Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Jak dlouho ještě budeme podřadným trhem Evropy?

Víkendář: Jak dlouho ještě budeme podřadným trhem Evropy?

23.12.2017 7:48
Autor: Redakce, Patria.cz

V polovině července se slovenský premiér Robert Fico hodně rozzlobil a hrozil sankcemi. Jeho zloba ale nemířila na nějakého bezohledného diktátora, vyvolaly ji rybí prsty značky Iglo a aviváž značky Lenor. Fico hrozil, že jejich výrobci by mohli čelit bojkotu v případě, že budou i nadále spotřebitelům ve východní Evropě prodávat podřadné produkty. Nehovořil tedy jen za Slovensko, ale řekl nahlas a jasně to, o čem se již dlouho diskutuje v celé střední a východní Evropě, píše na stránkách Der Spiegel Nils Klawitter. Proč tu Nutella nechutná tak čokoládově jako v Německu a prací prášky neperou tak dobře?

Fico hovořil za 103 milionů spotřebitelů, kteří se musí spokojit s druhořadými produkty, kvůli kterým hrozí propuknutí vážného konfliktu. Nejde jen o to, proč si velké společnosti dovolí zásobovat východní trhy podřadným zbožím. Ve hře je i to, zda se princip jednoty EU má uplatňovat rovněž v oblastech, jako je recept na Nutellu. Evropská komise je o tomto problému informována opakovaně, ale začala se mu věnovat až poté, co se na celou věc začali zaměřovat vlivní politici z východní Evropy. Tedy když například český ministr zemědělství řekl, že lidé z tohoto regionu se mohou cítit jako odpadkový koš Evropy. 

Prvním krokem Evropské komise byly testy produktů provedené týmem komisařky Věry Jourové. Podle nich mohl mít Robert Fico pravdu – například jeden z testů ukázal, že rybí prsty prodávané v jeho zemi obsahují jen 58 % rybího masa, zatímco v sousedním Rakousku to je 65 %. Aviváž od Lenoru zase stála o 30 centů více než v sousední zemi a v lahvi jí bylo o 60 mililitrů méně. V jiných produktech byly dražší ingredience nahrazeny levným palmovým olejem, v Coca Cole zase bývá cukr nahrazován levnějšími sladidly. 

V prvních letech po pádu komunismu byly podobné praktiky možná ospravedlnitelné nižší kupní silou společností v zemích východní Evropy a složitou logistikou. Jenže od té doby se firmy adaptovaly, ceny jsou mnohdy na západní úrovni, ale receptury jsou stále jiné. Podle odhadů potravinářského odborníka Armina Valeta z Hamburgu tyto praktiky mohou potravinářským společnostem uspořit miliony eur ročně. Jourová nyní sestavila komisi, která by měla stanovit odpovídající standardy a spolupracovat s organizacemi chránícími spotřebitele na řešení celého problému. Nemá sice nikterak silné páky, ale společnosti se podle všeho obávají, že následovat by mohly i razantnější kroky. 

Dosavadní pokusy firem vysvětlit rozdílnou kvalitu zboží byly dokonalým příkladem prázdného PR žvanění. Hovořily například o rozdílech v chutích spotřebitelů a jejich preferencích a šetření na prémiových ingrediencích tak bylo vydáváno za příklad porozumění lokální kultuře. V budoucnu bude Evropská komise požadovat předložení jasných důkazů podobných rozdílů v preferencích, prozatím žádné z nich nikým předloženy nebyly. Společnosti se namísto toho schovávají za prázdná prohlášení a odmítají jakoukoliv chybu. Jejich lobbisté se pak snaží zpochybňovat výsledky příslušných studií. Jednou z mála výjimek je německý výrobce sušenek Bahlsen, který přestal používat rozdílné výrobní postupy u produktů mířících na německý a na polský trh. 

Naopak rakouský maloobchodní řetězec SPAR tvrdí, že hodlá i nadále rozlišovat produkty a receptury podle trhu, na kterém se prodávají. Jogurt prodávaný tímto řetězcem ve východní Evropě tak obsahuje méně ovoce než jogurt prodávaný ve stejném balení a pod stejnou značkou v Rakousku. Jím prodávané rybí prsty mají zase na východních trzích více tuku a jsou dražší. Mluvčí společnosti to vysvětluje rozdíly v chutích spotřebitelů – například Maďaři mají podle ní radši tučnější jídla, což „dobře vědí všichni odborníci a není na to třeba nějakého studia“. 

Čokoládový gigant Ferrero je ve svých vysvětleních rozdílů v produktech také kreativní. Vyšší podíl čokolády v německém zboží má být podle firmy důsledkem „rozdílné dostupnosti zdrojů“. Takže to vypadá, že Němci dostanou to, co mají, a Maďaři si musí vystačit se zbytkem. Ferrero se také ohání regulací platnou v jednotlivých zemích, ale žádná regulace vyžadující méně čokolády v nějakém produktu ve východní Evropě nikde neplatí. 

Achim Feige ze společnosti BrandTrust, říká, že je nepochopitelné, jak amatérsky se velké mezinárodní firmy v této kauze chovají. Navíc žijeme v době, kdy spotřebitelé stále méně hledí na značku výrobce a roste popularita produktů prodávaných pod značkou daného řetězce. Společnosti jako Ferrero svým chováním dál ničí své jméno a navíc „obětují myšlenku sjednocené Evropy pro svou hamižnost a zisky“. 


 
 

Čtěte více:

Víkendář: Evropské automobilky zneužívají svou moc stejně, jako technologičtí giganti
03.12.2017 9:26
Komisařka EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová před časem ...
Víkendář: Bohuslav Sobotka o klíči k úspěchu ČR a celé EU
10.12.2017 8:03
Evropská unie stojí podle Bohuslava Sobotky na křižovatce. Někteří vol...
Víkendář: Zaplaví muslimové Evropu?
09.12.2017 7:57
V posledních letech přišel do Evropy rekordní počet žadatelů o azyl ze...
Víkendář: Nová filozofie USA - lepší diktátor než anarchie?
16.12.2017 8:22
Co by mělo být hlavním cílem zahraniční politiky největší mocnosti svě...
Víkendář: Pochybná ekonomika Hvězdných válek
17.12.2017 7:26
S příchodem dalšího dílu Hvězdných válek do kin se opět probírá, jaké ...

Váš názor
  •  
    25.12.2017 16:11

    Na jednoduchou otázku v nadpisu dám stejně jednoduchou odpověď: tak dlouho, dokud u nás budou vládnout podrztasky zmiňované Evropy.
    ZYX
  •  
    23.12.2017 14:16

    Spomínam si na škandál s piškotami českej firmy Opavia. Boli dobré, ale výroba sa presunula do Polska a "už ani pes je nežere". Napríklad Nutella predávaná vo východnej Európe je podstatne horšia, ako tá, ktorá sa predáva v Nemecku. Tvrdia to tí, ktorí obidve verzie ochutnali a porovnali. Nutella predávaná vo východnej Európe je vyrábaná v Polsku. Býva to tak, že kvalitu určuje miestny výrobca, na vine je on a ten obchod, ktorý to od neho odoberá. A nie originálny poskytovateľ licencie.
    František
  •  
    23.12.2017 9:25

    Děkuji za realistický článek. Dodán pouze několik vět.. Pokud chceme, aby si ČR vážili v zahraničí, musí nás být slyšet v prosazování vlastních zájmů. Pakli se někdo krčí v koutě a bez řečí se chová jako poslušný lokaj, budou se podle toho také k němu chovat ostatní. Mnohým z nás chybí národní hrdost a ke spokojenosti nám stačí plné žaludky.
    ZYX
    •  
      23.12.2017 10:13

      A pivo. Hlavne pivo. Ceskyho piva se vazi po celem svete.
      TomLak
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m