkrétně ukazují průměrné návratnosti od roku 1950, během posledních 20 let, posledních deseti let a v letech po prezidentských volbách. Nejhůře pro býky ze srovnání vychází září a srpen, opak platí o listopadu a dubnu. Posledních deset let moc nenahrávalo březnu, relativně dobře si vede podle dat od roku 1950:

měsíce návratnost USA býci

Zdroj: Twitter

 
 

Čtěte více:

St. Louis Fed: Škodlivost bubliny a současná valuace trhu
04.03.2021 12:18
Po prasknutí internetové bubliny se americká ekonomika v roce 2001 pon...
Summers: Rizika se změnila, podobnost se šedesátými lety
04.03.2021 13:53
Průzkumy podle Bloombergu ukazují, že nový fiskální plán americké vlád...
BNY Mellon a technologicko–finanční rotace
04.03.2021 17:31
Morningstar ve své analýze třech atraktivních akciích pana Buffetta pí...
Bloomberg: Svět nemá dost lipidů pro mRNA vakcíny proti covidu-19
05.03.2021 8:40
Pokud jsou mRNA vakcíny průlomovým lékem pandemie, pak jsou miniaturní...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení