Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak opravit financování globálního obchodu

Jak opravit financování globálního obchodu

01.01.2022 16:09

Zboží a služby se po světě přesouvají pomocí kritické infrastruktury: silnic, přístavů, železničních sítí, přepravních tras a datových serverů. Neméně podstatný je ekosystém financování globálního obchodu v hodnotě 5,2 bilionu dolarů, který tyto toky usnadňuje. Bohužel ne vždy funguje tak dobře, jak by mohl.

Dnešní systém financování obchodu charakterizuje složitá síť desetiletí starých listinných procesů a novějších „digitálních ostrovů“ – uzavřených systémů obchodních partnerů odpojených od globálního celku. Nový výzkum uskutečněný Poradní skupinou Mezinárodní obchodní komory pro oblast financování obchodu, Fung Business Intelligence a McKinsey & Company upozorňuje, jak by zjednodušování procesů a propojování a integrace těchto ostrovů napříč sítěmi a platformami mohlo transformovat globální ekonomiku.

Podle Asijské rozvojové banky se díra ve financování globálního obchodu v roce 2020 zvětšila na rekordních 1,7 bilionu dolarů – což je ekvivalent 10 % světového obchodu se zbožím a vzestup z 8 % v roce 2018. Ještě akutnější je tento deficit u mikropodniků a malých a středních podniků, na něž v roce 2020 připadlo 40 % zamítnutých žádostí o financování obchodu. Přestože jsou tedy digitální sítě nepochybně budoucností obchodu, při rozšiřování jejich současné podoby hrozí riziko prohlubování propasti mezi velkými, propojenými nadnárodními korporacemi a mikropodniky a malými a středními podniky, které mají zásadní význam pro hospodářský růst a tvorbu pracovních míst napříč rozvojovým světem.

Představme si kupříkladu podnikající řemeslnici v jihovýchodní Asii, jejíž mikropodnik zaměstnává čtyři místní. Vyzná se v digitálních technologiích a na druhé straně zeměkoule si našla malé, ale hodnotné online odbytiště pro své výrobky. Daňový, úvěrový ani celní systém její země, včetně nákladních listů a nákupních objednávek, není ovšem konstruovaný tak, aby její malé společnosti posloužil. Její aktiva nedosahují hraničních hodnot pro splnění testů úvěruschopnosti a všechny doklady se musí předkládat v listinné podobě. Dovozní doklady v cílové zemi jsou navíc úplně jiné než vývozní listy v její zemi, což přidělává práci a zvyšuje náklady. Teď si představte, že se něco ztratí.

Čím menší podnik, tím těžší je takovou složitostí, roztříštěností a neprůhledností proplout. Digitálně propojenější systém obchodování by ale mikropodnikům a malým a středním podnikům pomohl prodávat do zemí a zákaznických segmentů, které jsou pro ně nyní nedosažitelné.

Je nezbytné současný systém opravit. Svět bude do roku 2030 potřebovat vznik 600 milionů pracovních míst, aby vstřebal nováčky vstupující do pracovních sil, většinu v rozvojových zemích. Při naplňování tohoto požadavku a využívání potenciálu obchodu být motorem hospodářského růstu sehrají obrovskou roli právě mikropodniky a malé a střední podniky, na něž připadá zhruba 90 % firem na světě a většina zaměstnanosti. Lepší systém financování obchodu může navíc pomoci uvolnit úzká hrdla v dodavatelských řetězcích, která v průběhu pandemie covidu-19 zpomalují ekonomické oživení a přispívají k vyšší inflaci.

Dřívější snahy zlepšit financování obchodu vyústily v bujení sítí, digitálních standardů a digitalizačních iniciativ. Mnohé z nich jsou sice vynikající, ale abychom zacelili onu díru v hodnotě 1,7 bilionu dolarů ve financování obchodu, potřebujeme řešení „pro celý svět“.

Navrhujeme systematičtější model, který všechno digitálně spojuje do čehosi, co nazýváme „vrstvou interoperability“. Nebyla by to ani nová vrstva byrokracie, ani náhražka regulace. Jedná se o virtuální konstrukt poskytující globální rámec pro stávající i budoucí standardy, protokoly a principy, s cílem zapojit všechny účastníky ekosystému financování obchodu do současných i budoucích sítí.

Tento konstrukt by se opíral o tři hlavní pilíře: opatření umožňující digitální obchodování čili standardy usnadňující digitalizaci financování obchodu i globálního obchodování, konkrétní standardy umožňující digitalizaci odvětví financování obchodu a doporučené postupy pro interoperabilitu financování obchodu. Tuto vrstvu by mohl řídit jediný globální subjekt v odvětví nebo určité konsorcium, čerpající ze stávajících uspořádání, jako je loni spuštěná Iniciativa Mezinárodní obchodní komory pro digitální standardy.

Vrstva interoperability by vytvořila něco jako celosvětový standard kvality ISO pro obchodní systém a fungovala by v duchu Komise pro technickou stránku internetu, která vyvíjí internetové standardy. Její zřízení bude vyžadovat pevné odhodlání bank, vlád, obchodních orgánů a nestátních organizací. Společný postup by aktérům umožnil pocítit konkrétní přínosy, se silným vedením potenciálně už za 2-3 roky.

Pro naši hypotetickou řemeslnici z jihovýchodní Asie by taková úprava znamenala, že každý krok v obchodním procesu by byl online a mohla by jej zvládnout ze svého laptopu. Řadu kroků, včetně předkládání úvěrových referencí, by jí usnadnil průvodce vytvářený umělou inteligencí a šitý na míru jejímu malému podniku. Dovozní a vývozní systémy by sdílely společný jazyk pro vkládání údajů, což by znamenalo přímočařejší postup pro ni, celní úředníky a celou škálu provozovatelů systémů a zároveň by to zjednodušilo a zrychlilo odstraňování chyb.

Budování interoperability je složité, ale její přínosy by byly široké a hluboké. Kupujícím i dodavatelům by pravděpodobně přinesla víc likvidity, nižší náklady, méně složitostí a větší dostupnost úvěrových a mezifiremních trhů. Vylepšený a sjednocený systém financování obchodu by mohl přilákat institucionální investory, kteří se doposud povětšinou drželi stranou. Poskytovatelé logistiky, z nichž mnozí stále používají papír, by měli prospěch z nižších nákladů a vyšší jistoty a efektivity plynoucí ze standardizovaných obchodních dokumentů. Konečně vlády a regulatorní orgány by měly přístup k bohatším a kvalitnějším informacím, které by podpořily spolupráci s finančními aktéry a potenciálně uvolnily další financování.

Kromě toho mohou také inovace v oblasti blockchainu a digitalizace podstatně zlepšit globální systém financování obchodu a zajistit, že přínosy pocítí podniky všech velikostí a spotřebitelé po celém světě.

Náprava financování obchodu má pro udržitelnější a inkluzivnější globální hospodářství zásadní význam. A jelikož je také nezbytné zajistit robustní zotavení po pandemii, potenciální přínosy v krátkodobém výhledu jsou obrovské.

John W. H. Denton je generálním tajemníkem Mezinárodní obchodní komory. Victor K. Fung je předsedou Fung Group a spolupředsedou Poradní skupiny Mezinárodní obchodní komory pro oblast financování obchodu. Bob Sternfels je globálním řídícím společníkem McKinsey & Company. Marcus Wallenberg je předsedou představenstva SEB a spolupředsedou Poradní skupiny Mezinárodní obchodní komory pro oblast financování obchodu.

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org

 
 
 

Čtěte více:

Jak udělat Big Tech opět velký a vrátit do hry inovace
03.10.2021 15:01
Nespokojenost veřejnosti ve většině vyspělých ekonomik vyúsťuje v poli...
Project Syndicate: Příští fáze vývoje kryptoměn
31.10.2021 15:56
Regulátoři na celém světě jdou po kryptoměnách. Čína je zakázala. Spoj...
Přichází do Evropy energetická zima?
17.10.2021 15:49
Zelená dohoda pro Evropu má za cíl snížit do roku 2050 evropské emise ...
Proč kolabují dodavatelské řetězce
16.11.2021 10:38
Dodavatelský řetězec je jako Rorschachův test - každý ekonomický analy...
Pandemie odhalila klíčové slabiny americké i evropské ekonomiky. Jak je překonat?
06.12.2021 6:08
Pandemie covidu-19 zvýraznila klíčové slabiny americké i evropské ekon...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data