Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zimbabwizace

Zimbabwizace

21.09.2009 12:28

Rétorika světových lídrů se mění. Od „státní zásahy jsou nutné, protože bez nich by nastal kolaps“, jsme se relativně rychle dostali k, alespoň implicitně řečenému: „státní zásahy jsou nutné, protože bez nich si nebudeme žít tak, jako před pár lety“. Zatímco první argument je a byl plně na místě, druhý sebou nese víc problémů než užitku. Komentáře Marca Fabera o podobnosti USA a Zimbabwe byly na počátku roku dobrým vtipem, nyní, když se ukazuje, že nešlo jen o záchranu, ale o pokus dostat se alespoň přibližně tam, kde jsme byli, nabírají na důležitosti.

Podívejme se ale nejdříve na to, jak to v Zimbabwe – tedy zemi, která se postupně stala příkladem toho, „jak se to nemá dělat“, vypadalo:

210909
Zdroj:IMF

Mechanismus zimbabwizace by ale nyní v některých rozvinutých i rozvíjejících se ekonomikách byl jiný, než ten popsaný známým investorem a grafem – tedy vysoká inflace vytvořená velkým objemem peněz v ekonomice (respektive jejich pomalým stáhnutím). V tuto chvíli je díky stále velké produkční mezeře (velkým nevyužitým kapacitám) a „lenosti“ peněz (je jich sice hodně, ale nehýbou se) inflace stále relativně vzdáleným nebezpečím. Co je nebezpečím akutnějším (které pociťujeme dost i na vlastní kůži) jsou explodující státní dluhy, které se již nyní někde téměř vymykají kontrole díky slabému růstu, neexistenci inflace (relativně vysokým reálným úrokovým mírám), neschopnosti/neochotě přijmout nápravná opatření, atd. Zároveň - soudě podle toho, jak uvažují mnozí zástupci Fed a dalších centrálních bank můžeme čekat, že pokud se růst nezvedne blízko k úrovni, na kterou jsme dříve byli zvyklí, sazby budou drženy nízko a pokračovat bude možná i kvantitativní uvolňování.

Ono nebezpečí zimbabwizace tedy spočívá v tom, že vlády a centrální banky, s cílem za každou cenu dosáhnout růstu, povedou po dlouhou dobu* paralelně politiky dluhem financovaných stimulů a uvolněné monetární politiky. Ta, díky malé, či žádné inflaci, umožní přímo, či nepřímo, monetizaci části vládního dluhu a odstranění tlaku na to, utáhnout si včas opasky. To, zda se pak konkrétní země stane díky pokračující fiskální a monetární uvolněnosti podobnou Zimbabwe, s tím, že její měna se stane „nedůvěryhodnou“, pak do značné míry záleží na tom, jak je uvnitř i zvenčí vnímána z hlediska obecné „schopnosti fungovat“**. To, co si může dovolit Japonsko, které přesně tuto politiku (marně) praktikuje již dlouhá léta, si jednoznačně může dovolit jen pár dalších zemí na světě. A není náhodou, že ty to povětšinou nepotřebují.


*Pokud si dáme omezení, že musí být dosaženo „zdravého“ růstu (s tím, že to cca znamená růst, při kterém voliči nebudou tak frflat) je tato doba dána tím, kdy se znatelně vzchopí privátní poptávka. Že šance na brzký obrat v této oblasti v západních ekonomikách není zrovna obrovská není třeba dlouze rozebírat, respektive již jsem zde tak několikrát činil.

**Považuji za důležité alespoň v poznámce pod čarou zdůraznit, že moje možné výhrady k činnosti té či oné centrální banky nejsou municí pro ty, kteří vyznávají jednoduchá a populistická řešení typu rušení centrálních bank. Když se mi rozbije auto, tak ho opravím; nevyhodím celé auto s tím, že od začátku byl nesmysl s ním jezdit.
 
Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    21.09.2009 15:30

    Ako krásne kvetnato popísané obyčajné: "Páni vo vláde majú konečne dôvod rozdávať zo štátnej pokladne svojim známym ešte viac, hoci aj na úkor ďalších generácií". Ja viem že nič lepšie ako kapitalizmus ešte nikto nevymyslel, ale za ulievanie štátnych peňazí by sa mali bez výnimky tí tučniaci vešať.
    Tipi
  • deflace
    21.09.2009 14:32

    jj, dobrý odkaz... strašák deflace (ústící v totální depresi) je v mnoha myslích velmi hluboce zakořeněn viz. četné příspěvky zde v diskuzích... ještě bych přidal další dva odkazy: http://www.libinst.cz/komentare.php?id=568 http://www.libinst.cz/komentare.php?id=569
    First Knight
  • Určitě to stojí za to
    21.09.2009 12:43

    Ještě jsem to nepřečetl http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stepan-pirko.php?itemid=7562 Loktem do pupku :)
    Bondy
    • Poděkování
      21.09.2009 14:13

      Děkuji za zajímavé čtení. A říkám to i přesto, že jsem jeden z těch, co by Centrální banky zrušili a pro mě tedy neměl být článek určen ;-)
      H()L()T4
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university