Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Utrápený švédský kanárek v dole a bolestivý reset na přefouknutých realitních trzích

Utrápený švédský kanárek v dole a bolestivý reset na přefouknutých realitních trzích

13.09.2022 10:51, aktualizováno: 13.9. 11:13
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Akcie švédské realitní firmy SBB ztratily letos skoro tři čtvrtě svojí hodnoty a investoři se obávají, že konec to být ještě nemusí. Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, jak zní plný název stockholmského pronajímatele bydlení, je druhou nejvíce shortovanou akcií v Evropě a pro evropský realitní trh pomyslným kanárkem v dole.

Za pomoci dluhu, který firma orientující se také na sociální infrastrukturu nabrala na agresivní expanzi během překotného boomu realitního trhu, vytvořila ve skandinávských zemích portfolio 2500 realit. Jenomže švédský trh realit patří k nejpřifouknutějším na světě. Ceny by na něm mohly spadnout i o pětinu a byznys model firmy se otřásá v základech.

Firmě narůstají náklady na kapitál a její valuace se naopak propadají. Hrozí jí tak, že bude možná muset rychle prodávat, aby si obhájila úvěrový rating. V sektoru by nebyla první. V případě SBB se ale výnosy, se kterými se její korporátní dluh obchoduje, pohybují na podstatně širších úrovních než u konkurence. Třeba u jejího nejrizikovějšího dluhu narostly na více než čtyřnásobnou hodnotu kupónu (2,875 procenta), se kterým firma původně dluhopisy prodávala. 

Medvědí sázky běží na 35 procentech jejího free floatu (viz graf níže), což z ní podle Bloombergu činí druhou nejvíce shortovankou akcii v Evropě. 

10

SBB má zhruba 500 milionů dolaru v dluhu, který v příštím roce dojde do splatnosti. Jednu miliardu v dolarech má v dluhopisech a úvěrech se splatností v roce 2024, ukazují data Bloombergu. “Pokud nebudeme mít dluhopisový trh, který bude otevřený nemovitostním firmám, bude těžké toto vše refinancovat,” domnívá se podle Bloombergu Emil Ekholm, analytik z Pareto Securities.

Finanční riziko už zavětřil short seller Viceroy Research LLC, který se specializuje na krátké pozice a který o firmě letos vydal zdrcující report, podle SBB však se zavádějícími a nepravdivými analýzami o její činnosti. Otázkou podle Bloombergu te´d je, co teď udělají ratingové agentury. U Standard & Poor’s a Fitch Ratings firmu od “prašivé” kategorie (junk) dělí jediný stupeň a další snížení by mohlo být devastující.

Generální ředitel Ilija Batljan, podle webu SBB největší vlastník společnosti, investiční stupeň zuřivě brání. Ve čtvrtek podepsal předběžnou smlouvu o prodeji realit za 9 mld SEK (841 mil. USD) nejmenovanému institucionálnímu investorovi. Doufá, že prodejem aktiv dosáhne nižšího zadlužení a následně lepšího úvěrového ratingu.

Zatím to ale nevypadá, že by prodeje fungovaly. V červenci S&P srazila svůj výhled na SBB na negativní, čímž jinými slovy upozorňuje na možnost dalšího zhoršení. Šanci, že ratingová známka sklouzne do neinvestičního pásma, přitom tehdy viděla na jedna ku třem. Vývoj akcií SBB od začátku roku do 11. září na burze ve Stockholmu ukazuje graf níže:

15

Hlavní výhodou SBB je její portfolio sociálního bydlení se stabilním příjmem z nájemného a dlouhodobými kontrakty, u kterých lze čekat nárůst indexovaný o míru inflace. Levný dluh přitom podle Ekholma znamená, že finanční náklady jsou pořád relativně nízké.

Podle prodejců na krátko je ale bouře už moc velká na to, aby poskytovatel nájemného bydlení vyvázl bez šrámů. “SBB prodává aktiva s vyšším výnosem, aby ošálila trh a donutila ho si myslet, že zadlužení se sníží,” napsal podle Bloombergu Fraser Perring z Viceroy.

Deset nejvíce shortovaných akcií v Evropě:

12

Pohledem na situaci na realitním trhu po celém světě prognóza moc růžově nevypadá. Narůstající výpůjční náklady dorážejí kromě majitelů realit i na jejich kupce, a to po celém světě. Není to jenom Stockholm. Kupci se začínají držet zpátky i v jiných městech, jako je Sydney nebo Seattle. Naopak miliony lidí, kteří se během pandemického boomu zadlužili, aby si mohli koupit vlastní bydlení, teď pociťují tlak vyšších splátek.

Propad není zatím tak velký, aby se dal srovnat s rozměry finanční krize z roku 2008, podotkl Bloomberg. Před dvouciferným poklesem domů k bydlení už ale stojí našlehané trhy, jako je ten australský či kanadský. Nemovitosti jsou přitom hlavním zdrojem bohatství domácností.

Ceny bydlení teď prudce klesají ve městech, kde nejvíce rostly:

14

“V letech 2023 a 2024 budeme svědky útlumu na trhu s bydlením, který bude probíhat synchronizovaně na celosvětové úrovni,” domnívá se Hideaki Hirata z Hosei University. Hirata, bývalý ekonom japonské centrální banky a jeden z autorů studijního textu MMF k cenám globálního bydlení, také upozornil, že chvíli potrvá, než si domácnosti dopad letošního agresivního zvyšování úrokových sazeb uvědomí.

Ve Švédsku klesly ceny bydlení od jara o zhruba 8 procent a většina ekonomů předpokládá 15procentní propad. S eskalující realitní krizí se potýká Čína, kde dlužníci otálejí se splátkami hypoték za rozestavěné bydlení, zatímco developeři bankrotují.

Churavý čínský trh s nemovitostmi by mohl stáhnout dolů celou druhou největší světovou ekonomiku a s ní i její akciový...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Úterý 6. září 2022
Nejhlasitěji ale možná bijí na poplach v Austrálii. Ceny bydlení tu v srpnu klesly proti předešlému měsíci nejvíce za skoro čtyři desítky let. Příští rok tam končí fixace hypotékám s rekordně nízkými sazbami za miliardy dolarů a řada domácností, které dosud vůči rostoucím sazbám projevovaly finanční houževnatost, může naplno pocítit jejich tíhu.

Expozice na rostoucí sazby se nicméně liší stát od státu. V USA má většina kupců hypotéku s fixací. V Austrálii jsou fixace běžně na dva nebo tři roky. V jiných zemích se ale běžně vyskytují hypotéky s fixací i jen na jediný rok, nebo hypotéky s pohyblivou sazbou, které se pohybují v souladu s vyhlašovanými úrokovými sazbami. Největší koncentraci hypotečních úvěrů s plovoucí sazbou (měřeno jako podíl vůči novým smlouvám) měly v roce 2020 Austrálie, Španělsko, Británie a Kanada, napsala v květnové zprávě agentura Fitch Ratings:

13

Někde už na pomoc s rychle rostoucími splátkami hypoték zasahovaly vlády. V Polsku, kde měsíční splátky stouply se zvyšování úrokových sazeb některým dlužníkům i dvojnásobně, vláda umožnila odklad splátek na až osm měsíců. To ale otřáslo zisky velkých bank, zatímco si polský bankovní sektor musel rezervovat 13 miliard PLN na případné ztráty ze špatných úvěrů.

Zdroj: Bloomberg, Patria.cz

 
 
 

Čtěte více:

Co se ve skutečnosti děje na realitním trhu
19.07.2022 11:04
Situace na americkém realitním trhu se znatelně mění. Jak poukazuje CN...
Americké nemovitosti a atraktivita akcií stavebních firem podle UBS
22.07.2022 5:54
Zatímco CNBC poukazuje na některé indikátory naznačující na znatelné o...
Perly týdne: Fed již není za křivkou, snížení inflace doprovázené jen několika šrámy
29.07.2022 13:16
Jeffrey Gundlach vidí pozitivně současný postup Fedu, který podle něj ...
FT: Evropský trh s kancelářemi čelí největšímu testu od finanční krize
15.08.2022 14:12
Podmínky na evropském trhu s kancelářskými prostory jsou teď nejhorší ...
Pokud budou dál narůstat problémy v čínských realitách, mohou čínské akcie klesnout o pětinu, říká Morgan Stanley
07.09.2022 6:04
Churavý čínský trh s nemovitostmi by mohl stáhnout dolů celou druhou n...
Objem poskytnutých hypoték dále klesá. V srpnu se snížil meziměsíčně o 15 procent po třetinovém propadu v červenci
13.09.2022 9:11
Objem poskytnutých hypoték se v srpnu dále snížil. Banky a stavební s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m