Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
300 let po jednom z prvních uvolňování ...

300 let po jednom z prvních uvolňování ...

16.11.2010 9:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Autor knihy Robinson Crusoe Daniel Defoe by se v dnešních dluhem sužovaných časech cítil jako doma. Sám byl znám jako „sobotní gentleman“, protože do slušné společnosti se odvažoval jen v den Sabatu, kdy zvyk zakazoval uvěznění dlužníků. Podílel se také na vytváření tehdejšího „kvantitativního uvolňování“ (QE), tedy na vytváření peněz s cílem nákupu dluhu.

Defoe byl zapálen pro Latinskou Ameriku a přesvědčil britskou vládu, aby v roce 1711 vytvořila společnost South Sea Company, která bude s tímto kontinentem obchodovat. Příležitost k obchodu ale kvůli odporu španělské vlády na počátku téměř neexistovala. Ředitel společnosti John Blunt však viděl jinou možnost, jak vydělat peníze. Evropa byla tehdy posedlá zdánlivým úspěchem projektu, který ve Francii vytvořil John Law. Prodej jeho akcií s cílem rozvoje delty Mississippi zbavil monarchii většinu jejích dluhů. I Blunt navrhl, aby držitelé vládních dluhopisů vyměnili tyto papíry za nové akcie South Sea Company.

South Sea Company sice netiskla peníze na koupi vládních dluhopisů, nestál za ní ale žádný obchod a aktiva mimo hotovosti získané vydáním akcií. Celé schéma mohlo fungovat jen tehdy, pokud by investoři vyhnali cenu akcií nad jejich nominální hodnotu – tak by vytvořili bohatství z ničeho. Britská vláda si v té době půjčovala ve velkém objemu, aby financovala válku s Francií a South Sea Company nabídla, že za její dluh zaplatí více, než nabízela Bank of England.

Zpočátku se zdálo, že to funguje. Nové emise v nominální hodnotě 100 liber se obchodovaly za 300, 400 a nakonec za 1000 liber. Spekulanti mohli akcie kupovat na margin a úvěry na nákup jim poskytovala i sama společnost. Nemuseli tak platit penězi, ale dostali aktivum, které mohli použít na nákup zboží. V podstatě tak šlo o vytváření peněz. Tehdy to monetární stimulací nikdo nenazýval, rozšířená euforie ale vyvolala to, co může být nazýváno efektem bohatství. Britové se snažili investovat do dalších společností, část peněz šla do projektů na tehdejších rozvíjejících se trzích.

Pro udržení růstu ceny akcií ale společnost musela více půjčovat potenciálním kupcům. Každé další kolo QE tak muselo přijít, aby podpořilo to předcházející. Dnešní QE tomuto problému nečelí, protože centrální banky prodají dluh, který nakoupili, bez toho, aby ovlivnili jeho cenu. Alespoň v to doufají.

Z dnešního pohledu byla South Sea Company bláznovstvím, naletěl jí ale i Sir Isaac Newton. Až John Stuart Mill přišel v roce 1848 na to, že „dlužníci mohou mít, a v případě vládních dluhopisů vždy mají, přímý zájem na snížení hodnoty peněz, protože jsou tím, co určuje hodnotu dluhu“.

Uvedené je výtahem z „South Sea QE“.

(Zdroj: Buttonwood’s notebook)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data