Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šest novoročních předsevzetí pro investory podle stratéžky Invesco

Šest novoročních předsevzetí pro investory podle stratéžky Invesco

16.01.2023 6:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Vypůjčíme-li si výrok zesnulé královny Alžběty, byl rok 2022 pro akcie i dluhopisy skutečně "annus horribilis". Zjednodušeně řečeno, Federální rezervní systém a další centrální banky zpřísňovaly měnovou politiku mnohem více, než se očekávalo, protože rovněž inflace byla mnohem horší, než se očekávalo. Podle stratéžky Invesca Kristiny Hooper by mohl být rok 2023 bude pro investory lepší než rok 2022 a představuje několik novoročních předsevzetí pro investory na rok 2023, která by měli zvážit při úvahách o nadcházejícím roce.

Jak si možná vzpomínáte, členové Federálního výboru pro volný trh (FOMC) původně neočekávali zdaleka takové zpřísnění, jaké se loni odehrálo. V prosinci 2021 ukazoval "bodový graf" FOMC medián očekávané sazby federálních fondů do konce roku 2022 ve výši 90 bazických bodů. Ve skutečnosti sazba federálních fondů zakončila rok 2022 na úrovni 4,33 %. Právě toto velmi překvapivé a agresivní zpřísnění měnové politiky v roce 2022 negativně ovlivnilo ceny akcií i dluhopisů na mnoha hlavních trzích. Kromě toho se pod dvojí tlak dostala i čínská riziková aktiva, a to v důsledku velké vlny COVID na jaře loňského roku, která vedla k lockdownům a narušením dodavatelských řetězců a také k problémům v sektoru nemovitostí.

Ukázalo se, že loňský prosinec byl měsícem, na který se nezapomíná, což však na různých trzích znamenalo různé věci. Americké akcie zaznamenaly výrazné ztráty a zažily značnou cenovou erozi, k čemuž přispěla jestřábí tisková konference FOMC z 14. prosince. Čínské akcie v průběhu měsíce zaznamenaly výrazné zisky, protože politici zrušili regulaci vyplývající z COVID-19, čímž připravili půdu pro silné znovuotevření čínské ekonomiky. Na co se připravit letos a jaká předsevzetí pro investory se nabízí?

1. Nenechte se vyděsit těžkými časy.

Pravděpodobně největší chybou, které se investoři dopustili během globální finanční krize, bylo opuštění akcií, když byly na dně, čímž si zafixovali ztráty a přišli o účast na silném oživení akciového trhu, které následovalo. V roce 2023 nás pravděpodobně čekají geopolitické, ekonomické a tržní události, které investorům nahánějí strach. Připomeňte si, že v průběhu času, ať už se jednalo o jakoukoli událost, od Velké hospodářské krize přes kubánskou krizi až po válku v Perském zálivu, se akciový trh dokázal z této události oklepat (samozřejmě některé události se oklepávaly déle než jiné) a pokračovat ve vzestupu.

2. Očekávejte od trhů neočekávané.

Při pohledu na výkonnost jednotlivých tříd aktiv a sektorů podle kalendářních let v průběhu času je zřejmé, že trhy se mohou rychle měnit; dnešní lídři mohou být zítra vzadu, a naopak. Zajistěte, aby vaše portfolio bylo dobře diverzifikované. Zajistěte hlavně přiměřenou expozici vůči oblastem, které se zdají mít lepší relativní výkonnost – podle stratéžky Hooper sem patří rozvíjející se trhy.

3. Nečekejte na "dokonalé“ vstupy na akciový trh.

Investoři se neustále ptají, zda už akciový trh dosáhl svého dna; zjevně hledají ten ideální okamžik, kdy do trhu naskočit. Skutečnost je taková, že dokonalý vstupní bod nepoznáme, dokud se neohlédneme zpět. Domnívám se, že na začátku roku budeme pravděpodobně svědky značné volatility, protože budeme čekat na to, kdy Fed stiskne tlačítko "pauza". Očekávám současně, že v příštích měsících dojde k revizi zisků směrem dolů, což by také mělo vyvolat volatilitu. Ať už se jedná o retailového nebo institucionálního investora, průměrování dolarových nákladů může být rozumnou volbou, zejména v takovém tržním prostředí.

4. Hledejte potenciál v dluhopisech i mimo ně.

V roce 2023 očekává stratéžka mírné zisky – a značnou volatilitu – u hlavních tříd aktiv. Pozitivním vedlejším produktem agresivního utahování Fedu je však to, že příjmy jsou mnohem větší, než byly na začátku roku 2022. Investoři mohou těžit ze zajištění přiměřené expozice v dílčích třídách aktiv s pevným výnosem, jako jsou úvěry investičního stupně, komunální dluhopisy a kvalitnější dluhopisy s vysokým výnosem, které mají relativně slušné výnosy. Nezapomínejte také na potenciál příjmů z akcií vyplácejících dividendy a realitních investičních trustů (REIT). V prostředí nízkého nebo neexistujícího zhodnocení kapitálu může příjem významně ovlivnit celkový výnos.

5. Vytvořte si investiční plán a držte se ho.

"Na vlastní kůži jsem se přesvědčila o tom, co představuje rozhodnutí v investiční politice, když jsem před 20 lety zasedala ve správní radě malého soukromého nadačního fondu," uvádí Hooper. Rozhodnutí o investiční politice vytvořilo strukturu a disciplínu. Klíčové body o portfoliu, jako jsou pásma pro alokaci aktiv a jejich roční "čerpání", pak byly přijímány bez emocí. Když došlo ke globální finanční krizi a někteří členové výboru se vyděsili, prohlášení o investičních zásadách usměrňovalo portfolio – představte si, že vytvářelo jakousi ochranu, když se trhy hýbaly a emoce byly divoké.

6. Aplikujte stoické principy na investování

Stoicismus má praktické využití i pro dnešní investování. Stoikové věřili, že je důležité rozdělit život do dvou velkých kategorií: na to, co můžete zcela ovládat, a na to, co ovládat nemůžete (buď zcela, nebo částečně). Věřili, že je důležité soustředit se na věci, které můžete zcela ovládat. V oblasti investování to zahrnuje vytvoření investičního plánu, jeho dodržování a zajištění přiměřených příspěvků – dlouhodobá výkonnost portfolia a dosažení investičních cílů budou vedlejším produktem těchto kontrolovatelných činností v kombinaci s nekontrolovatelnou cestou trhů.

"V roce 2023 očekávám, že se bude investiční prostředí v průběhu roku zlepšovat, a věřím, že až vše skončí, bude rok 2023 pro investory lepší než rok 2022," dodává stratéžka. To samozřejmě neznamená příliš mnoho, vzhledem k tomu, jak propastný byl rok 2022. Výše uvedená předsevzetí však mohou být užitečná bez ohledu na to, jaký rok nás čeká.

Zdroj: Invesco

 
 

Čtěte více:

Otázka, zda je v danou dobu lepší kupovat či prodávat, je špatná. Místo toho si ujasněte svůj postoj k riziku, radí šéf Oaktree
12.12.2022 11:58
Howard Marks, který stojí v čele Oaktree Capital Management, hovořil n...
Pokud chcete zajímavá aktiva, nedívejte se na to, co se líbí všem a z čeho jsou všichni nadšení, varuje šéf Oaktree
15.12.2022 10:40
Howard Marks z Oaktree Capital Management ve druhé části rozhovoru pro...
Moses: Tesla ještě oslabí, v současném prostředí to chce vybírat akcie, jsou tu příležitosti
19.12.2022 14:20
Jedním z hlavních investičních témat posledních dnů je pokles cen akci...
Rok ztrát, kam se podíváš. Vzorové portfolio na tom bylo stejně špatně naposledy ve 30. letech
22.12.2022 11:21
Letos je pohled na investiční portfolia neveselý, bez ohledu na to, ka...
I u růstu by měla rozhodovat hodnota, nízkonásobkové akcie nejsou automaticky hodnotové
29.12.2022 17:25
S dobrými relativními výkony hodnotových akcií z poslední doby se zase...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data