Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přijetí eura by bylo pro Českou republiku momentálně nevýhodné, domnívají se odborníci

Přijetí eura by bylo pro Českou republiku momentálně nevýhodné, domnívají se odborníci

30.12.2021 12:11
Autor: ČTK

Přijetí eura by nyní nebylo pro Českou republiku výhodné, domnívají se odborníci oslovení ČTK. Důvodem je podle nich především ztráta samostatné měnové politiky České národní banky a stabilizační funkce samostatné české měny a také aktuální stav veřejných financí. Nejistý je také podle nich vývoj ekonomiky eurozóny po skončení pandemie koronaviru nebo politika Evropské centrální banky. Na druhou stranu přijetí jednotné evropské měny by podle ekonomů ještě více snížilo transakční náklady podniků a úplně zrušilo riziko výkyvů kurzu koruny. Nicméně ČR podle nich aktuálně neplní podmínky stanovené pro přijetí eura, například právě u veřejných financí.

Přijetí eura je tak podle odborníků nutné zvážit a načasovat. Navíc je to podle nich především politické rozhodnutí, což dlouhodobě uvádí například i Česká národní banka. Zástupci nové vlády však již dříve uvedli, že přijetí eura neplánují. Česko podle nich nesplňuje podmínky pro přijetí eura a pro zemi to také prozatím není výhodné. Přijetí společné evropské měny je tak spíše až otázka pro další vládu, uvedli.

"V současné době rizika a náklady výrazně převyšují potenciální přínosy. Debatu o přijetí eura by bylo možné otevřít v případě, pokud by Evropská centrální banka prokázala schopnost udržet inflaci pod kontrolou a pokud by byl dokončen koncept bankovní unie v podobě, která nezvýší rizika finanční nestability," uvedla předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Dále je podle ní nutné odhadnout náklady, které by se vstupem do eurozóny nesly české veřejné finance. "Zde vyvstává i hlavní domácí úkol ČR – nastavit strukturu veřejných financí tak, aby byly dlouhodobě udržitelné. Fiskální politika by po ztrátě vlastní měnové politiky a měnového kurzu zůstala prakticky jediným nástrojem pro stabilizaci celého národního hospodářství," upozornila.

Přínosy přijetí eura pro ekonomiku, která je obchodně i vlastnicky silně provázaná s eurozónou, plynou podle Zamrazilové zejména z poklesu transakčních nákladů a vymazání kurzového rizika. "Tyto přínosy se během posledních patnácti let částečně snížily vlivem tzv. spontánní euroizace, tedy přechodem podniků na přímé transakce nebo úvěrování v eurech," uvedla.

V této souvislosti například vláda v koaličním programu plánuje umožnit firmám vést účetnictví a daňovou evidenci v eurech. Nedávná analýza ČNB pak zařadila mezi ukazatele s nízkou mírou rizika při přijetí eura vedle obchodního propojení využívání eura českými podniky, které dlouhodobě vykazuje mírně rostoucí trend. Na druhou stranu banka upozornila, že vstup do eurozóny by přinesl rizika, která plynou ze ztráty nezávislé měnové politiky České národní banky a stabilizační role kurzu koruny. Problémem je také nedokončená konvergence, tedy přibližování se úrovně, Česka k eurozóně hlavně u cen a mezd.

Evropská měna také tvoří zhruba 58 procent devizových rezerv České národní banky, které ke konci listopadu v korunovém vyjádření činily 3,8 bilionu korun.

Na druhou stranu by se v souvislosti s přijetím eura podle Zamrazilové zvýšila rizika plynoucí ze ztráty nezávislé měnové politiky a vstupu do bankovní unie a objevily se také nové náklady spojené s členstvím v Evropském stabilizačním mechanismu. S přijetím eura by byl podle ní nově spojen i vstup do bankovní unie, jejíž finální architektura není dokončena. "Vzhledem k velmi dobrému fungování bankovního dohledu v ČR by i částečná ztráta pravomocí centrální banky v této oblasti znamenala riziko pro finanční stabilitu," upozornila Zamrazilová, která byla i členkou bankovní rady ČNB.

Dalším problémem členství v eurozóně je podle ní povinnost podílet se na Evropském stabilizačním mechanismu, tedy na jejím záchranném fondu. Aktuální odhad výše prvotního okamžitě splatného požadavku přitom činí zhruba 50 miliard korun a v případě krize na požádání zaplacení dalších více než 300 miliard korun.

"V současnosti nejsou známy všechny potenciální závazky, které budou do budoucna pro Českou republiku vyplývat v souvislosti s přijetím eura. Případné rozhodování o načasování vstupu do měnové unie je tak stále doprovázeno významnými nejistotami," uvádí i analýza ČNB.

Koruna za 20 let, kdy se začala v hotovostní podobě používat jednotná evropská měna, posílila proti euru o zhruba 28 procent. V roce 2002 se začala obchodovat na úrovni kolem 32 Kč za euro, poté v roce 2004 oslabila až nad 33 Kč/EUR, aby v půlce roku 2008 krátce česká měna posílila až pod 23 Kč za euro, dosud nejsilnější hodnotu vůči euru. Později byl kurz koruny od listopadu 2013 do dubna 2017 oslabován intervencemi České národní banky na úroveň kolem 27 korun za euro. Následné posilování koruny zastavené pandemií koronaviru doprovázely výkyvy kurzu, kdy se koruna i vracela zpět k hranici 27 Kč za euro. V posledních týdnech kurz koruny opět posiluje především kvůli razantnímu zvyšování úrokových sazeb ČNB, a to až pod hranici 25 korun za euro.

Euro začalo platit v hotovostní podobě 1. ledna 2002 a nahradilo dříve platné měny používané ve státech eurozóny. Pro bezhotovostní platby bylo již ovšem zavedeno od ledna 1999. Nyní eurem platí 19 zemí EU. Naposledy do eurozóny vstoupila Litva v roce 2015, a to jako poslední z pobaltských zemí. V době svého vzniku bylo euro vnímáno jako nástroj k dosažení hospodářské stability. Už na počátku ale existovaly i kritické hlasy, podle nichž nemůže měnová unie fungovat v tolika různorodých ekonomikách.

Samotné přijetí eura v Česku ale není aktuální. Nová vláda koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) přijetí eura neplánuje. Česko totiž nesplňuje podmínky pro přijetí eura a pro zemi to také prozatím není výhodné. Podle dřívějšího vyjádření představitelů nové koaliční vlády je tak přijetí eura spíše až otázkou pro další vládu.

 

Čtěte více:

Inflace v eurozóně podle šéfky ECB možná dosáhla vrcholu a měla by začít klesat
03.12.2021 11:02
Inflace v eurozóně už možná dosáhla svého vrcholu a začne brzy klesat....
Pro přijetí eura hovoří podle ČNB napojení Česka na eurozónu, proti rozdíly u cen a mezd
06.12.2021 15:26
Případné přijetí eura by mělo dále zvýšit přínosy, které pro Českou re...
HDP eurozóny se za třetí kvartál zvýšil o 2,2 procenta mezikvartálně
07.12.2021 12:40
Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí vzrostla ve srovnání s pře...
Růst ekonomické aktivity v eurozóně zpomalil, v Německu se úplně zastavil
16.12.2021 10:47
Růst ekonomické aktivity v eurozóně v prosinci zpomaluje, zatímco v Ně...
ECB chce zajistit hladký konec krize: Nouzové nákupy dluhu v březnu utne, starší program ale posílí
16.12.2021 14:07
Evropská centrální banka dnes v souladu s očekáváním potvrdila úrokové...
Inflace v EU na maximu za 20 let. V listopadu rostly ceny meziročně o 5,2 procenta
17.12.2021 12:19
Růst cen v Evropské unii, způsobený zejména zdražováním energií, v lis...

Váš názor
  • Euro ?
    01.01.2022 23:23

    Euro je potreba a v zasade velmi vyhodne pokud si nyni staty jako Recko potrebuji levne pujcit, ECB skupuje jejich dluhopisy s urokem okolo nuly. Tuto moznost zatim CNB neprovadi, byt podle novych pravidel muze a proto je cesky dluh o hodne nyni drazsi nez recky coz neodpovida ekonomicke realite. Ale v momente kdy bude potre ceskou korunu trosku devalvovat, tak se proste narodni banka sakra hodi. Evropu ma v zasade jednotnou menu, protoze Koruna, Zloty etc. jsou jejim odrazem, ale mit prostor na manevrovani v podobe regionalni meny se proste hodi a EU jako takovou a ani nas to nijak neposkozuje. Spise naopak.
    Make_CEZ_1000Kc_again
  • ČNB
    30.12.2021 21:51

    Nezávislá politika ČNB ?To je asi jako nezávislá jízda v koloné po D1.Euro tady mešká tak 12 let.
    Tecumseh
    • Re: ČNB
      31.12.2021 10:15

      A bankovní dohled ?Něco jako ERÚ,když se nic neděje,funguje bezvadně. A euro pro firmy a koruny pro plebs a jěště možná rubliky pro mužiky.To zas bude Kocourkov.Mysleli jsme to dobře,ale dopadlo to jako vždy! PF2022
      Tecumseh
  • "jo odbornice"
    30.12.2021 15:02

    chi chi chi, "pokud by ECB byla prokázala schopnost udržet inflaci pod kontrolou " a že jsem tak smělý, proč má eurozona poloviční inflaci nez mi se slavnou čnb ? :o), jinak EURo je i otázka prestiže, ale politici neví jak to vysvětlit s prominutím "vidlákům", reálně jsem už euro státem, jen máme navíc opruz z kurzovými riziky a zisky nebo ztrátami, tak snad jen banky z toho něco mají navíc
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: "jo odbornice"
      30.12.2021 20:02

      Myslím že slovo smělý by nahradilo něco docela výstižného. Litva už euro opustila, když má inflaci 9.3%? Estonsko taky s 8.6%? Lotyšsko 7.9%? Nebo v ECB nezvládají? Tu prestiž vidí snad jen vidláci z Eurozóny. Na opačném konci hroudy v Asii. 0.7% si myslí že EU je velmoc. Pokrok z 1.4%. Nadpis článku...Svět je brutální a Evropa nikoho nezajímá, varuje Francie...
      HenryFord
    • Re: "jo odbornice"
      30.12.2021 19:04

      Přesně tak. Pokud bysme měli mít euro, budeme pod nadvládou ECB a to se jaksi naším papalášům nehodí. Navíc vysoká inflace pomáhá se správou státního dluhu, takže nízkou inflaci mít nemůžeme. Dovolenou nebo zboží z dovozu mít taky levnější mít nemůžeme, protože ČNB si poradí a klidně korunu pošle tam do zadu na pár let. A koho to zajímá, že máme všechno dražší?? Mít euro, máme se daleko lépe...
      štíreček
      • Pane kolego,
        01.01.2022 22:21

        tím textem myslíte, že zahraniční politik by o naše zájmy pečoval svědomitěji a lépe než politik tuzemský, kterému jde o potenciální voliče? U základů eura stál ředpoklad, že ekonomiky členských států eurozony budou konvergovat, ale ani 20 let nestačilo, a nůžky se spíše rozevírají.Takže teze "mít euro, máme se daleko lépe" je jen jednou z možností, ale asi tou méně pravděpodobnou.
        Frakul
  • čnb
    30.12.2021 13:29

    ČNB nikdy nedoporučí přijetí eura, protože by tím sebe samu připravila o část práce. Euro už tu dávno mělo být, nesmyslné hrátky ČNB s korunou by skončily.
    Nemira
    • Re: čnb
      30.12.2021 14:46

      Připravili by se o práci ale ne o koryta. Takže vlastně výhoda. Státy s Eurem mají pořád národní banky.
      HenryFord
    • Re: čnb
      30.12.2021 14:17

      To snad nemyslíš vážně. Všechny země z jihu a východu Evropy na přijetí Eura ekonomicky doplatily. Euro je výhodné jen pro Německo, Holandsko, Lucembursko. Jen pro porovnání. Občané ČR od okamžiku přijeté Eura na Slovensku, při tehdy srovnatelných ekonomických ukazatelích, zbohatli o mnoho více. I přes nynější extrémní nárust dluhu ČR je na tom ČR omnoho lépe než SR. To vše je skrytě kvůli Euru. Přijmout Euro by byla neskutečně hloupé rozhodnutí.
      FYI
  • Podle odborníků?
    30.12.2021 13:25

    "Odborníci se domnívají" a v článku jsou všechna vyjádření od paní Zamrazilové... :D
    DavidF
  • Potěš koště
    30.12.2021 12:47

    Přijetí eura je další krok k potlačení samostatnosti a přiblížení se SSSR. Odborníky by měla děsit argumentace vzdát se měny protože jsme vazalové jednoho státu v EU. Měli by tlouct na poplach a tlačit k diverzifikaci mimo EU. EU se neustále potácí v problémech uvázat si další kouli na nohu je blbost. Státy s největší ekonomickou svobodou charakterizuje malý počet obyvatel, vlastní měna a spojení s UK. Myslím že v první 10 je 5 co to nějak pekli s impériem.
    HenryFord
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data