Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední a východní Evropa pohledem Fidelity: V Česku a Polsku bude nutné další zvýšení sazeb

Střední a východní Evropa pohledem Fidelity: V Česku a Polsku bude nutné další zvýšení sazeb

11.08.2022 6:10
Autor: Redakce, Patria.cz

K utlumení inflace v regionu střední a východní Evropy bude zapotřebí výrazného zpomalení nebo dokonce mírné recese, k čemuž by mohlo dojít ve 3. a 4. čtvrtletí, uvádí ve svém výhledu Fidelity International. V Česku a Polsku navíc bude ke stabilizaci inflačních očekávání nutné nové zvýšení sazeb, dodává. Jakou pozici má k dluhopisům a lokálním měnám?

Inflace

V Polsku vzrostl index spotřebitelských cen na 15,5 % a pravděpodobně se bude pohybovat kvůli rostoucím cenám energií kolem 15 - 19 % i ve třetím, čtvrtém a prvním čtvrtletí příštího roku. Zatím se však zdá nepravděpodobné, že by inflace klesla na 3 - 4 %, která Polská národní banka předpokládá na konec příštího roku. A to vzhledem k tomu, že jádrová inflace (bez energií a potravin) dosahuje rovněž 9 % a pravděpodobně přesáhne 10 % i navzdory rychle klesajícím indexům PMI a ekonomické důvěře.

Velmi podobná situace je i v České republice, Maďarsku a Rumunsku. Inflace zde dosahuje 14 - 18 % (v Maďarsku 12 %, ale s rizikem dalšího růstu), jádrová inflace je na úrovni 10 % nebo nad ní a donedávna se uplatňovala obecně podpůrná fiskální a měnová politika, která podporovala poptávku a mzdy. K utlumení inflace bude zapotřebí výrazného zpomalení nebo dokonce mírné recese, k čemuž by mohlo dojít ve 3. a 4. čtvrtletí.

Sazby centrálních bank

Centrální banky zemí střední a východní Evropy reagovaly na pnutí na trzích práce a na rostoucí inflaci velmi pozdě. Přitom trhy práce byly napjatější a mzdy rostly rychleji než kdekoli jinde v OECD. Letos tak mají co dohánět, a proto provedly několik rychlých zvýšení sazeb – i když zdaleka ne dostatečně, protože bankovní sazby jsou stále hluboko pod úrovní inflace. Vzhledem ke zpomalení ekonomiky, které se očekává ve druhém pololetí, naznačují odhady trhu dluhopisů pro konec roku 2022, že v Polsku ani České republice se repo sazby nepřiblíží inflaci:

- 11 % v Maďarsku (oproti 9,75 % nyní).
- 7,25 % v České republice (oproti 7 % nyní).
- 7 % v Polsku (oproti 6,5 % nyní).

I kdyby centrální banky v Česku a Polsku byly ochotny zvyšovat sazby více, než oceňují trhy (směrem k 7,5 - 8 % základních sazeb), stále tyto ekonomiky zůstanou na příštích 9 - 12 měsíců ve velmi záporných reálných sazbách (!) -10 %. Spolu se zhoršením běžného účtu platební bilance v důsledku rostoucích účtů za dovoz plynu, zavírání chemického průmyslu a výroby automobilů, která stále neběží na plný výkon, a také s rostoucím fiskálním deficitem v důsledku výdajů na obranu a nutnosti dotovat spotřebitelům teplo/elektřinu se domníváme, že toto pozadí je pro zlotý a korunu velmi nepříznivé.

Místní dluhopisy

Ve střednědobém horizontu jsou Fidelity International tržně vyvážení u dluhopisů střední a východní Evropy, a to od doby, kdy se centrální banky ve druhém čtvrtletí probudily a uvědomily si potřebu rychlého zvyšování úrokových sazeb. Vzhledem k jestřábí komunikaci centrálních bank je (a bylo) zvýšení sazeb promítnuto v cenách, což vede k menšímu počtu příležitostí.

Krátkodobě preferujeme nadvážení maďarských lokálních dluhopisů nad polskými a českými lokálními dluhopisy, a to jak kvůli umístění (trhy jsou v long pozici POLGB vs HGB, což přispívá ke křehkosti trhu POLGB), tak kvůli potenciálním problémům na devizovém kurzu v důsledku velmi záporných reálných sazeb.

Měnové kurzy

Fidelity International zajišťují dluhopisovou expozici v PLN a CZK, a navíc v těchto měnách shortují prostřednictvím FX forwardů. Důvodem je křehkost forexu z důvodu dvojího deficitu a záporných reálných sazeb, o nichž byla řeč výše.

Dluhopisy v tvrdých měnách

V dluhopisech střední a východní Evropy v USD/EUR nyní vidíme hodnotu poté, co se výnosy a spready zdvojnásobily, a to i navzdory nestabilním měnovým kursům, růstovému šoku a zhoršení fiskální situace. Zdá se, že hodnota se nejzřetelněji objevila u slabších jmen s ratingem BBB (Maďarsko a Rumunsko) a některých jmen s vysokým výnosem (Srbsko).

Nová bankovní rada České republiky již od začátku naznačuje, že je více holubičí než předchozí výbor. Takže bychom měli očekávat, že stanovené pásmo měny opustíme, nejspíše až se CPI stabilizuje/poklesne. Stejně jako v Polsku, i vládní dluhopisy prudce vzrostly na základě holubičích komentářů, které přiměly vládu vydat více lokálních dluhopisů na financování bobtnajícího deficitu. Trhy nyní očekávají, že sazby zůstanou stabilní na úrovni 7 %, pravděpodobně po dlouhou dobu.

Vzhledem k inflaci pohybující se na dvouciferných hodnotách by nemělo trvat dlouho, než si nová bankovní rada uvědomí, že ke stabilizaci inflačních očekávání bude nutné nové zvýšení sazeb. Dvojí deficity zůstávají nejnáročnějším faktorem pro měnu, která by měla mít tendenci k oslabení, pokud ji nebudeme udržovat ve zvoleném pásmu.

Zdroj: Fidelity International

 

Čtěte více:

Portfoliová strategie 60/40 zažije comeback, říká stratég Morgan Stanley
27.07.2022 16:54
Toto klasické portfolio 60/40, kde jsou investice rozděleny z 60 proce...
Akcie krátkodobě nic moc, opak platí u dlouhodobého výhledu, domnívá se stratég z UBS
08.08.2022 5:40
Zisková sezóna zatím probíhá dobře. Firmy sice poskytují horší výhled,...
Sektor základní spotřeby jako dobré útočiště před inflací a ekonomikou? Ne tak docela...
04.08.2022 10:52
V těchto turbulentních časech jsou v módě defenzivní akciové sektory j...
Nejzranitelnější měny na rozvíjejících se trzích. Koruna, zlotý i forint nyní čelí riziku recese eurozóny
08.08.2022 16:03
Hlavní měny střední a východní Evropy jsou v ohrožení nejen z důvodu v...

Váš názor
  •  
    11.08.2022 7:09

    Frait z ČNB prohlásil, že by dokázali srazit inflaci rychleji, ale že by tam prý byly náklady....tak je otázka, co je lepší, zda radši recesi, nebo dlouhodobě vysokou inflaci.....nevím, ale dlouhodobá inflace škodí všem, zatímco recese by poškodilo vybranou skupinu, které by stát mohl pomoc.....ale úspory jsou rekordní a nezaměstnanost nejnižší v EU....takže kašpárci z ČNB budou znehodnocovat úspory a snižovat reálný příjem....ČNB neplní svoje poslání, cenovou stabilitu.....o důvodu lze jen spekulovat
    abc1
    •  
      11.08.2022 9:27

      to jsou taky experti, kdyz pujdeme do jeskyni, tak bude inflace 0 :) CNB by mela hledat rovnovahu
      Trade4fun
      •  
        11.08.2022 11:25

        no, ono nemusí jít do jeskyně, stačilo by jenom aby takový flákač si nekladla podmínky za kolik bude dělat, to tady budeme za chvíli jako v Řecku, kdy budou odměny za to, že člověk přišel vůbec včas do práce
        abc1
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m