Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V krvi 4 promile likvidity …

V krvi 4 promile likvidity …

12.10.2009 18:06

Minimálně několik let již neodráží některé ekonomiky neadekvátní nabídku peněz růstem cen zboží a služeb, ale růstem cen aktiv. Tedy dávno předtím, než se nadbytek peněz projeví v supermarketu, jsou akcie, komodity a další investiční hračky v oblacích. Pokud tento mechanismus bude takto pracovat nadále (a podle všeho tomu tak je), bude nemožné uzavírat produkční mezeru managementem peněžní nabídky. Jinak řečeno – možná jsme dospěli do stavu, kdy již ani nemáme možnost vybrat si mezi inflací a růstem, či inflací a zaměstnaností díky rychlé reakci kapitálových trhů.

Nabízí se přirozeně otázka, jak je to možné? Jak by mohlo soustavně docházet k tomu, že se finanční strana ekonomiky vždy utrne od reálné strany – tedy něčeho, co by ji mělo determinovat? Velká nabídka peněz totiž sama o sobě NEMŮŽE způsobit bublinu na žádném trhu. I když jsou úroky a požadované míry návratnosti minimální, či téměř nulové, stále nejsou záporné. To znamená, že peněz je hodně, ale stále musí být někdy vráceny, musí být zachována/minimálně zhodnocena jejich hodnota. Řečeno po lopatě – pokud budu mít pro investice k dispozici 10.000 místo pouhých 1.000 , z díry v zemi to návratný projekt neudělá.

Rostoucí dostupnost peněz vyvolá bubliny pouze, pokud mění náš pohled na jinak stejnou věc. Zjednodušeně řečeno - pokud mám peníze jen za vysoký úrok, projekt X se mi zdá neziskový, ale jakmile mám hodně peněz na investice, najednou se na ten samý projekt začnu dívat jinak – negativa potlačím, vidím více pozitiv a jdu do něj*. Jde o určitou paralelu s korporátním světem, kdy dostatek hotovosti ve firmách nejednou vede k tomu, že přeinvestují – management se z různých důvodů vrhá do projektů, které by jinak zavrhl. Likvidita by tak působila podobně jako alkohol – čím více jí je, tím růžovější brýle nám nasazuje. To až do chvíle, kdy již nejde si nalhávat, že by to bylo zas až ta dobré.

Výše uvedené se také úzce týká současného dilematu, který prezentují ceny akcií. Všimněme si, že zatímco ti, kdo na trhu investují a spekulují je vyhnali tam, kde jsou, naprostá většina ekonomů tvrdí, že ceny jsou vzhledem k fundamentu – tedy zejména vzhledem k očekávanému růstu v roce 2010, příliš vysoko. Buď jsou tedy investoři opět opilí likviditou a jejich přání se stávají otcem myšlenky, nebo jsou ekonomové – neinvestoři, pozadu za realitou.

Není ale cílem tohoto zamyšlení posuzovat zbublinovatění současného trhu s akciemi. Spíše upozornit na to, že likvidita sama o sobě bublinu nevytvoří. Může snížit požadované míry návratnosti až do bodu, kdy jsou (v průměru) ziskové i jinak neprůchodné projekty. Nicméně na to, aby se trhy odtrhly od reality, musí v krvi kolovat pár promile likvidity. Je pak vinen výčepní, nebo násoska, který postává u pultu?


*Pozor – nejde o to, že by s narůstající nabídkou peněz klesaly požadované míry návratnosti a tím se stále více projektů dostávalo nad hranici danou tím, jaký zisk investoři z projektů požadují. Zde mám na mysli odhad návratnosti u toho samého projektu jako funkci dostupnosti peněz.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Rakouska ekonomicka skola
    13.10.2009 23:28

    .. tomu se odborne rika ekonomicky cyklus "boom and bust" dle teorie Rakouske ekonomicke skoly, ... Mises, Rothbard, Hoppe, Hayek WWW.MISES.ORG vytvareni penez "out of this air" ve fractional reserve banking musi vzdy skoncit krizi, aby se vsechny malinvestment mohli zlikvidovat, bohuzel ale vsechny snahy vlad tomuto zabranit vedou k jeste vetssi krizi, takze se po tech vsech bailoutech, srotovnem atd mame na co tesit ! ....... krivku produkcnch moznosti neni mozno jen tak jednoduse posunout nahoru tistenim penez, o tom by nam mohli v Zimbabwe vypravet ...
    SKF
    • Re: Rakouska ekonomicka skola
      14.10.2009 7:39

      Děsivě pravdivé.
      iignac
  • Brejlíte na likviditu? Likvidujte brejle...
    13.10.2009 14:12

    Ohodnocení investiční příležitosti nemá nic společného s výší likvidity. Je přeci jedno jestli mám korunu, nebo milión (analogie vysoké, nízké úrokové míry), v případě kdy se ptám na návratnost kapitálu, čistou současnou hodnotu apod. P. Soustružník, děkuji za zajímavý článek... vždycky si příspěvky od Vás rád přečtu.
    H()L()T4
  • růžové brýle z likvidity
    13.10.2009 10:46

    v tomto naprosto souhlasím, sám jsem je nosil...
    Pneumonia
  • No nevím...
    13.10.2009 9:33

    ....jestli přebytek likvidity nevytváří prostor pro vznik bublin. Vaše argumentace pokulhává jak Jofrey de Peyrac. Přeci pokud má management nasazeny růžové brýle z důvodu velké likvidity, vytváří sám o sobě megabublinu rizikových investic. Pokud by se tyto vlny tisknutí peněz budou opakovat jen kvůli politické objednávce na udržitelnost blahobytu, bude se tento systém podobat letadlu a napínat tak dlouho, až praskne. Vidím ovšem poslední dobou tendenci takový systém vybudovat, kde není žádný strop, kde neplatí ekonomické zákony a kde je všechno podřízeno datumu příštích voleb. Nechci šířit paniku ani vytvářet nové konspirační teorie, ale myslím si slovy klasika, že je něco shnilého ve státě dánském.....
    DeGuise
    • Re: No nevím...
      13.10.2009 11:27

      Tedy vidím, že máte oči jen na čtení o Angelice. Vždyť to je v tom páně Soustružníkově příspěvku popsáno právě tak. Tak jaképak pokulhávání? ;-)
      Kalka.
    • Re: No nevím...
      13.10.2009 10:52

      S tím souhlasím taky. Podle mě to povede k růžovým brýlým a neuváženým investicím, které povedou k nafouknutí jen další bubliny a tedy k cestě k další katastrofě. Viděl bych, že výsledkem bude zároveň i inflace.
      iignac
  • No to je nadělení
    12.10.2009 22:13

    Z uvedeného vyplývá, že je nejvyšší čas z akciového trhu vycouvat. Ovšem při pohledu na likviditu, kterou nalily centrální banky na trhy a obří státní dluhy se každý soudný hospodář začne obávat inflace. A to zase implikuje prodat dluhopisy a ostatní fixní aktiva. No, a babo raď, co tedy dělat?
    • Re: No to je nadělení
      13.10.2009 15:33

      Přesně toto jsem měl na mysli ve včerejší poznámce k jinému příspěvku, totiž že "babo raď". Kdo má majetek malý, toho to nepálí. Kdo má majetek velký tak, že není schopen jeho tržní hodnotu "užít", ten má obrovský problém - byť pod mostem skončit nemusí, tam spíš skončí ti, kdož majetnému majetek spravují se ztrátou. Při současných výnosech jinde, nelze dosáhnout výnosu lepšího než v akciích (myšleno od poloviny února t.r.). Pak jde o ty růžové brýle managementu, nakolik má dostatek dostupných projektů s nadprůměrnou jistotou návratnosti, aby byl schopen proinvestovat většinu disponibilního kapitálu. Je třeba nezaměňovat příčinu a důsledek. Sice nám to časová návaznost umožní rozlišit, ovšem i tak lze dopouštět se demagogie typu "musíme tisknout peníze, jinak by nás postihla katastrofální hospodářská recese". Takže, vzato od konce (od současnosti zpětně), příčinou růstu akciových trhů letos je kvantitativní uvolnění měnové politiky nebo naopak růst akciového trhu je důsledkem uvolněné měnové politiky. Uvolnění měnové politiky v tomto případě je příčinou. Avšak současně je také důsledkem, půjdeme-li dále do historie. Kvantitativně uvolněná měnová politika je důsledkem finanční krize, kterážto byla vyvolána nedostatkem dostupných projektů s nadprůměrnou jistotou návratnosti. Kapitál byl managementy umísťován stále tam, kde již ho bylo přespříliš, což vedlo k vytváření cenových bublin. Snaha o zlikvidnění kapitálu v jistém okamžiku vedla k popraskání bublin, a proto bylo nutné vymyslet něco jako experiment kvantitativního uvolnění měnové politiky, aby se výpadek v bilancích zacelil a vlastníci velkých majetků nepřišli o hotovost. Kapitál se odtrhl od reálného života tím, že je živen sám sebou a nikoliv jen reálnou poptávkou. Prostě není už kam investovat, nejsou reálné projekty. Jo, takhle svoje úspory investovat třeba do malé pekárny a hlavně pak mít to pečivo skutečně chutnější než konkurence, to pak můžete (nikoliv musíte) mít nadprůměrnou jistotu návratnosti investice, případně i nadprůmernou rychlost návratnosti investice a tím i nadprůměrnou ziskovost. Ale vyžaduje to soustavně makat. Kdo chce dnes při rozmnožování peněz dřít? Takže platí "babo raď".
      Mudrc
  •  
    12.10.2009 19:25

    Zajímavý pohled, zvlášť v souvislosti s permanentní inflací to zakládá pohyb v cyklech.
    velkyprcek
  •  
    12.10.2009 18:29

    Toto není špatné. O poznání lepší jak minule.
    iignac
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.