Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Výprodej před dnešní americkou inflací akceleruje

Rozbřesk: Výprodej před dnešní americkou inflací akceleruje

12.05.2021 9:15
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Po šesti měsících pozvolného poklesu se česká inflace vrátila za horní hranici tolerančního pásma ČNB. V dubnu totiž spotřebitelské ceny poměrně rychle vzrostly (meziměsíčně o 0,5 %), a to především díky dalšímu zdražení cigaret a alkoholu.

Příliš pozadu však nezůstaly ani ceny potravin a pohonných hmot, které reagovaly na dění na trhu s ropnými produkty. Celková inflace tak začíná (pravděpodobně ne na chvíli) opět trojkou. Z pohledu základního členění spotřebitelského koše stojí za inflací především vyšší ceny alkoholu a PHM, které spolu dohromady generují více než dvě třetiny aktuální inflace. Již zmíněné potraviny sice v dubnu poskočily prudce nahoru, avšak v průměru jsou stále ještě levnější než loni. Bydlení, které inflaci řídilo v předchozích dvou letech, má na inflaci díky levnějším energiím téměř zanedbatelný vliv. Příznivější je i vývoj nájmů, a tak to hlavní, za co si letos lidé zatím výrazně připlácejí, je v tomto případě voda.

Růst však tentokrát nezaznamenala pouze celková inflace, ale i další indexy, které sleduje a sama počítá ČNB. Měnově politická inflace poskočila z 2,2 % na rovná tři procenta, čistá na 3,3 % a jádrová dokonce na 3,4 %. Příběh, na kterém je vystavěna prognóza centrální banky se však ani přes aktuální odchylky nemění. ČNB nadále předpokládá, že přestřelení inflace je dočasným jevem, který postupně odezní a celková inflace se vrátí zpět do tolerančního pásma. Jak rychle to bude, je docela těžké odhadovat. Postupné rozvolňování totiž s sebou může přinést výrazné zvýšení cen donedávna či doposud uzavřených služeb a stěží nějaký model dokáže předpovědět, jak výrazné bude. Stejně tak se dá jen spekulovat o tom, jak ochotně se lidé budou vracet do „kamenných“ obchodů na úkor těch virtuálních, nebo jaká bude strategie obchodníků při práci se stávajícími zásobami. Nejistý je i výhled cestovního ruchu, na jehož restart čekají nejenom hotely a restaurace. A zapomenout už vůbec nelze na odloženou poptávku spotřebitelů, která se dá sice vyčíslit, avšak rozhodně ne rozplánovat do dalších měsíců. Jak silný nás čeká pozitivní poptávkový nebo nabídkový šok je tedy nejisté. V každém případě ČNB sama letošní inflaci „odpískala“ a chce se soustředit na její vývoj v příštím roce a na čísla přicházející z reálné ekonomiky. O rychlosti normalizace úrokových sazeb tak bude v první řadě rozhodovat konec pandemie a rychlost oživení ekonomiky. 


*** TRHY ***

Koruna

Příznivý výhled ekonomiky podpořený rozvolňováním a včera také vyšší inflace pomohla koruně posunout se dál a přiblížit se k metě 25,50 EUR/CZK. S vyšší inflací a dobrými čísly z ekonomiky bude centrální banka pravděpodobně ochotnější zahájit proces normalizace sazeb, což znamená i další rozšiřování úrokového diferenciálu atraktivního pro zahraniční investory. Ministerstvo financí mezi tím pokračuje v zajišťování likvidity pro krytí rozpočtového schodku a dluhové služby, a tak dluhopisový trh dnes čekají další tři emise státních cenných papírů se splatností deset až devatenáct let v hodnotě 12 mld. korun. 

Zahraniční forex
Akciový výprodej před dnešními inflačními čísly v USA (data za duben budou až dnes odpoledne) akceleruje a mírně pomáhá dolaru. Připomeňme, že americká inflace může v důsledku pozitivního bazického efektu, vysokých cen komodit a efektu rozvolňování vyskočit na 3,5% meziročně. Jádrová složka by měla být významně nižší, ale také již na úrovni 2,3%. Trhy mají obavy, že ve skutečnosti mohou být dubnová data ještě vyšší a tak jak ceny dluhopisů i akcií ztrácejí. Nárůst averze k riziku pak tradičně pomáhá americké měně, přičemž eurodolar se vrací k hodnotě 1,21.

Inflace udeřila v dubnu v Maďarsku, kde se vyšvihla již na 5,1% meziročně. Jádrová složka však zůstává níže, což může vést k tomu, že MNB bude stále tuto situaci přehlížet. Forint tedy může ztrácet - minimálně do té doby než některý z maďarských centrálních bankéřů přijde s tím, že je třeba politiku utáhnout.

Polský zlotý včera netrpělivě čekal na rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně hypoték poskytnutých dříve v cizích měnách. Rozhodnutí soudu, které může mít vliv na devizový trh, bylo nejprve odloženo kvůli hrozbě bombového atentátu a následně i fakticky. Soud si totiž vyžádal podklady od NBP, bankovního regulátora a ombudsmana. Výše uvedené instituce mají 30 dní na to se vyjádřit. 


Čtěte více:

Spolu s akciemi klesají i dluhopisy nebo zlato. Nervozita je vysoko
11.05.2021 17:50
Hlavní finanční trhy nadále svírá velká nervozita. Dnes vyšel lepší pr...
Wall Street zakončila v červeném, velký obrat na technologiích
11.05.2021 22:06
Americké akciové trhy uzavřely dnešní obchodní den v záporných hodnotá...
Analytik velkých dat Palantir zvýšil tržby o polovinu, začne přijímat bitcoin
12.05.2021 8:26
Americké softwarové společnosti Palantir, která se specializuje na ana...
Stock Spirits ustál propad na českém trhu, zisk na akcii vylétl o 90 procent
12.05.2021 8:49
Likérka Stock Spirits v první polovině svého ročního hospodaření do ko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university