Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nejen plyn, ale i rizikové prémie zdražují elektřinu

Rozbřesk: Nejen plyn, ale i rizikové prémie zdražují elektřinu

07.09.2022 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco se evropské vlády snaží odmrazit obchodování na derivátových trzích s elektřinou a z tohoto důvodu v řadě zemí (netýká se to jen Česka) schvalují mimořádné úvěry pro producenty či obchodníky, tak trh nepřestává v extrémní době vysílat zajímavé signály.

Detailnější pohled na věc například ukazuje, že nebývale velkou část z forwardové ceny na letošní zimu v současnosti tvoří něco, co lze nazvat rizikovou přirážkou. Pokud totiž předpokládáme běžnou plynovou elektrárnu (cca 50% účinnost) a od ceny elektřiny (ceny výstupu) odečteme cenu plynu (cenu vstupu), tak dostaneme tzv. spark spread, tedy orientační marži plynové elektrárny. A ta je v současnosti velmi vysoká (i při zohlednění emisí), což značí právě existenci velmi vysoké rizikové prémie.

Riziková prémie jako taková je na trhu s elektřinou běžná a lze ji i teoreticky ospravedlnit. Například tak, že cena elektřiny se spíše než propadnout může dramaticky "utrhnout ze řetězu". Toť základní myšlenka z jednoho z možných vysvětlení toho, že forwardové ceny se mohou i dlouhodoběji pohybovat nad (očekávanými) cenami spotovými. Zajistit se totiž proti růstu může být větší motivace než zajistit se proti poklesu, což znamená tlak na růst forwardové ceny. Tato situace v minulosti bohužel leckoho motivovala k poněkud agresivní obchodní strategii, která však, jak jsme se přesvědčili vloni touto dobou, neobstála v historickém časovém testu. V současnosti se navíc k výše uvedenému fundamentálnímu vysvětlení přidává právě mimo jiné i to, že obrovská volatilita a extrémní nárůsty burzovních cen vyvolávají u obchodníků potřebu na další kapitál a značně tak znesnadňují / prodražují vstup do nových kontraktů.

Již na konci tohoto týdne uvidíme, zda a případně na čem se domluví zástupci evropských zemí ve snaze zmírnit dopady evropské energetické krize. V současnosti se zdá plán asi takový, že státy si tak či onak sáhnou na "nadměrný zisk" generovaný z levnějších zdrojů jako jsou jádro a obnovitelné zdroje, a ten následně budou distribuovat mezi vysokými cenami sužované spotřebitele. Uvidíme také, jaké bude navrhované řešení pro výše zmíněný problém s forwardovými cenami.

To je ale ta "snadnější" část, neboť základní ekonomický problém dnešní evropské reality zůstává stejný. Trh prostřednictvím cen vysílá jasný signál, že elektřiny je a bude málo a že je třeba omezovat spotřebu. Vedle zmírnění cenových dopadů je proto také nutné přijít s plánem, kdo, kdy a kde bude šetřit.


TRHY

Koruna

Koruna během včerejší seance znovu ztrácela půdu pod nohama a vůči euru oslabila nad 24,60 EUR/CZK. Průmyslová produkce dle včera zveřejněných dat v červenci mírně poklesla (-0,3 % meziměsíčně), a to navzdory pokračujícímu oživení v automobilovém sektoru. V kombinaci s dalším propadem stavební produkce tak platí, že tuzemská ekonomika vstoupila do třetího čtvrtletí v nevalné kondici. Z pohledu koruny stojí za zmínku výsledek obchodní bilance, která i v červenci skončila v deficitu, přičemž od začátku roku je z důvodu drahých dovážených komodit v kumulativním schodku již 100 mld.

Koruna se dle našeho názoru může dostat pod ještě citelnější tlak s blížím se zasedání ECB (čtvrtek). To bude platit zvláště v případě, pokud ECB zvýší úrokové sazby o 0,75 % a naznačí pokračující utahování měnové politiky v reakci na neuspokojivý inflační vývoj v eurozóně. Pro korunu je růst úrokových sazeb v podání ECB - vedle zhoršujících se domácích fundamentů - další nepříjemná zpráva, neboť implikuje utahování úrokového diferenciálu, a tedy nižší atraktivitu české měny v očích investorů.

Eurodolar

Eurodolar zažívá z fundamentálního pohledu dokonalou bouři, když na jedné straně dobrá americká data (viz včerejší ISM ve službách) tlačí dolarové sazby vzhůru, a na straně druhé v Evropě kulminuje energetická krize. Jejím vedlejším efektem je nutnost doplnění kapitálu zajištěných obchodníků s energiemi, kterému nemusí některé společnosti dostát, což se následně může přelít do finančního sektoru.

Odhlédneme-li od trhu s plynem a elektrickou energií a italských kreditních marží, tak by si trh měl dnes odpoledne dát pozor na vystoupení druhé ženy Fedu - L. Brainardové.

Regionální Forex

Dnes odpoledne zasedá polská centrální banka, která velmi pravděpodobně zvedne úrokové sazby. Tentokrát to však bude jen o 25 bazických bodů a to přesto, že polská inflace vystoupala v srpnu na nový rekord. Výbor pro měnovou politiku v tomto složení však přikládá daleko vyšší váhu hospodářskému růstu a ten zjevně zpomaluje. V komentáři k rozhodnutí bude tedy důležité si přečíst, jak NBP bude hodnotit výkon ekonomiky, neboť Polsko se již možná nachází v technické recesi. Pokud holubičí majority v NBP budou tlačit na to, aby dnešní zvýšení sazeb bylo poslední, zlotý nebude spokojen.

 
 

Čtěte více:

Za prvních sedm měsíců roku se v Česku nejvíce elektřiny vyrobilo z hnědého uhlí
18.08.2022 11:47
Za prvních sedm měsíců letošního roku se nejvíce elektřiny vyrobilo v ...
Síkela: Evropa musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny, mimořádná rada bude 9. září
29.08.2022 13:47
Mimořádná evropská rada pro energetiku se uskuteční v pátek 9. září. S...
Klíčový kontrakt na elektřinu pro Evropu zlevnil za tři dny o více než polovinu
01.09.2022 15:42
Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m