Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Zahraniční obchod v září by mohl přinést letošní nejnižší schodek

19.10.2001 11:27
Autor: 

V druhé polovině měsíce se jako vždy nabízí otázka, jaké budou výsledky zahraničního obchodu. Odpověď nám dá ČSÚ v pondělí 22. října, kdy budou zveřejněny údaje za září. A co můžeme očekávat?

V září bývají schodky obchodní bilance nejnižší. V září 1998 a 1999 bylo dosaženo dokonce přebytku. Pro letošní září očekáváme schodek ve výši 4,5 mld. Kč, což je téměř o 10 mld. Kč méně, než činil srpnový schodek. V letošním roce doposud nejnižší hodnota jednoměsíčního schodku obchodní bilance činila 4,8 mld. Kč (červen).

Příčinou příznivých výsledků je především výrazné zvýšení vývozu ve srovnání s prázdninovými měsíci. To lze dát do souvislosti s ukončením dovolených a opětovného náběhu na předprázdninové objemy produkce. Tento faktor se obvykle nejsilněji projevuje ve vývozu strojů a dopravních prostředků. Ve srovnání se srpnem jsou zářijové vývozu strojů a dopravních prostředků o 10 až 30 mld. Kč vyšší. Podobný efekt, pouze nižšího rozsahu, lze pozorovat také ve vývozu průmyslového spotřebního zboží. Schodky v září však bývají nižší než před prázdninami, což patrně souvisí s realizací vývozu, jež bývá v letních měsících částečně odložen. V září navíc není potřeba dovážet tolik potravin a potravinářských surovin, neboť vzhledem k domácí sklizni mohou být dovozy částečně nahrazeny vyšší domácí produkcí. Údaje o zahraničním obchodu v této komoditní skupině tuto tendenci potvrzují. Zářijové saldo obchodní bilance dále snižují nižší schodky v obchodě s nerostnými palivy. S ukončením letní motoristické sezóny také klesá potřeba dovážet nerostná paliva, tedy zejména ropu a ropné produkty. Zimní sezóna zvýšené poptávky po těchto produktech začíná až v říjnu a akceleruje v lednu.

O tom, jak se bude vyvíjet obchodní bilance v následujících měsících a v roce příštím rozhodne také hospodářský vývoj v zahraničí. Pro českou ekonomiku znamenají horšící se statistiky z Německa špatné zprávy. Tíha zpomalování německého hospodářství dopadne především na průmyslová odvětví. O tom, že je český průmysl značně závislý na vývozu, svědčí podíl tržeb z vývozu na celkových tržbách, jež dosahuje 39%. V tržbách z vývozu průmyslové produkce je patrné postupné snižování tempa růstu a jak je patrné z aktuálních údajů z Německa, vyhlídky nejsou nijak růžové. Zatímco tempo růstu vývozu by na základě těchto faktorů mělo poklesnout (vzhledem k tomu, že pro produkci na vývoz musíme řadu surovin, materiálů či polotovarů dovážet, dotkne se pokles tempa růstu vývozu také tempa růstu dovozu), pokračující investiční expanze a solidně rostoucí spotřebitelská poptávka by měly mírnit pokles tempa růstu dovozu. Výsledkem je hrozba prohloubení schodku obchodní bilance a běžného účtu platební bilance. Vzhledem k tomu, že obchodní bilance v reálném vyjádření je součástí hrubého domácího produktu, lze očekávat také negativní dopad na tento makroekonomický indikátor. Zhruba lze odhadnout, že snížení růstu v EU o jedno procento sníží tempo růstu HDP v ČR o dvě až tři desetiny procenta.

Co se týče schodku obchodní bilance očekáváme v letošním roce schodek na úrovni 145 mld. Kč, v roce 2002 by se podle našeho předběžného odhadu mohl prohloubit až ke 170 mld. Kč.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data