Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největším americkým bankám schází podle Basel III 100 až 150 mld. USD, odhaduje Barclays

Největším americkým bankám schází podle Basel III 100 až 150 mld. USD, odhaduje Barclays

22.11.2010 13:56

Skupině 35 největších amerických bank chybí podle nových regulatorních kritérií Basel III kapitál v objemu 100 až 150 miliard dolarů, z toho 90 procent připadá na šestici největších bank, vyplývá ze studie Barclays Capital, kterou cituje deník Financial Times.

Doposud přitom převládal názor, že americké banky nebudou muset s ohledem na nová basilejská pravidla kapitál navyšovat. Americký ministr financí Timothy Geithner v září uvedl, že naplnění požadavků Basel III nebude problém vzhledem k očekávaným ziskům bank. Množí se však obavy, že banky omezí financování reálné ekonomiky a navýší výpůjční náklady. „Hlavní otázkou je, jak nová pravidla ovlivní náklady a dostupnost úvěrování a ziskovost bank,“ uvedl šéf sekce kapitálového poradenství Barclays Tom McGuire.

Barclays počítá s 8% poměrem kapitálu k rizikově váženým aktivům, což představuje dodatečný jednoprocentní „polštář“ ke kapitálové úrovni stanovené Basilejským výborem. Ten v září zvýšil minimální podíl vlastního kapitálu ke krytí ztrát z úvěrů a dalších rizikových investic na 7 procent z předchozích 2 %. Pro přísnější požadavek nad rámec Basel III se vyslovila i předsedkyně Federálního úřadu pro pojištění vkladů (FDIC) Sheila Bairová, podle níž by měla být kapitálová přiměřenost pro klíčové finanční instituce výše, aniž by hrozila omezením dostupnosti úvěrů nebo zvýšení výpůjčních nákladů.

Nová kapitálová pravidla ovlivní finanční výkazy bank ve dvou směrech – kromě postupného zužování definice „Tier 1“ kapitálu požadují vyšší připravenost bank na rizika spojená s jejich podnikáním. Toho lze dosáhnout navýšením kapitálu skrze nerozdělený zisk nebo emise akcií. Další možností je rozprodej části rizikově vážených aktiv nebo omezení rizikových obchodních aktivit. McGuire odhaduje, že snížením objemu rizikově vážených aktiv o každých 125 miliard dolarů sníží americké banky svou povinnost tvorby kapitálových rezerv o 10 mld. USD.

Někteří analytici upozorňují, že odhadovat dopad reformy na americké bankovnictví je obtížné, jelikož kromě pravidel Basel III musejí taktéž podléhat předešlé formě Basel II, podle které se banky v Evropě řídí již léta. Analytici CLSA odhadují celkovou kapitálovou potřebu 14 největších amerických bank se zahrnutím požadavků plynoucích z obou skupin pravidel utvořených Basilejským výborem na 41 miliard dolarů. K výsledku vedla „extrémně náročná“ cesta a bylo zapotřebí vycházet z jednotlivých předpovědí managementu bank ve větší míře, než je zdrávo. Ačkoli jde o naše nejlepší odhady, uznáváme určitou míru nejistoty, uvedl k výzkumu analytik Mike Mayo.

FDIC má v úterý oznámit zisky odvětví finančních služeb v USA za třetí čtvrtletí. Bairová uvedla, že celkový počet krachů bank již letos přesáhl číslo za celý loňský rok, přičemž celkový objem aktiv ve zkrachovalých bankách už zřejmě bude nižší. Od počátku roku muselo ve Spojených státech skončit 149 finančních ústavů. FDIC v říjnu snížila odhad nákladů v souvislosti s krachem bank na pětileté období do roku 2014 na 52 miliard dolarů z předchozích 60 mld. USD. Fond pojištění vkladů, který je součástí FDIC a do něhož přispívají banky, klientům garantuje vklady až do výše 250 000 dolarů na jeden účet.

(Zdroj: FT, CNBC, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů