Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB na mimořádném zasedání rozhodla, že urychlí práce na mechanismu, který zmírní rozdíly ve výnosech dluhopisů

ECB na mimořádném zasedání rozhodla, že urychlí práce na mechanismu, který zmírní rozdíly ve výnosech dluhopisů

15.06.2022 16:04, aktualizováno: 15.6. 16:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) urychlí práce na mechanismu, který pomůže zmírnit rozdíly ve výnosech státních dluhopisů eurozóny. ECB to uvedla po dnešním mimořádném zasedání Rady guvernérů, které nečekaně svolala, aby projednala zejména výprodej na trzích dluhopisů z poslední doby. Finančně slabé a silně zadlužené země na jižním křídle eurozóny totiž čelí citelnému růstu nákladů na obsluhu státního dluhu.

ECB má v úmyslu flexibilněji reinvestovat výtěžek ze splatných dluhopisů, které nakoupila v rámci podpůrného programu Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Ten zavedla na začátku pandemie, aby pomohla ekonomice eurozóny. K dispozici měl 1,7 bilionu eur (zhruba 42 bilionů Kč).

Centrální banka chce teď pomoci těm nejzadluženějším zemím, tedy především Itálii, která má třetí největší ekonomiku v eurozóně. Nový nástroj, na kterém ECB pracuje, má zabránit takzvané fragmentaci, tedy příliš velkým rozdílům ve výnosech státních dluhopisů napříč eurozónou. Svým odhodláním situaci řešit se snaží mírnit výprodej na dluhopisových trzích, který přispívá k obavám, že eurozóna je na prahu nové dluhové krize, uvedla agentura Reuters.

Výnosy státních dluhopisů se začaly prudce zvyšovat po zasedání ECB ze čtvrtka minulého týdne, na kterém Rada guvernérů nastínila sérii zvyšování základních úrokových sazeb. Od té doby se také zvyšuje rozdíl ve výnosech dluhopisů německé vlády a vlád jihoevropských zemí, hlavně Itálie. Ta patří spolu s Řeckem k nejzadluženějším zemím eurozóny, růst výnosů tak pro ni znamená vysoké náklady navíc. Německé výnosy 10letých dluhopisů dosáhly 1,77 %, což je nejvyšší úroveň od začátku roku 2014, zatímco jejich italské protějšky vyskočily o 240 bazických bodů výše, což dělá největší spread od začátku roku 2020.


Pozvánky na zasedání byly podle zdrojů rozeslány v úterý. Někteří členové Rady guvernérů, od kterých se očekává účast, zrušili svá veřejná vystoupení původně plánovaná na dnešek.

ECB svolává mimořádná zasedání Rady guvernérů zcela výjimečně. Naposledy to učinila na začátku pandemie, kdy finanční trhy čelily enormní zátěži. Tehdy ECB zavedla svůj masivní podpůrný program s názvem Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), který měl k dispozici 1,7 bilionu eur, což nakonec byl její hlavní nástroj během pandemie COVID-19.

Možnosti, které se ECB otevírají v boji proti takzvanému riziku fragmentace, kdy některé země čelí výrazně vyšším výpůjčním nákladům než jiné, a to v rámci jednotné měnové unie, zahrnují nasměrování reinvestic ze splatných dluhopisů na trhy, které jsou vystaveny stresu, nebo nasazení zcela nových nástrojů. Někteří analytici však varovali, že samotné reinvestice pravděpodobně nebudou stačit.

Mimořádná diskuse se tak koná ve stejný den, kdy se očekává, že americká centrální banka zvýší úrokové sazby. Investoři dramaticky zvyšují své sázky na navýšení o 75 základních bodů, což vyvolalo silný výprodej na světových trzích.

Zprávy o zasedání ECB poslaly euro prudce nahoru na 1,0487 vůči dolaru a výnosy italských 10letých dluhopisů klesly o 22 bazických bodů.

Členka Výkonné rady ECB Isabel Schnabel, vedoucí tržních operací banky, v úterý uvedla, že ECB situaci „pečlivě“ sleduje a je připravena nasadit stávající i nové nástroje, pokud zjistí, že tržní přecenění je „chaotické“. "Nebudeme tolerovat změny podmínek financování, které jdou nad rámec fundamentálních faktorů a které ohrožují transmisi měnové politiky," řekla Schnabel s tím, že odhodlání zabránit fragmentaci nemá hranice.

Argumentovala tím, že jako první obrannou linii by ECB mohla rozmístit právě hotovost ze splatných dluhopisů na napjaté trhy. Až poté by měly podle ní přijít na řadu nové nástroje. Jaké nástroje to budou, odmítla komentovat, protože musí být přizpůsobeny konkrétní situaci, podmínkám, limitům a zárukám stanoveným případ od případu.

Zdroj: Reuters, ČTK

 
 
 

Čtěte více:

Volatilita dluhopisových výnosů a hodnoty akcií (a zejména technologií)
30.05.2022 17:30
Výnosy desetiletých amerických vládních dluhopisů nyní dosahují 2,74 %...
Veteráni z Wall Street doporučují tři obchodní strategie při obavách z recese
03.06.2022 6:03
Už i veteráni z Wall Street upozorňují na rostoucí rizika poklesu trhů...
Recesi v USA je možné se vyhnout, pokud Fed dokáže 'najít rovnováhu'
13.06.2022 10:51
Přestože nebezpečí recese se zpomalením ekonomiky vzrostlo, většina ek...
Co o stavu trhů říkají rizikové prémie?
13.06.2022 17:20
Dlouhá je řada aktiv ovlivněných globálními posuny mezi averzí a náklo...
Nervozita zůstává velká a výnosy opět stoupají. Plyn poslalo výš nechtěné přitvrzení sankcí
14.06.2022 17:50
Vývoj na hlavních trzích sice není tak silně negativní jako v předchoz...

Váš názor
  •  
    15.06.2022 15:13

    ...Ako je možné, že "Duch Draghiho" stále riadi úplne celú ECB ? ...... Ak len 4 dni boli dlhopisy "ponechané sami na seba".... a k okamžite sa ceny Eurobondov zrútili prudko dolu..... Zo zatiaľ kusých správ zo zasadnutia ale vyplýva, že ECB vlastne žiadne peniaze z dlhopisového trhu ...de facto ŠŤAHOVAŤ už NIKDY NEBUDE" ...a to vlastne až do zániku Eurozóny....
    SFX
    •  
      15.06.2022 17:07

      Díky "Draghiho duchu" nějaké státy a dluhopisové trhy v eurozóně ještě existují. :-) Škoda jen, že měl Draghi zpoždění a nezačal s QE už v okamžiku paniky na trhu s řeckými dluhopisy. Nejspíš by pak ani nemusel zachraňovat Itálii, Španělsko a další...
      Richard Fuld
      •  
        15.06.2022 18:07

        No nevím. Jsem si ty PIGS prošel těch 10 let vzad. Asi máte pravdu. Asi.
        Želvák Burzovní
  • Morální hazard ECB .
    15.06.2022 14:31

    Jak se asi státy, které neplatí své dluhy a jsou ubezpečovány autoritou, že tyto dluhy budou zaplaceny ať jsou jakkoliv veliké budou chovat v budoucnosti ? To, co teď provádí ECB je morální hazard nejvyššího kalibru a v podstatě říká : ZADLUŽ SE JAKKOLIV CHCEŠ MY TO ZA TEBE ZAPLATÍME. Ráj na zemi ale důsledky budou pekelné.
    petr12
    • Re: Morální hazard ECB .
      15.06.2022 17:14

      Tak jistě. Podle Vás by bylo lepší nechat ty státy kleknout hned a určitě, než je zachránit? Je to o volbě buďto URČITĚ krach hned, nebo MOŽNÁ krach v budoucnu. Racionální člověk nemá s výběrem problém. A já si nemyslím, že Itálie by se začala najednou chovat způsobem, který panikářům opodstatněně velí prodávat. Je tady přece i možnost, že špatní jsou ti panikáři a nikoliv Itálie. A tohle posouzení má v kompetenci centrální banka. Já jsem s tímto stavem spokojen. Navíc ze zásahu centrální banky budou mít prospěch i ti panikáři. Win, win. A to nepíšu o ostatních státech, resp. celé zbývající zeměkouli. :-) Chce to méně moralizovat a více myslet.
      Richard Fuld
      • Řekněme si to grafem
        15.06.2022 17:34

        Na jednu stranu je tam vidět snaha, to nějak držet. Na druhou stranu za celé ty roky Itálie nebyla schopná udělat zřejmě nic pro to, aby se dluh snížil. https://tradingeconomics.com/italy/government-debt-to-gdp
        Želvák Burzovní
        • Re: Řekněme si to grafem
          15.06.2022 18:12

          Nesmíte přehlížet skutečnost, že od roku 2008 stíhá svět jedna pohroma za druhou. :-) To pak není divu, že (nejen) Itálie nebyla schopna za ty roky udělat nic, co by dluh snížilo. Jak říkám, vysvětlení je jednoduché. Celé ty roky bylo možné dluhy pouze zvyšovat, jinak by to dopadlo úplnou katastrofou. Roky, kdy bude klid na prosperitu a snižování dluhu možná teprve přijdou. Tedy snad. Zatím to moc nevypadá. A "trhy", resp. panikáři přijdou vždy naprosto nevhodně v takové krizi a bodnou státy do zad výprodejem státních dluhopisů. Ještě, že ty centrální banky máme. :-) Bez nich bychom byli dávno v (_._) :-)
          Richard Fuld
  • ECB
    15.06.2022 14:13

    Si pamatuji ty tuny clanku pred rokem nebo dvema jak Bitcoin a podobne cryptonesmysly jsou chraneny pred infalci a prave take proti zadlouzenym vladam a zlym centralnim bankam. Zvlastni je ze ted nikdo neukazuje prstem na cryptomeny ktere v ochrane investic retailu zcela selhaly a spadly na polovinu.. a je to prave proto ze je nikdo neridi cili neni na koho ukazat, resp. ty velke ryby ktere maji silu a vliv jsou anonymni. Narozdil od ECB nebo CNB kterou kde kdo muze kritizovat protoze je to transparentni organ. BTW Japonsko je zadluzene 2x vice nez cela EU a zjevne si leta hospodari dal.. jsem nicmene rad ze mame nasi CZK, protoze prave v dobe krize se vlastni rizeni hodi. Pokud to s autolandem bude delsi dobu drit jak to dre zrovna ted, slabsi Koruna se muze hodit.
    Make_CEZ_1400Kc_again
    • Re: ECB
      15.06.2022 17:08

      Není pravda, že na to nikdo neukazuje. Já si z toho dělám prčku už docela dost dlouho. Prostě ty proklamované vlastnosti těch kryptoměn existují pouze jako teorie. Teoreticky je BTC deflační měna, protože je konečné množství toho BTC. Teoreticky.
      Želvák Burzovní
    • Re: ECB
      15.06.2022 15:34

      Japonsko je zadlužené, ale na rozdíl od Řecka, Italie funguje vyrábí není sráženo aktivisty a hurá akcemi a má po celém světě zainvestováno. Japonský dluh je částečně zapříčiněný přírodníma katastrofami. Hlavně zemětřesením v roce 1995 a 2011. A chudne. Nic takové se v Eurozóně nestalo.
      HenryFord
  •  
    15.06.2022 13:49

    Tak takto měla ECB reagovat už tehdy, když přišel výprodej řeckých státních dluhopisů. Kdyby to tehdy utnuli hned v začátku, nikdo by žádnou "dluhovou krizi" neřešil.
    Richard Fuld
  • Jak se předpokládalo
    15.06.2022 12:36

    Soudruzi z EU problém s dluhama za víc než 10 let nevyřešili. Jen ho kopali před sebou pod plachetkou natisknutých EUR. A teď k tomu přihodili i dluhy s logem EU komise. Kdo chce v ČR přijat EURo není při smyslech. A tihle neumětelové zachraňují lidi před klimatem. Zcela určitě lidem jen škodí.
    HenryFord
    • Re: Jak se předpokládalo
      15.06.2022 13:50

      Problém se státníma dluhama neexistuje a pokud by se ho někdo pokoušel "řešit", tak by jen nějaký skutečný problém vytvořil.
      Richard Fuld
      •  
        15.06.2022 15:10

        Keby problém so štátnym dlhom "akože neexistoval", tak by tu neboli prípady ako sú Argentína, Srí Lanka, Zimbabwe, Libanon, Srí Lanka a pod. ... veď by stačilo len "natlačiť" nové peniaze. ...Ako je možné, že "Duch Draghiho" stále riadi úplne celú ECB ? ...... Ak len 4 dni boli dlhopisy "ponechané sami na seba".... a k okamžite sa ceny eurobondov zrútili prudko dolu..... Zo zatiaľ kusých správ ale vyplýva, že ECB vlastne žiadne peniaze nikdy z dlhopisového trhu de facto ŠŤAHOVAŤ NEBUDE" ...a to vlastne až do zániku Eurozóny....
        SFX
        •  
          15.06.2022 17:03

          Jakési "stahování peněz" z dluhopisového trhu centrální bankou je čistě technicky vzato nesmysl. Centrální banka tím, že spustí opak QE tedy QT, žádné peníze z dluhopisového trhu nestahuje. Prostě jen prodává bankám státní dluhopisy, které od nich předtím nakoupila a to má za následek pouze zánik nadbytečné likvidity držené bankami na rezervních účtech u centrální banky. Pouze se tak "spálí" nadbytečná likvidita, která byla stejně bankám úplně k ničemu. QE i QT jsou ve vztahu objemu peněz (neplést s likviditou) zcela neutrální operace. Stačí si uvědomit, že když mezi sebou banky obchodují s dluhopisy, taky přitom nevznikají ani nezanikají žádné peníze a to platí i v případě, že se mezi ty banky připlete banka centrální.
          Richard Fuld
        •  
          15.06.2022 16:57

          O.K. Upřesním své předchozí příliš obecné tvrzení. :-) Ve vyspělých demokratických právních státech s tržní ekonomikou a autonomní (nebo alespoň odpovědnou) centrální bankou a vlastní měnou nejsou státní dluhy problémem. Vámi uváděné státy uvedená kritéria nesplňují.
          Richard Fuld
  •  
    15.06.2022 10:48

    ...tak to vyzerá tak, že ani len nezačali utlmovať skupovanie EUR dlhopisov a už majú veľký PROBLÉM !... ...vyzerá to, že buď posunú začiatok utlmovania nákup ... aspoň o 6 mesiacov..... alebo väčšinu ohlásených akcií ...znovu odložia "ad acta", keď budú akože "priaznivejšie podmienky"....ale to bude značiť, že Euro Už pôjde pod paritu s USD .......ďalej zvýši tlak na infláciu...... Ako som tu už viackrát hovoril: ECB je politický nástroj na ochranu južného krídla Eurozóny pred defaultmi - Ako dlho toto bude trvať ??....a KEDY (??) sa konečne HLASNE OZVÚ Nemci, Rakúšania, Holanďania (+Fíni), že 10 rokov je už naozaj dosť ! A NEPOMOHLO to !!
    SFX
    •  
      15.06.2022 13:53

      Pomalu si zvykejte na to, že výši i dlouhodobých bezrizikových úrokových sazeb (tedy výnosy státních dluhopisů) budou určovat centrální banky a nikoliv panikáři na dluhopisových trzích. Buď se trhy do představ centrální banky trefí, nebo je centrální banka usměrní. :-)
      Richard Fuld
    •  
      15.06.2022 11:01

      Ak väčšinu ohlásených akcií (najmä zvyšovanie úrokov)...znovu odložia "ad acta", ....keď budú akože "priaznivejšie podmienky".... tak skôr alebo neskôr Euro Už pôjde pod paritu s USD .......a tak ďalej zvýši tlak na infláciu...... Ako som tu už viackrát hovoril: ECB je politický nástroj na ochranu južného krídla Eurozóny pred defaultmi - Ako dlho toto bude trvať ešte ďalších 15 - 20 rokov ??....a KEDY (??) sa konečne HLASNE OZVÚ Nemci, Rakúšania, Holanďania (+Fíni), že 10 rokov je už naozaj dosť ! A vôbec to NEPOMOHLO !! Talianske, Španielské a Franúzske dlhopisy sú naďalej rovnako zraniteľné ako boli už iv roku 2012.....
      SFX
      •  
        15.06.2022 11:10

        Smutné je, že tu žranici na jihu platíme i my ....
        petr12
        •  
          15.06.2022 13:46

          A to jak, jako? :-)
          Richard Fuld
          • to Richard Fuld
            15.06.2022 14:08

            Nechce se mi rozepisovat, ale myšlenka kvantitavního uvolňování a povinných nákupů dluhopisů ECB od států jako Řecko nebo Itálie velikým dílem přispěly k míře dnešní inflace. Tratí na tom například spousta českých střadatelů ve formě znehodnocování úspor. Párty na jihu platíme i my.
            petr12
            • Re: to Richard Fuld
              15.06.2022 14:18

              Nic neplatíte. Máte příliš bujnou fantazii. :-)
              Richard Fuld
              •  
                15.06.2022 14:25

                Tak ne. Všechno je v pořádku :)
                petr12
                •  
                  15.06.2022 16:53

                  Ne. Všechno není v pořádku. Jen neplatíte žádnou žranici na jihu. To je nesmysl.
                  Richard Fuld
    • Souhlas
      15.06.2022 10:58

      Euro půjde pod dolar a bude blížit k paritě k turecké liře
      petr12
      • Re:
        15.06.2022 13:23

        a konečně budeme mít peněženky napěchované milionama... :-)
        qwer
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.