Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Miliardář Fisher: Výsledek voleb do Kongresu přinese pokračování růstu na S&P 500

Miliardář Fisher: Výsledek voleb do Kongresu přinese pokračování růstu na S&P 500

03.11.2010 18:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

O dalších 16 procent výše v horizontu šesti měsíců vzroste klíčový americký akciový index S&P 500 na základě výsledku voleb do amerického Kongresu v polovině funkčního období prezidenta Baracka Obamy. Alespoň si to myslí americký investor a miliardář Kenneth Fisher, podle kterého akcie od července rostly i díky očekávání, že Kongres bude přebarven z demokratické převahy na republikánskou. „Výsledek zpomalí klíčové reformy skrze legislativní proces v Kongresu, proti kterým vystupuje řada firem,“ uvádí Fisher s odkazem k reformě finančního dohledu či zdravotnictví.

„Republikáni využijí nabytou sílu k pozdržení některých opatření zdravotní reformy, politiky životního prostředí, kroků zvyšujících daně a finanční reformu,“ uvádí Jay Timmons, viceprezident National Association of Manufacturers. Posílena bude pozice republikánu ve snaze prodloužit daňové úlevy Bushovy éry pro příjmové skupiny nad 250 tisíc dolarů. Bránit bezesporu budou návrhům prezidenta Obamy na zvýšení daní firem z jejich globálních zisků (což podpoří akcie firem typu Caterpillar či Microsoft). Úspory naopak budou požadovat v bezpečnosti a obraně, zabránit se budou snažit plánu na omezení emisí vypouštěných do ovzduší průmyslem (což podpoří akcie energetického sektoru).

Investor dále pro očekávaný růst S&P 500 nabízí srovnání s historickým vývojem. Na bázi dat Stock Trader’s Almanach od roku 1833 Fisher uvádí, že akcie ve třetím roce vlády amerického prezidenta tradičně rostou o 11 % (k poklesu nedošlo od roku 1939, kdy DJIA ztratil 2,9 %). Čtvrtý funkční rok, kdy se konají volby v listopadu, je druhým nejúspěšnějším s průměrným zhodnocením o 5,8 %.

„Příští rok bude pro akcie dobrý. Většina politického rizika se soustředí do prvního roku vlády prezidenta, kdy je jeho relativní síla vůči opozici nejsilnější,“ uvádí Fisher. V posledních čtyřech měsících navíc akciím přihrávalo očekávání dalšího kvantitativního uvolnění ze strany amerického Fedu, jehož rozhodnutí v tomto směru se dozvíme za malou chvíli. Pokud bude plán odkupu nejméně 500 miliard dolarů dlouhodobých cenných papírů potvrzen, bude to dalším stimulem pro akcie. „Bude-li to příliš málo, lidé to přijmou negativně. Bude-lit o příliš mnoho, lidé to také přijmou negativně. Stejně si ale nejsem jist, proč je to tak důležité. V dlouhém horizontu to neznamená nic jiného, než inflaci,“ říká Fisher.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data