Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Přeplacený Twitter, Uber globální utilitou a krátký cyklus zvedání sazeb

Perly týdne: Přeplacený Twitter, Uber globální utilitou a krátký cyklus zvedání sazeb

04.11.2022 11:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Goldman Sachs ukazuje, jak dlouho v minulosti v různých zemích trvalo zvedání sazeb a porovnává toto období se svými predikcemi pro cyklus současný. Šéf Kindred Ventures Steve Jang míní, že Elon Musk přeplatil za Twitter a popisuje, co podle něj bude Musk nyní s touto společností dělat. Ředitel společnosti Arete Research Richard Kramer se zase zaměřil na Uber a vysvětloval, proč může být zajímavý Lyft.

Přeplacený Twitter, který musí začít využívat příležitosti: Elon Musk zaplatil za Twitter příliš mnoho, nyní se jej pokouší transformovat v době, kdy je trh s reklamou hodně slabý. Pro Yahoo Finance to uvedl šéf Kindred Ventures Steve Jang, podle kterého se nyní Musk zaměřuje na vytvoření týmu, který by Twitter vedl. On sám by se tak mohl vrátit zpět k managementu Tesly a společnosti SpaceX. Podle investora se totiž Musk nechce Twitteru dlouhodobě intenzivně věnovat.

Jang prý slyšel o tom, že ve Twitteru dochází k výpovědím na rovině vyššího managementu, ale začíná se to týkat i nižších pozic. Významným tématem je pak u Twitteru zvýšení příjmů a změna jejich struktury. Jang míní, že nejde jen o poplatky za užívání, ale Twitter podle něj nyní zaostává za řadou jiných platforem a musí tuto ztrátu dohnat. „Před deseti lety patřili mezi inovátory“, míní investor, podle kterého ale společnost řadu příležitostí nevyužila. Za příklad dal Reddit, jehož úspěchu mohl podle něj dosáhnout právě Twitter.

Sociální platformy podle experta nakonec uspějí v případě, že se z nich stane prostor pro nějaký typ obchodování. Twitter se do tohoto stavu nedostal, „nechodíte tam, aby jste něco prodali, či nakoupili“. „Jdete tam, aby jste o něčem hovořili, ale pak se přesunete jinam“, dodal investor, podle kterého je právě expanze směrem k obchodování pro Twitter příležitostí.

Jang byl tázán, kolik by on sám jako známý uživatel Twitteru byl ochoten zaplatit za využívání jeho služeb. Odpověděl, že by zaplatil 100 dolarů měsíčně, ale to je jeho osobní cena. Ta se odvíjí i od toho, že Jangova firma se pohybuje v oblasti venture kapitálu a důležité jsou pro ní vazby se společnostmi a dalšími investory. Jang dodal, že on sám už ani nebloguje, zdá se mu, že to už je věcí minulosti. „Namísto toho se tvítuje“.

Uber má problém s příběhem, ale je z něj globální logistická utilita: Steve Jang byl také tázán na Uber, který pozitivně překvapil svými posledními čísly, ale za celý rok akcie stále výrazně ztrácí. Investor míní, že tato společnost má „vážný problém s příběhem“. Ten je dán jednak „složitou minulostí“, ale také řadou akvizic a různých transakcí. Pokud dáme toto stranou, tak je podle Janga důležitý přesun do kladných čísel na úrovni zisků a toku hotovosti. K tomu Uber dokázal, že je „globální logistická utilita“. A to taková, které se žádná jiná firma nevyrovná. Včetně Lyftu, který je aktivní hlavně v USA. Uber je tedy „testem toho, zda moderní technologie, logistika a podnikatelský model utilit jdou dohromady“.

O posledních výsledcích Uberu na Yahoo hovořil i ředitel společnosti Arete Research Richard Kramer. Podle něj ukazují „pokrok, kterého vedení firmy musí dosahovat“. Uber byl přitom podle experta oblíbencem investičních bankéřů pro své sklony k transakcím. Jenže nyní společnost odepisuje ztráty z některých investic, které byly před pár lety deklarovány jako velmi výhodné. Je také otázkou, nakolik by tyto odpisy měly být odraženy v oficiálních číslech firmy, včetně zisků na úrovni EBITDA.

Celkově Kramer míní, že Uber vykazuje „rozumný růst“. Ovšem klíčové je, aby firma dokázala, že je na svém trhu schopná soustavně generovat pozitivní volný tok hotovosti. Tedy tok hotovosti po investicích. Moc pozitivně expert nevnímá Lyft, u kterého ale nyní podle jeho názoru hodnota celé společnosti klesla natolik, že se může stát zajímavým akvizičním cílem. A může dojít ke spojení třeba s nějakou logistickou firmou, či třeba automobilkou. Lyft je totiž stále známá značka a s partnerem by mohl dosáhnout na synergie, které realizuje Uber.

Cykly zvedání sazeb ve světě:
Goldman Sachs zkoumá, jak se v minulosti v různých zemích vyvíjely cykly zvedání sazeb. Graf ukazuje, že v USA byl cyklus typicky delší než dva roky, ve Švýcarsku asi dva roky, naopak v Japonsku jen asi 10 měsíců. Světle modré sloupce pak ukazují predikce banky pro cyklus současný. V USA by měl být výrazně kratší a trvat asi rok, v eurozóně méně než 10 měsíců:

3
Zdroj: Twitter

FAANG táhnou dolů sazby, ale každá z firem má svá specifika: Bob Peck z Wells Fargo na CNBC vysvětloval, že technologické akcie jsou citlivější na pohyb sazeb. To se projevuje mimo jiné tím, že Nasdaq letos ztrácí mnohem více, než index S&P 500. Každá akcie ze skupiny FAANG ale také má „svůj vlastní problém, který řeší“. V případě Facebooku to jsou podle experta výdaje na virtuální realitu, Google zase „řeší Youtube, výdaje na reklamu a cloud“ a „Microsoft hovoří o prodejích osobních počítačů“. Do vývoje cen akcií těchto firem se tedy promítá jednak makroekonomické prostředí, ale výrazně i jejich specifická témata.

Peck byl také tázán na další vývoj v oblasti fúzí a akvizic. Minulý rok byl podle něj rekordní, letos došlo ke znatelnému ochlazení. Ale stále jde o jeden z nejsilnějších roků v historii. Mnohem větší pozornost je pak podle experta nyní věnována valuačním násobkům. Firmy, které se pouští do fůzí a akvizic, se snaží „najít ten správný násobek, který by odpovídal nové realitě“. A více uvažují nad cenou transakce, než tomu bylo dříve. Na závěr se diskuse stočila ke cloudu. Tyto služby mají podle Pecka z dlouhodobého hlediska pozitivní výhled a poptávka po nich bude růst. Krátkodobě se ale ukazuje, že firmy v odvětví sledují, jaký bude konkrétní vývoj a krátkodobé trendy.

 

Čtěte více:

Perly týdne: Alternativa k akciím a dolarem vytvořené akciové příležitosti
30.09.2022 12:14
David Herro z Harris Associates poukazuje na to, že na výsledky americ...
Perly týdne: Není ochlazení jako ochlazení, ideál energetických firem a akciová bezpečná útočiště
07.10.2022 14:17
BofA ukazuje, jak ve světě (ne)dochází k ochlazování realitních trhů. ...
Perly týdne: Místo 60/40 tu je 50/30/20 a nikdo, kdo by si všímal hodnoty
14.10.2022 16:43
Zakladatel společnosti Greenlight Capital David Einhorn popisuje, jak ...
Perly týdne: Jen jedna firma se vyrovná Tesle, konec roku bývá pro akcie nejlepší
21.10.2022 11:12
Steve Westly se domnívá, že Tesla má stále náskok před konkurencí, s j...
Perly týdne: Čína pod účetní hodnotou a atraktivní technologie mimo radar
28.10.2022 13:04
Scott Kessler ze společnosti Third Bridge míní, že u Mety nestačí velm...

Váš názor
  • Twitter
    04.11.2022 14:49

    Musk neresi jesli preplatil Twitter nebo ne, jeho zamer je posilit medialni vliv a uz delsi dobu vydelava obrovsky penize manipulaci kryptomen skrz svoje prohlaseni na Twitteru a podobne, takhle ma jistotu, ze mu za to nikdo neda ban a byznys pojede vesele dal
    BorisHead
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení