Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Konec strategie 60/40, Netflix má zlaté časy za sebou a realitní výjimečnost Itálie

Perly týdne: Konec strategie 60/40, Netflix má zlaté časy za sebou a realitní výjimečnost Itálie

21.01.2022 12:30
Autor: Redakce, Patria.cz

V investičních portfoliích by podle Horizon Investments měl být vyšší podíl akcií než v minulosti, globální ekonomika nenahrává evropským akciím a akciím menších firem. Netflix může mít nejlepší časy za sebou, vyšší inflace tažená mzdovým vývojem může být dobrým prostředím pro akcie. A ještě více v nových Perlách týdne.

60/40 už není namístě: Scott Ladner z Horizon Investments hovořil na CNBC o tom, že strategie 60/40 již není namístě a lepší je v portfoliu držet 80 % akcií a jen 20 % dluhopisů. Expert totiž tvrdí, že dřívější populární přístup v současných podmínkách pravděpodobně znamená, že 40 % portfolia nebude nic vydělávat. Na stranu druhou ale může být z hlediska rizika stále přínosné diverzifikovat část portfolia do dluhopisů a výsledkem je zmíněný poměr 80/20. V jeho rámci by je ale také dobré zaměřit se na méně volatilní akcie, či ETF.

Nepůjde ale dolů i návratnost celého akciového trhu v souladu s tím, jak vysokých zisků dosahoval během řady předchozích let? Ladner k tomu uvedl, že pokud se hovoří o nějakém návratu k průměrné návratnosti akcií, tak „průměry mohou být hodně zavádějící“. A akcie v dobře sestaveném portfoliu, které je odolné vůči riziku, budou podle něj stále nabízet znatelně vyšší návratnost než dluhopisy.

Na otázku týkající se rotace mezi různými sektory a trhy expert uvedl, že evropské akcie a akcie menších firem si obecně vedou lépe v prostředí vyššího globálního růstu. Nyní ale podle něj začíná období, kdy světová ekonomika poroste pomaleji, a to těmto skupinám aktiv do karet nehraje. Svůj názor týkající se dalšího vývoje v globálním hospodářství pak opírá o to, že pokračuje cyklus utahování monetární politiky na rozvíjejících se trzích, „Čína na plyn moc nešlape“ a Fed se také pohybuje směrem k taperingu a zvyšování sazeb. To ale neznamená, že by se blížila recese, protože spotřebitel i firmy mají dostatek hotovosti.

Největší rizika a nejnatlačenější obchody: BofA ukazuje výsledky svého poledního průzkumu mezi investory a ty mimo jiné ukazují, že jestřábí centrální banky jsou nyní považovány za největší riziko. Na významu v tomto smyslu naopak ztrácí téma inflace:

perly 1

Zdroj: Twitter

Druhý graf pak ukazuje, že americké technologické akcie jsou stále nejoblíbenější sázkou, i když jejich popularita ve srovnání s prosincem mírně klesla. Opak platí o krátkých pozicích na amerických vládních dluhopisech a na čínských akciích. Leden také přinesl určitý odklon od dlouhých pozic na ESG aktivech a bitcoinu:

perly 2

Zdroj: Twitter

Netflix může mít nejlepší časy za sebou: Výsledky Netflixu za čtvrté čtvrtletí minulého roku byly dobré, ale výhled týkající se počtu uživatelů v prvním čtvrtletí roku letošního potvrzuje obavy z rostoucí konkurence. Na Yahoo Finance to tvrdil Santosh Rao z Manhattan Venture Partners, podle kterého tak možná Netflixu skončily zlaté časy a nyní bude muset produkovat kvalitnější obsah, aby získal další uživatele.

Z hlediska geografického růstu je pro firmu nejdůležitější Asie a Pacifik, u zvýšených cen v USA je podle experta nutné vyčkat, zda bude možné je kvůli konkurenci udržet. Řada firem se totiž pustila do stejného podnikání jako Netflix a v konečném důsledku bude rozhodovat zmíněná kvalita nabízených programů a obsahu. Rao přitom míní, že Netflix zde má silnou pozici, ale i on se bude muset více snažit.

Jak moc lze skloubit produkci zaměřenou na témata zajímavá pro Američany s mezinárodní expanzí a snahou generovat růst v zahraničí? Expert míní, že část produkce zaměřená zejména na amerického uživatele nemusí být tak atraktivní v zemích jako Čína, či Indie. Nicméně Netflix je podle něj velmi dobrý, co se týče lokální produkce zaměřené na konkrétní regiony a země. A k tomu se maximálně snaží využít „mezinárodní obsah“ i tím, že má kvalitní titulky.

„V tuhle chvíli se všichni přidávají, ale ne každý uspěje. Odvětví je stále ve své počáteční fázi rozvoje, a to zejména co se týče globálního trhu. Uvidíme tak konsolidaci, někdo se bude specializovat a celkově bude mezi firmami docházet k velkému pohybu“, uvedl expert k celému odvětví. Netflix je přitom společnost, která stála u jeho zrodu, má dominantní pozici a otázka ztráty tržního podílu se tak týká hlavně této společnosti.  

Výjimečná Itálie: Růst cen nemovitostí je již delší dobu významným rysem ekonomického dění v řadě zemí. Následující graf ukazuje jednu z výjimek, kterou je Itálie. Podle něj totiž po roce 2006 došlo k asi 10 % zvýšení disponibilních příjmů domácností, ale ceny bydlení za stejné období klesly o více než 10 %. Dostupnost měřená poměrem těchto cen k příjmům tak výrazně vzrostla:

perly 3

Zdroj: Twitter

Vyšší inflace nahrávající akciím: Současná vysoká inflace v USA je tažena hlavně problémy ve výrobních vertikálách, které by měly postupně polevit. Nicméně se dá čekat, že zejména mzdy se stanou novým tahounem vyšší inflace a ta se tak stabilizuje někde mezi 2,5 – 3 %. Pro Bloomberg Markets to uvedl Anthony Raza z UOB Asset Management, podle kterého by takové prostředí nahrávalo akciím, a to zejména v situaci, kdy by důvodem byly právě vyšší mzdy.

K plánovanému zvedání sazeb expert uvedl, že k prvnímu zvednutí obvykle dochází v době, kdy je ekonomika silná a není ani pravděpodobné, že by došlo k výraznějšímu utažení finančních podmínek. První zvednutí sazeb tak sice doprovází určitá nervozita, ale fakticky by nemělo přinést zlom na trhu. Expanze bude také pokračovat a Raza uvedl, že jeho společnost má stále nadvážená riziková aktiva.

Trhy pak podle experta začínají uvažovat o možnosti březnového zvýšení sazeb o 50 bazických bodů, což „je možné, ale není to náš základní scénář“. Není totiž třeba tak výrazně brzdit ekonomiku a na výrazně vyšší sazby se Fed dostane až později. Pandemie pak bude pro trhy ztrácet na významu.


Čtěte více:

Dolar nahoru, Čína ve stále stejném kruhu. Co ještě říká stratég z BBH?
21.01.2022 10:51
Turecká lira se chová učebnicově, chyby v ekonomické politice nějaké r...
Čína by místo další stimulace R&D měla spíše provést reformy
21.01.2022 5:54
Čína se chce stát technologickou velmocí a v následujících pěti letech...
Inflace v Británii vystoupila na 5,4 procenta, nejvýše za tři desetiletí
19.01.2022 10:15
Meziroční růst spotřebitelských cen v Británii v prosinci zrychlil na ...
Obří akvizice Activisionu Microsoftem si vybírá svou oběť. Akcie Sony dnes klesly až o 13 procent
19.01.2022 12:05
Sony Group, která představuje vrchol herního sektoru, čelí nové výzvě ...
Bloomberg: Čína zůstává stále stejně závislá na fosilních palivech
19.01.2022 14:14
Čína zůstává stále stejně závislá na fosilních palivech, přestože dodá...
Pavol Mokoš: JPMorgan je na zajímavých úrovních. V krátkodobějších tipech se dívám do ocelářství a zábavy
19.01.2022 18:33
Americké bankovní společnosti zažily během ohlašování kvartálních číse...
Jak investovat do S&P 500 snadno? V Patrii bušit do stolu nemusíte
20.01.2022 12:15
Klíčový index pětistovky amerických akcií S&P 500 je nezřídka uváděn ...
Cyklické indikátory v USA a Evropě a hledání atraktivních akcií mimo americké trhy
20.01.2022 17:31
I na počátku letošního roku zaznívají hlasy, podle kterých přichází ob...
Ministerstvo financí zhoršilo odhad letošního růstu ekonomiky na 3,1 procenta, inflaci vidí výše
20.01.2022 15:56
Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v ...
Komárkova loterijní Allwyn vstoupí na newyorskou burzu ve spojení s další firmou. Hodnota má přesáhnout 9 miliard dolarů
21.01.2022 8:47
Nadnárodní provozovatel loterií Allwyn Entertainment, který patří do s...
Netflix zklamal počtem nových uživatelů a varuje před zesilující konkurencí
21.01.2022 8:57
Americkému provozovateli placené internetové televize Netflix vzrostl ...
Vlajkový projekt Rio Tinto u ledu. Srbsko stoplo největší lithný důl v Evropě
21.01.2022 10:19
Srbsko zablokovalo plány na největší evropský důl na lithium, který mě...
Intel plánuje utratit 20 miliard dolarů na 'Silicon Heartland'. Investovat velké sumy do výroby čip ale chce i gigant TSMC či Samsung
21.01.2022 10:26
Americký výrobce čipů Intel plánuje investovat 20 miliard USD do výro...
Bitcoin zamířil hluboko pod 40 000 dolarů. Vzal mu Fed vítr z plachet?
21.01.2022 10:49
Cena bitcoinu dnes klesla pod 39.000 USD a dostal se tak na nejnižší ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení