Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tři témata pro kontrariány

Tři témata pro kontrariány

21.10.2021 18:17

Se třemi tipy pro kontrariány přichází ve své nové analýze Morningstar a my je dnes trochu rozvedeme. Jde o Čínu, akcie malých firem a utilit.

1. Čína: Prvním typem má být Čína, které jsem se tu shodou okolností tento týden již trochu věnoval. Ona myšlenka na kontrariánství je tu zřejmá – někdo považuje tuto zemi kvůli prudkému obratu ve vládní/regulační politice za neinvestovatelnou, jiného může lákat cenová a valuační korekce s tím, že již představuje nákupní příležitost. Nikdo přitom asi neví, jak moc ještě bude vláda tlačit na vybraná odvětví a utahovat šrouby, či jak moc se ještě projeví turbulence v realitním sektoru na celkovém ekonomickém prostředí.

Nějaké valuační nástroje nám v podobných turbulentních dobách, kdy probíhají hlubší změny v systému, přitom moc nepomohou. Vezměme si jednoduchý příklad: Máme nějakou akcii, která vyplácí dividendu 10 renminbi ročně, čeká se u ní 3% růst a požadovaná návratnost dosahuje 10 %. Hodnota takové akcie je 10 / (10 % - 3 %), tedy 143 renminbi.

Nyní se dozvíme, že vláda výrazně zpřísňuje regulaci v tomto odvětví, což má dopad jednak na očekávaný růst a také na riziko. Pokud bychom první snížili o jeden procentní bod a rizikovou prémií (a sní požadovanou návratnost) zvýšili o jeden procentní bod, hodnota akcie je 10 / (11 % - 2 %), tedy 111 renminbi. Pokud bychom pracovali jen se změnami ve výši 0,5 procentního bodu, hodnota bude 125 renminbi.

Nějak rozumně odhadnout odhadované růsty a rizikové prémie v dobách usazených může být oříškem, ale v dobách oněch hlubších změn jde vyloženě jen o scénářové cvičení „co by, kdyby“. I to může mít svou hodnotu, ale nějak spolehlivě rozlišit kontrariánskou příležitost od kontrariánské pasti nedovede. Každopádně Morningstar se na jednu stranu domnívá, že změny v regulaci v Číně nejsou u konce, na druhou stranu míní, že dopad na „dlouhodobé valuace“ již nebude znatelný.

2. Utility:
Druhým tipem pro kontrariány od Morningstar jsou utility s tím, že tento sektor bude pod tlakem daným souběhem vyšší inflace a regulace. Konkrétně by prý i na základě historických zkušeností mohlo dojít k tomu, že současný růst cen vstupů nebude dostatečně reflektován regulátorem – ten utilitám nepovolí jej plně promítnout do svých koncových cen a jejich ziskovost bude tudíž trpět. K tomu se přidávají relativně vysoké valuace.

Atraktivitu tohoto odvětví ale podle Morningstar zvyšují silné rozvahy zdejších firem, atraktivní dividendový výnos relativně k výnosům obligacím a i dlouhodobý příběh. Tedy konkrétně role, kterou by utility měly hrát v posunu k obnovitelným energiím.

3. Akcie menších růstových firem: Posledním kandidátem na zajímavou kontrariánskou sázku mají být akcie menších růstových firem. O malých firmách obecně se již řadu měsíců hovoří v rámci různých rotací a například nedávná analýza od Arnott Research hovoří o tom, že v následujících letech by si měly vést výrazně lépe než akcie velkých firem. Významným argumentem tu má být i relativní valuace. Já tu mohu nabídnout následující graf, o který se s námi dělí BofA a který popisuje právě relativní valuace menších a větších firem:
1
Zdroj: Twitter

Jak jsem uvedl, Morningstar hovoří konkrétně o akciích menších růstových firem, ale k nějakému velkému vysvětlování se v tomto případě nepouští. Uvedený graf ukazuje, že menší společnosti jsou nyní v relativním vyjádření skutečně levné.

 

Čtěte více:

Investiční výhled pro Čínu je slušný, nebojme se inovačních titulů
04.10.2021 6:04
Nálada investorů v Číně se vzhledem k medializaci zpráv z podnikové sf...
Proč tak výrazně klesly valuace čínských bank a jak to může souviset s technologiemi
12.10.2021 17:12
Michael Pettis napsal v roce 2006 analýzu, ve které se zaměřoval na va...
Beta na Čínu
20.10.2021 17:48
Beta je, zdá se, široce používaný výraz, který může znamenat fůru věcí...

Váš názor
  •  
    21.10.2021 19:51

    1."Nikdo neví"? Označit čínu za investovatelnou PRÁVĚ v předvečer očekávání prasknutí realitního vředu může značit, že někteří stále nedokázali vystoupit v potřebném rozsahu nebo si vsadili. Čínské politbyro trne co se stane, zainteresovaní kalkulují ztráty, IMF to zpovzdálí s napětím sleduje protože musí zahrnout do svých kvartálních statistik globálních transferů, vlčáci cítí kořist. 2.Na jedné straně zmíněna atraktivita i její důvod, ovšem na straně druhé nezmíněna HROZBA dodatečného zatížení primární produkce nerostů z titulu "špinavosti sektoru" např. dodatečných cel či poplatků, které jdou obvykle k TÍŽI dodavatelského řetězce...Austrálie hravě "najde recept" pro svých 25mil populace, ti bohatí producenti (Katar) zchudnou a ti chudí producenti (Venezuela) zchudnou nadruhou... 3.Graf lze reprodukovat různě. A to i tak, že okamžiku změny trendu ve prospěch atraktivity malých firem PRÁVĚ PŘEDCHÁZÍ domino efekt těch velkých (které zrovna nabobtnaly a nyní RÁDY SOUHLASÍ s budoucím GLOBÁLNÍM ZDANĚNÍM, přesto stále rostou do nebes). A ještě 4.bod: výstřelem od pasu se zdá, že TOP10 nejhodnotnějších firem ze všech obchodovaných firem, svým podílem KORELUJE s jiným grafem...to není hádanka, to číslo VLASTNICTVÍ teď v říjnu proběhlo. 5.bod: novodobá existence QE mechanismu (věkem je QE pořád teenager) v podání jediné PLNOHODNOTNÉ globální rezervní měny velmi významně ovlivňuje faktor nejistoty dalšího vývoje, je to takové trumfové eso (v rukou několika málo člověků; zatímco "se po širém světě vedou dokonce i ozbrojené války za získání demokracie)
    Mudr.c
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.