Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Představitelé Fedu chtějí vyfukovat rozvahu o 95 miliard dolarů za měsíc. Očekávají více než jedno navýšení o půl bodu

Představitelé Fedu chtějí vyfukovat rozvahu o 95 miliard dolarů za měsíc. Očekávají více než jedno navýšení o půl bodu

06.04.2022 21:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký Fed v záznamu z posledního zasedání naznačuje, že sníží svůj masivní holding dluhopisů maximálním tempem 95 miliard dolarů měsíčně a dále zvýší úrokové sazby, aby zchladil nejžhavější inflaci za čtyřicet let.

Zápis také ukázal, že „mnoho“ úředníků by minulý měsíc upřednostnilo zvýšení sazeb o půl procentního bodu, ale nakonec se uchýlili ke čtvrtbodovému navýšení ve světle ruské invaze na Ukrajinu. Očekávají ale jedno nebo více půlbodových navýšení, pokud se cenové tlaky nepodaří zmírnit.

Vyfukování rozvahy Fedu proběhne maximálním měsíčním tempem ve výši 60 miliard USD v státních dluhopisech a 35 miliard USD v cenných papírech krytých hypotékami, což je téměř dvojnásobek oproti maximálním 50 miliardám USD měsíčně, které Fed vyfukoval ze své bilance mezi lety 2017 a 2019.

"Účastníci se také obecně shodli na tom, že omezování by mohlo být zaváděno postupně po dobu tří měsíců nebo trochu déle, pokud to tržní podmínky dovolí," uvedl zápis ze zasedání Fedu ve dnech 15. až 16. března.

Květnové vyhlídky

Očekává se, že FOMC schválí vyfukování své rozvahy na svém příštím zasedání 3. až 4. května. „Účastníci se shodli, že ve svém plánu učinili podstatný pokrok a že výbor má dobré předpoklady k tomu, aby zahájil proces snižování velikosti rozvahy již po nadcházející schůze v květnu,“ stojí v zápisu.

Výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů oscilovaly, přičemž rozdíl mezi 2- a 10letými výnosy se rozšířil. Index S&P 500 umazal ztráty.

Krok ke snížení rozvahy znamená ostrý obrat směrem k boji proti inflaci. Ještě minulý měsíc Fed dluhopisy nakupoval ve snaze o hladké ukončení pandemické podpory.

Američtí centrální bankéři na březnovém zasedání zvýšili úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, čímž je zvedly z blízkosti nuly, kde se držely od března 2020. Letos signalizovali dalších šest takových kroků. Zmenšení velikosti jejich rozvahy, která se vyšplhala na 8,9 bilionu dolarů, když agresivně nakupovali dluhopisy, aby ochránili ekonomiku před Covid-19, také pomůže zpřísnit finanční podmínky.

Velká navýšení


„Mnoho účastníků poznamenalo, že na budoucích zasedání by mohlo být vhodné jedno nebo více zvýšení cílové sazby o 50 bazických bodů, zejména pokud inflační tlaky zůstanou vyšší nebo zesílené,“ uvedl zápis a dodal, že „účastníci usoudili, že by bylo vhodné urychleně změnit postoj měnové politiky na neutrální.“

„Osekávání 95 miliard dolarů je v souladu s tím, co si trh myslel, takže se nemusí uchylovat k přímým prodejům,“ řekl Karl Haeling, ředitel kapitálových trhů německé banky LBBW v New Yorku. Nyní se trhy zaměří na to, kolik bude navýšení o 50 bazických bodů, s tím, že Fed „bude spěchat, aby se dostal na neutrální pozici, protože je tolik pozadu“.

Neutrální sazba je teoretická úroveň, která ani nezrychluje, ani nezpomaluje ekonomickou aktivitu. Odhaduje se, že se pohybuje kolem 2,4 %, podle středního odhadu tvůrců politiky na zasedání. Ti „také poznamenali, že v závislosti na ekonomickém a finančním vývoji by přechod na přísnější politický postoj mohl být opodstatněný,“ stojí v zápisu.

Úředníci od té doby rovněž uvedli, že by mohli v politice postupovat rychleji, poté, co ruská invaze na Ukrajinu způsobila prudký nárůst cen potravin a energií. Předseda Jerome Powell prohlásil, že v případě potřeby je na zasedání 3. až 4. května na stole zvýšení o půl bodu.

„Zvýšení sazeb o padesát bazických bodů je na stole, a ve skutečnosti jich může být více než jedno,“ řekl pro televizi Bloomberg Seth Carpenter, hlavní globální ekonom Morgan Stanley. „Co jsme ale v zápisu neslyšeli, je, že nepočítají s navýšením o 50 bazických bodů na každém zasedání. Takže superjestřábí výstup je vyloučen. Fed stále trochu balancuje."

Investoři počítali s možností více než sedmi zvýšení sazeb v roce 2022, jak se rozšíří inflační tlaky, a vidí velkou šanci, že Fed příští měsíc zvýší sazby o půl bodu. Celkové navýšení za celý rok 2022 se mírně snížilo, ale stále je naceněno více než osm navýšení o čtvrt bodu.

Index spotřebitelských cen v únoru stoupl o 7,9 %, nejvíce od roku 1982. Americký trhy práce zůstává silný a míra nezaměstnanosti minulý měsíc klesla na 3,6 %, když zaměstnavatelé vytvořili 431 000 pracovních míst.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Evropa a plyn z Ruska – alternativní řešení
06.04.2022 15:39
Ekonom Daniel Gros tvrdí, že alternativou k zákazu dovozu ruského plyn...
Globální výprodeje dluhopisů se prohlubují, když Fed zpřísňuje rétoriku
06.04.2022 11:02
Dluhopisové trhy jedou před zveřejněním zápisu z březnového zasedání F...
QT včera a dnes. Akcie a dluhopisy dál pod tlakem tvrdší měnové politiky
06.04.2022 11:12
Včerejší jestřábí komentář od jedné důležité holubice z Fedu připomněl...
Další sankce USA a Británie míří na děti Putina, investice a další oligarchy. EU se dnes na sankcích neshodla
06.04.2022 17:20
Spojené státy oznámily další zpřísnění protiruských sankcí, které zahr...
Nejen Fed, ale i data, sankce a hrozící bankrot. Negativní nálada se drží
06.04.2022 17:37
Americký Fed dnes večer zveřejní zápis z posledního zasedání. Jak jsme...

Váš názor
  •  
    08.04.2022 18:34

    Takže ještě včera ten odpad nakupovali za účelem podpory ekonomiky a zítra ten odpad začnou prodávat z důvodu vysoké inflace.....to jsou taky v tom Fedu Patové a Matové.....
    abc1
    •  
      08.04.2022 19:28

      Taktak. Ale většina těch záznamů "je odtajněna" ex post... v zájmu objektivity, do FEDu a jeho 'pasivity' se poměrně dlouhé měsíce naváželo mnoho "kritiků"... no a teď tam 'u nich' jen z nějakého důvodu OBRÁTILI KÝL LODI na jinou stranu možná až o 180st...... to že prosáklo "zapojení spinakeru" (=a.s.a.p.) možná reaguje na skutečnou hrozbu recese (pozn.recese je technicky když 2 kvartály poklesu po sobě)........... zdá se že ekonomické vazby zcela NEPOZBYLY PLATNOST, možná je pro smrtelníka pouze stále OBTÍŽNĚJŠÍ ODDĚLIT je od reality..když média pracují jako....profitabilní podniky..... /// jen tak.mimochodem když se řekne "ZNÁRODNIT", zní to pejorativně/hanlivě. Avšak pojem AKVÍROVAT či PŘEVZÍT KONTROLU zní přirozeněji až VZNEŠENĚ (jako např. PREZENTUJE Patria. "CMA CGM Group akvíruje téměř 100% logistické firmy, kde byly.většinovým vlastníkem ruské dráhy RZD a automobilka Stellantis-akvizice podléhá schválení regulátorů" (8.4.) nebo "RioRinto převzala plnou kontrolu nad společným australským podnikem s Ruskem" (7.4.) --- či "Německo dočasně přebírá kontrolu nad německou dceřinnou firmou ruského Gazpromu" (5.4.) --já to čtu tak, že každý z těch akvírovaných podniků má svou financující banku...garance Německa Francie atd.následují FAKTICKÉ LEGISLATIVNÍ potřeby daných firem, JINAK BY Z NICH BANKY MUSELY STÁHNOUT POSKYTNUTÉ NESPLACENÉ ZDROJE "prakticky ihned" což by dopadlo na partnery těch firem a domino by se nezastavilo??? Jedná se o znárodnění z titulu vyšší moci???
      Mudr.c
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data