Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak jednoduše předpovědět recesi? Ekonomové zdůrazňují jeden předstihový indikátor

Jak jednoduše předpovědět recesi? Ekonomové zdůrazňují jeden předstihový indikátor

30.08.2021 10:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Když se britská královna ptala ekonomů, proč nevarovali před recesí roku 2008, dali jí řadu odpovědí, ale jednu z nich zmínit zapomněli. Na stránkách VoxEU to tvrdí Alex Bryson a David Blanchflower, podle nichž zapomenutá odpověď souvisí s „červenými světly ze strany kvalitativních průzkumů mezi spotřebiteli a výrobci“.

Blanchflower a jeho kolega tvrdí, že někteří ekonomové ve skutečnosti zmíněnou recesi předpověděli, ale „byli ignorováni“. A první varovné známky „byly patrné z průzkumů mezi spotřebiteli a výrobními firmami“, nicméně jen málo lidí jim věnovalo pozornost i přesto, že tyto známky byly patrné v celé globální ekonomice. Blanchflower na základě několika studií konkrétně tvrdí, že vývoj obav ze ztráty zaměstnanosti slouží jako spolehlivý indikátor toho, jak se bude nezaměstnanost vyvíjet za 12 měsíců.

Obavy z nezaměstnanosti podle ekonomů vzrostly v letech 2007–2008 v 16 ze 17 západoevropských zemí, jedinou výjimkou bylo Lucembursko. Na východě Evropy tyto obavy před recesí vzrostly v 8 z 11 zemí, výjimkou bylo Chorvatsko, Maďarsko a Polsko. Stejně tak podle ekonomů rostly obavy ze ztráty pracovního místa před pandemií, což ukazuje, že „recese se možná blížila i v případě, že by pandemie nenastala.“

Fungovaly zmíněné obavy jako předstihový indikátor i dříve? Podle ekonomů je při hledání odpovědi dobré si uvědomit, že pokud sledujeme vývoj nezaměstnanosti, nemusí se to nutně krýt s pohybem ekonomického cyklu. Nicméně podle dat z období po druhé světové válce se zdá, že obavy z nezaměstnanosti předbíhají jak její růst, tak vývoj hospodářské aktivity. Potenciál pro využití průzkumů a kvalitativních informací tohoto druhu je tedy podle ekonomů velký.

Následující graf ukazuje vývoj míry obav z nezaměstnanosti ve Velké Británii a vývoj nezaměstnanosti (posunutý o 12 měsíců). Ekonomové přitom tvrdí, že data týkající se podobných obav a sentimentu lze získávat relativně jednoduše a v reálném čase. K tomu se jich netýká problém mnoha jiných ekonomických dat, kterým jsou postupné revize.

1
Zdroj: VoxEU


 

Čtěte více:

Víkendář: Lépe než před pandemií
24.04.2021 9:27
Očekávané oživení americké ekonomiky je běžným jevem, který nastává po...
Ženy, muži a medvědi
25.06.2021 17:44
Jak moc si na medvěda věří muži a jak moc ženy? Jak moc si věří na akc...
Sumner: Nepřivolávejme recesi špatnými cíli pro monetární politiku
26.07.2021 16:02
"Nečekám, že se v následujících několika letech objeví recese, ty je t...
Recese americké ekonomiky během pandemie byla rekordně krátká
20.07.2021 8:46
Recese americké ekonomiky vyvolaná šířením koronaviru byla rekordně kr...
Eurozóna venku z recese. Ceny energií ale sílí, upozorňuje ekonom Dufek
30.07.2021 12:57
Zatímco předběžné výsledky české ekonomiky za druhé čtvrtletí v podsta...

Váš názor
  •  
    30.08.2021 12:25

    To vysvětlení je úplně jednoduché. Hypokrize vyvolala poprask a STRACH, že se krize přelije do Evropy a do celého světa. A tak se lidé začali krize bát, začali omezovat spotřebu a šetřit na horší časy a tím automaticky tu krizi vyvolali. Žádné jiné zásadní principiální důvody pro krizi tehdy nebyly. Je to jednoduché. Vyvoláte v lidech strach z krize? Oni ji pak spolehlivě vyvolají.
    Richard Fuld
    • ...žádné jiné principiální
      30.08.2021 12:55

      důvody nebyly... Poněkud jste opomenul tu sekyru ve finančním systému po po pádu LB. Ono to kvasilo, bublalo, něco se šuškalo, ale nikdo odpovědný tomu nepřikládal vážnost. Čekalo se až to praskne. Až to nakonec prasklo. Teprve pak až to prasklo, získal strach globální rozměry. Takže nemyslím, že krizi vyvolali prioritně lidé odložením spotřeby. /// Mj. ten příběh, kdy to kvasilo a bublalo než to prasklo byl velice hezky zfilmován, Ch.Bale, scénář si zasloužil Oskara.
      Mudr.c
      • Re: ...žádné jiné principiální
        30.08.2021 15:57

        Máte pravdu, pokud jde o UK, tak hrálo roli přelití hypokrize a pádu LB do britského bankovního sektoru. Trochu jsem se nechal unést. :-) Mnou uvedené platí spíše pro ČR, kde hypokrize a pád LB na zdejší bankovní systém nedopadl nijak výrazně. Nicméně co se týče krize ekonomiky tak právě potíže britského bankovního sektoru vedly k obavám spotřebitelů a přes tyto obavy a omezení spotřeby došlo k recesi ekonomiky. Kdyby spotřeba zůstala bez vlivu strachu z příchodu krize a toho co se děje v bankovním systému, nebyla by ekonomická krize zdaleka tak hluboká, jak byla. Teoreticky by mohl život v ekonomice ignorovat dění v bankovním systému, který byl stejně nakonec zachráněn vládou. To ve skutečnosti samozřejmě není úplně jednoduché, chovat se v takové situaci, jako by se nic nedělo. A taky se to nikdy neděje. :-)
        Richard Fuld
    •  
      30.08.2021 12:46

      Ano, většina krizí je významě prohlubována psycholgií. To ale nemění nic na tom, že krize mají ozdravující účinek. A vždy by se z toho dokázal trh vyhrabat sám a byl by ještě silnější. Státy by v této době měli pomáhat těm nejslabším a nejvíce ohroženým a ne se snažit stavět předražené hladové zdi...
      qwer
      •  
        30.08.2021 15:49

        Krize mají především a zcela imanentně NIČIVÝ účinek. To, že po krizi zpravidla přijde oživení, neznamená, že krize samotná má ozdravující účinek. To je jako tvrdit, že nemoc má ozdravující účinek. Nemá a má riziko trvalých nebo dlouhodobých následků. Lépe je vždy zůstat zdravý, než onemocnět a pak se z toho dostávat. To je přece tak triviální, že mě udivuje, že o tom je někdo ochoten diskutovat a ještě více je udivující, že existuje někdo, kdo je ochoten tomu odporovat.:-)
        Richard Fuld
  • Recese je nezbytná
    30.08.2021 11:39

    Recese je nezbytná. Přebytečné kapacity neúspěšných firem musejí zmizet z trhu, aby uvolnily kapitál a pracovní síly pro nové pokusy. Bránit krizím je jako bránit slunci ve východu.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Recese je nezbytná
      30.08.2021 12:21

      Přebytečné kapacity? Část produkčních kapacit se stane přebytečnými v důsledku příchodu recese. Před recesí nejde o přebytečné kapacity. Samotné přebytečné kapacity nejsou automaticky příčinou recese. Příčinou recese je zpravidla pokles spotřeby v době, kdy jsou spotřebitelé strašení příchodem recese a tak tu recesi sami pak svým spořením a přípravou na krizi vyvolají. Proboha! Jak se krachem firem uvolňuje kapitál? Tak, že banky mají větší podíl nesplácených úvěrů, což dopadne na výši jejich vlastního kapitálu a na schopnost půjčovat peníze těm "nově příchozím"? Krachem firem se kapitál "pálí", nikoliv uvolňuje.
      Richard Fuld
      •  
        30.08.2021 12:30

        přebytečná kapacita znamená, že si subjekt nedokáže na sebe vydělat a byl schopen existovat pouze díky levným penězům.....to je vše důsledek toho, že páni bankéři, politici se rozhodli, že prostě nebude existovat pojem recese....to je to věčné kvantitativní uvolňování, fiskálních nezodpovědné chování politiků, kdy se rozhodli vše zachránit.....vytratil se pojem riziko a s tím spojená odpovědnost a každý se dle toho začíná chovat, vše i to zadlužování má své limity.....
        abc1
        •  
          30.08.2021 16:11

          Nejprve přijde recese (z důvodu poklesu spotřeby), pak vzniknou nadbytečné produkční kapacity, které jsou ale nadbytečné z důvodu poklesu spotřeby vystrašenými spotřebiteli, pak přijdou nízké sazby, které umožní producentů přežít i když mají nadbytečné kapacity, sníží se atraktivnost úspor, spotřebitelé začnou zase spotřebovávat a z nadbytečných kapacit se stanou zase využívané kapacity a sazby mohou jít zase nahoru a producenti nezkrachují. Takto zjednodušeně vypadá ideální posloupnost jednotlivých kroků a vzájemné příčinné souvislosti. Paní politici a centrální bankéři, pokud fiskálně expandují a snižují sazby, aby producenti přežili hubená léta, jednají naprosto racionálně a kompetentně. Riziko krachu tím nijak uměle neodstraňují. Jen o tom, kdo by měl krachovat by měli rozhodovat zákazníci firem a nikoli státní úředníci. Nízké sazby producenta, který není schopen prodávat svým zákazníkům svou produkci se ziskem zkrachuje zcela bez ohledu na to, jak nízké jsou úrokové sazby. Otázku záporných úrokových sazeb vynechávám, protože to je to jediné, co lze centrálním bankéřům vyčítat. Avšak nikoli z toho důvodu, že by tím drželi nad vodou někoho, kdo "si to nezaslouží". Záporné úrokové sazby kritizuji z toho důvodu, že pouze zbytečně oslabují bankovní systém.
          Richard Fuld
    • Re: Recese je nezbytná
      30.08.2021 11:42

      pěkně řečeno....jenom to vysvětli politikovi, který chce být zvolen.....a o nezávislosti centrálních bankéřů na politicích už taky pochybuji.....
      abc1
  •  
    30.08.2021 10:59

    "..že vývoj obav ze ztráty zaměstnanosti...." myslím, že minimálně v Evropě, 100% v ČR je tento indikátor již nepoužitelný....populistictí politici udělají cokoliv, aby místa ochránila, viz bilbordy CSSD....zachránili jsme milión pracovních míst......v USA to bude za nedlouho také, aby FED někdy ukončil QE, tak se zaměstnaností ohání....přitom tam mají firmy problém taky sehnat zaměstnance, díky různým podporám.....
    abc1
    •  
      30.08.2021 12:23

      Takže vy byste raději recesi a krizi, než záchranu pracovních míst? No tak lidi jsou různé. :-)
      Richard Fuld
      •  
        30.08.2021 13:03

        Co je to "záchrana pracovních míst"? Že budou lidi sedět doma a dostávat peníze za nic? Tak to je lepší ta recese.
        al321
        •  
          30.08.2021 16:16

          Ale jistěže, když Vám stát např. ze dne na den přikáže, abyste nechodil do práce, tak Vám zaplatí, abyste neumřel hladem, než Vám umožní návrat do práce. Co je na tom tak strašného? Přece nezávidíte těm, co nemohli kvůli covidu chodit do práce? Co by bylo lepšího na tom, že by ty lidi přišli o příjmy, protože stát jim zakázal chodit do práce? Proberte se.
          Richard Fuld
      •  
        30.08.2021 12:32

        a na co máme vlastně tržní prostředí, trh přeci řekne, co bude fungovat a co ne.....nebo to ví pán politik??? to už jsme tu měli....
        abc1
        •  
          30.08.2021 16:18

          Tržní prostředí není samospásné. Naopak tržní prostředí se někdy dostává do potíží a pokud ekonomice v takové situaci pomůže stát, je to v naprostém pořádku. Proto ten stát máme, abychom nebyli závislí jen na tržním prostředí. Stejně jako bydlíme ve v zimě vytápěných domech, abychom nemuseli trpět výkyvy počasí.
          Richard Fuld
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university