Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Zahraniční zadluženost a investiční pozice ČR ve 2.čtvrtletí

27.09.2001 11:47
Autor: 

Saldo investiční pozice se zvýšilo na 188,9 mld. Kč, což představuje meziroční prohloubení o 68,1 mld. Kč (56%). Na konci prvního čtvrtletí činilo saldo investiční pozice 185,1 mld. Kč. Zahraniční zadluženost naopak mírně poklesla na 827 mld. Kč z 829,9 mld. Kč. V porovnání s loňským rokem se však zvýšila o 44,8 mld. Kč (5,7%).

Údaje o investiční pozici a zahraniční zadluženosti se mohou zdát méně srozumitelné ve srovnání s ostatními ekonomickými indikátory. Pokusme se tedy přiblížit jejich význam. Oba indikátory představují stavové veličiny, jež jsou úzce svázány s platební bilancí. Finanční účet platební bilance představuje tokovou veličinu, tj. změny ve sledovaném období. Tyto změny se přičítají k předchozí investiční pozici a dostáváme tak aktuální investiční pozici. Pohled na strukturu finančního účtu platební bilance a strukturu investiční pozice jasně ukazuje souvislost mezi zmíněnými indikátory. Saldo investiční pozice představuje rozdíl mezi celkovou hodnotou investic domácích subjektů v zahraničí a celkovou hodnotou investic zahraničních subjektů v ČR. Mezi tyto investice nepatří jen přímé zahraniční investice, ale také portfoliové investice, úvěry, devizové rezervy ČNB a pozice ve finančních derivátech.

Součástí pasiv investiční pozice jsou závazky zahrnované do ukazatele zahraniční zadluženosti České republiky. Zahraniční zadluženost zahrnuje všechny závazky domácích subjektů vůči zahraničí se stanovenou lhůtou splatnosti. Nezahrnuje se stav kmenového jmění u přímých investic, stav tuzemských majetkových cenných papírů v držení nerezidentů a objem závazků vůči nerezidentům z operací s finančními deriváty. Jedná se tedy o součet závazků bank, firem, vlády. ČNB a soukromých osob vůči zahraničním bankám, firmám či vládám.

Na vývoj investiční pozice má stále zásadní vliv příliv přímých zahraničních investic. V letošním roce jejich příliv dále zesílil, což samozřejmě zvyšuje stranu pasiv investiční pozice. Stejným způsobem se projevuje růst zahraniční poptávky po českých akciích a dluhopisech. Naopak prohlubování salda investiční pozice tlumí investice tuzemských bank do zahraničních dluhopisů. Navíc domácí banky mírně omezily čerpání zahraničních zdrojů ve formě úvěrů. S pokračujícím přílivem přímých zahraničních investic můžeme v následujících měsících opět očekávat přebytky na finančním účtu platební bilance, což se projeví prohloubením salda investiční pozice. Tento trend by měl být v příštím roce výrazně podpořen plánovanými privatizačními projekty. Vláda pro příští rok počítá s výnosy z privatizace v objemu 263 ml. Kč.

Zahraniční zadluženost České republiky se mírně snížila především díky snížení krátkodobých závazků domácích bank v zahraničí. V porovnání s 1.čtvrtletím letošního roku nyní banky dluží zahraničním subjektům o 3 mld. Kč méně. Zahraniční zadluženost se tak snížila na 40,5% HDP ze 43% v roce 2000. Pokles zahraniční zadluženosti by se však mohl opět obrátit. Hlavním důvodem je plánovaná emise státních dluhopisů v zahraničí v objemu kolem 30 mld. Kč, což by v podstatě zdvojnásobilo zahraniční dluh vlády. Ten nyní činí 30,6 mld. Kč. Díky očekávanému růstu hrubého domácího produktu by to však nemělo vést ke zvýšení poměru zahraničního dluhu k HDP.

Z pohledu makroekonomické stability nepředstavuje vývoj zahraničního dluhu žádné nebezpečí pro českou ekonomiku. Ta se skrývají (nebo spíše neskrývají) jinde.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.