Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Protesty maďarských pracujících proti úsporným opatřením forintu nepomohly... a další devizové zprávy

Protesty maďarských pracujících proti úsporným opatřením forintu nepomohly... a další devizové zprávy

15.12.2008 9:48
Autor: 

Česká koruna se jen těžko smiřuje s dalším přílivem negativních zpráv z domácí ekonomiky, které dávají jasně najevo, že exportně orientovaný průmysl začíná mít problémy. Nehledě na slabost amerického dolaru tak měnový pár EUR/CZK během pátku úspěšně otestoval psychologickou hranici 26,0, když denní maximum bylo dosaženo na úrovni 26,085.
 
Slabší domácí fundamenty, očekávané snížení sazeb ze strany ČNB a především agresivní sázky velkých zahraničních bank na slabou korunu dávají tušit, že se koruně v následujících dnech a týdnech dařit nebude. Dokonce ani výrazně slabší dolar nemusí být koruně (a celému regionu) výraznější podporou. Měnový pár EUR/CZK by tedy měl směřovat severním směrem, když další důležitou rezistenci vidíme na úrovni 26,245.

V průběhu minulého týdne došlo ke zcela zásadní změně sentimentu na trhu eurodolaru, když dolar přestal jednostranně pozitivně reagovat na příchod špatných makroekonomických zpráv. Změna nálady má více příčin, ale tou hlavní je divergence postojů Fedu a ECB. Zatímco americká centrální banka svými komentáři i praktickou politikou dává jasně najevo, že v (nekrytém) tištění peněz vidí záchranu ekonomiky, pak ECB (podporované tvrdým postojem německé strany) nehodlá tento přístup následovat. Výsledkem pak je posílení eura vůči dolaru o 7,5 % během několika dní. Důležitý je v tomto ohledu i technický obrázek, kde se měnovému páru podařilo projít přes několik důležitých rezistenci.

Tento týden bude plný důležitých událostí s tím, že pro dolar může být podstatné, jak se bude dařit akciovým trhům a jak vyzní komentář Fedu k rozhodnutí o sazbách. Nicméně oslabování dolaru v posledních dnech bylo až příliš rychlé, tudíž lze předpokládat korekci určitých ztrát.

Zlotý v pátek oslabil, po ranních EUR/PLN 3,91 končil na 3,93. Ani Polsku se nevyhnula slabší čísla, obchodní bilance i běžný účet zaznamenaly další pokles a to zvyšuje naděje na snížení sazeb.

Dnes jsou zveřejněny další důležité statistiky, mzdy a inflace. Inflace by měla v souladu s celosvětovým trendem klesat, růst mezd pak ale může překvapit. Stávající globální nejistota pak sotva prospívá rizikovějším regionům, za který střední Evropa stále platí. Proto i polská měna má jen málo šancí k posílení.

Forint koncem týdne ztrácel, po úvodních EUR/HUF 262,85 končil na 266,55. Pokles průmyslové výroby byl jen konečným číslem a nepřekvapil. Proti maďarské měně tak hrála spíše negativní nálada na región navíc podpořená protesty maďarských pracujících proti úsporným opatřením. Příznivou informací proto byla jen dohoda o růstu mezd v roce 2009 v soukromém sektoru, mzdy by měly růst o 3-5% y/y.

Dnešek je již bez čerstvých čísel. Hlavní vliv na vývoj měnového páru EUR/HUF tak bude mít zřejmě znovu averze k riziku, která, pokud nedojde k dohodě o pomoci americkým automobilkám, zřejmě přetrvá. Vzrušení na domácí scéně může přinést i víkendový vládní návrh na zmrazení sociálních výdajů mimo penzí na 5-8 let.
 
(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data