Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Economist: Krugman zjednodušuje, jeho protivníci ale ještě víc

The Economist: Krugman zjednodušuje, jeho protivníci ale ještě víc

02.07.2010 17:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Stejně jako délka sukní i hospodářská politika podléhá módním trendům. Představitelé zemí G20 minulý rok kvůli podpoře poptávky odsouhlasili globální keynesiánský stimulační balíček o celkovém objemu 2 % světového HDP. Na svém posledním setkání v Torontu minulý víkend zase státníci z nejvýznamnějších ekonomik světa přislíbili do roku 2013 snížit rozpočtové schodky „nejméně“ o polovinu. I když si politici nechali zadní vrátka v podobě určitého manévrovacího prostoru ve fiskální oblasti, změna tónu je patrná. Kvůli řecké krizi veřejných financí, která všechny vyděsila, jsou teď keynesiánské metody „out“ a úsporná opatření zase „in“.

Trend směrem k redukci deficitů státního rozpočtu je nepregnantněji vidět v Evropě, kde se státy jeden po druhém v minulých týdnech zavázaly ke škrtům nebo zvýšení daní. Podobná tendence je však k vidění i jinde. Nový japonský premiér Naoto Kan před volbami do horní komory parlamentu otevřeně hovoří o nutnosti zvýšit spotřební daně. Americký Kongres z obavy před hrozivým rozpočtovým deficitem smetl ze stolu návrh dalšího stimulačního minibalíčku, který se pokoušela prosadit Obamova administrativa.

Hlasití zastánci úspor až dosud příliš přeceňovali jejich možný krátkodobý dopad. Německo je v tomto ohledu na samém čele pelotonu, avšak jeho plány pro příští léta (přitažení v rozsahu 0,4 % HDP v roce 2011) jsou spíše skromné. Španělsko je jedinou velkou evropskou ekonomikou, kterou finanční trhy donutily k tvrdému a okamžitému uskrovnění se. Británie se na tuto cestu vydává také a příští rok slibuje ušetřit 2 % svého HDP. Konec stimulačních opatření ve Spojených státech pro příští rok implikuje fiskální přitažení ve výši 1,3 % HDP, a pokud Kongres neprodlouží daňové úlevy ještě z éry George Bushe, mohlo by toto číslo být daleko vyšší. Konečná statistika se ještě může změnit, avšak prozatím to vypadá, že rozvinutý svět hodlá v roce 2011 uspořit 1 % svého kombinovaného HDP, což by znamenalo největší synchronizovanou rozpočtovou restrikci za posledních čtyřicet let.

Obhájci keynesiánských pozic zastávají názor, že dnešní skromnost je obrovskou chybou. Paul Krugman z listu the New York Times píše sžíravé kritiky a v narážce na velkou hospodářskou krizi pranýřuje odpovědné představitele, kteří prý svá prohlášení „kopírují ze sebraných projevů Herberta Hoovera“, a ženou tím světové hospodářství do další recese. Při vysoké nezaměstnanosti, obrovském rozdílu mezi potenciálním a skutečným výstupem ekonomiky a úrokových sazbách téměř na nule je podle Krugmana fiskální stimulace klíčovou podporou hospodářství a snižování deficitů přivodí jen stagnaci a deflaci (poslední vyjádření zde).

Zastánci přechodu ke střídmosti se zase domnívají, že úspory jsou nezbytné a také vhodné – život na dluh nemůže pokračovat donekonečna a skrze posilování důvěry firem a domácností a snižování rizikové prémie státního dluhu by dobře promyšlená fiskální konsolidace mohla růst ve skutečnosti podpořit. Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet tvrdí, že hospodárný stát povzbudí výdaje soukromého sektoru, jelikož se sníží nejistota ohledně daňové politiky a státního dluhu.

Podle týdeníku The Economist se oba tábory ve své argumentaci dopouští přílišných zjednodušení. Krugman ve svém povrchním keynesiánství podceňuje vazbu mezi chováním firem a domácností a jejich budoucím očekáváním ohledně daní a jejich výdajů. Například firmy ve všech rozvinutých ekonomikách hromadí hotovost. Jejich neochota investovat je ale spíše než slabou poptávkou ovlivněna regulatorní, fiskální a finanční nejistotou. Není divu, že za stavu, kdy finanční ústavy nechtějí půjčovat a kdy vlády mlží ohledně budoucí daňové zátěže, ohlásil Siemens založení vlastní banky, která by úvěrovala jeho klienty.

Stoupenci úsporných opatření však přehánějí ještě více a daleko nebezpečněji. Polemiku s Krugmanem staví na příkladech z 90. let minulého století, kdy země jako Kanada a Švédsko snížily deficity a poté zažily raketový růst. Ve většině těchto případů však prudce klesly úrokové sazby, nebo došlo k oslabení měny. Tato záchranná lana však jsou již vytažena: sazby jsou na historických minimech a měny rozvinutých ekonomik nemohou depreciovat všechny naráz. Bez těchto tlumičů škrty k rychlejšímu růstu pravděpodobně nepovedou.

Momentální móda rozpočtových škrtů navíc odvádí pozornost politiků od jiných důležitých témat, která jsou pro návrat na růstovou trajektorii klíčová, totiž od reforem pracovního trhu a systému sociálního zabezpečení. Ve výsledku se pravděpodobně nedočkáme další tvrdé recese jako ve 30. letech, ale oživení by mohlo být pomalejší a křehčí.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  • Příspěvek mimo realitu
    03.07.2010 9:04

    Další takový, co nepochopil že ekonomie není účetnictví a že už několik století nepoužíváme mince jako oběživo. Peníze nedošly a ani dojít nemohly, protože fyzicky neexistují. Je to stejné jako kdyby došly hodiny, nebo metry. Osobně vůbec nevěřím na psychologický efekt "návratu důvěry" z důvodu snížení zadluženosti. Právě naopak, myslím si že snížení příjmů domácností v době nekonjuktury a nejistoty povede akorát k multiplikativnímu snížení výdajů a budeme tady mít další spirálu smrti.
    THR
    • Re: Příspěvek mimo realitu
      07.07.2010 10:08

      Spíše jsi chtěl asi říct,že dnes máme pouze neplnohodnotné peníze,jinak že by fyzicky neexistovaly je asi nesmysl,stačí se podívat do peněženky,pokud tam nemáš pouze platební karty,ale i nějaké papírky a nějaká jakoby kovová kolečka,tak to je oběživo.Jinak není přece normální,že tzv. vyspělý svět je po krk v dluzích,má kupu lidí bez práce,financuje na dluh sociální a důchodové systémy ,o kterých se rozvojovým zemím ani nezdá a vesele si půjčuje od rozvojových zemí,které pracují,vyrábí a zavalují svět svými výrobky.
      AMOLADOS
    • Re: Příspěvek mimo realitu
      03.07.2010 11:30

      vzdyt ti to v tom prispevku pise, ztrata duvery = pomsta, valka. nabyti duvery = moznost navrhnout udrzitelny system, za cenu dlouhodobejsiho uskromneni (coz boli, to je snad jasne, a pro skutecnou duveru se budou muset hledat vinici a je otazka, jesi se najdou ti skutecni, proto je tato cesta dost nejista).
      Azb
  • Debata mimo realitu
    02.07.2010 19:17

    Není sporu o tom, že utrácení by bylo teď dobré, pokud by bylo kde brát a vlády nebyly zavaleny dluhem z minulosti. V současné situaci jsou ale tlachy o další stimulaci a jejích výhodách akademické plky, protože peníze dávno došly. Není divu, že kongres neschválil Obamovi další stimulaci, v situaci kdy státy propouští policajty a zavírají věznice a vězně propouští na svobodu se jeví federální stimulace jako obžerství. Vlády si konečně uvědomily, že důvěra trhů je křehká věc a důsledky její ztráty jsou zcela zničující. Ve srovnání s tím je další recese požehnáním.
    Skeptik
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data