Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke: Ekonomika je na hraně samo-udržitelnosti, v případě potřeby rozšíříme objem QE2

Bernanke: Ekonomika je na hraně samo-udržitelnosti, v případě potřeby rozšíříme objem QE2

06.12.2010 10:56, aktualizováno: 6.12. 11:58

Aktualizováno

Americká ekonomika roste tempem, které je na hraně udržitelnosti, řekl šéf americké centrální banky Ben Bernanke a připustil, že Fed může v budoucnu navýšit objem prostředků na odkup vládních dluhopisů z původně avizované výše 600 miliard dolarů. „Nejsme příliš vzdáleni hranici, kdy ekonomika přestává být samo-udržitelnou. K udržení stabilní míry nezaměstnanosti je zapotřebí asi 2,5% růstu, což je zhruba naše aktuální míra,“ upozornil Bernanke v televizním rozhovoru pro stanici CBS. Ohradil se vůči kritice politiky Fedu s tím, že jeho kroky vedou k podpoře stále křehkého oživování a „obavy z inflace jsou v současnosti přehnané“.

„Hodláme snižovat úrokové sazby nákupem vládních cenných papírů, čímž, doufáme, stimulujeme ekonomiku k rychlejšímu růstu. Klíčové je poznat vhodný okamžik k ukončení této politiky, na to se zaměříme.“ Bernanke řekl, že v případě potřeby může centrální banka pokračovat ve strategii kvantitativního uvolňování i nad objem 600 mld. USD, jehož výši oznámila 3. listopadu (s reinvesticemi mělo jít až o 950 mld. USD). Dostat nezaměstnanost, která je hlavním problémem ekonomiky, na „normální úroveň“ kolem 5 až 6 procent bude trvat čtyři až pět let, upozornil.

Míra nezaměstnanosti v USA za listopad navzdory očekávání stagnace na 9,6 procenta dále klesla hned o dvě desetiny na 9,8 procenta, tj. na nejvyšší úroveň od dubna. Na vině je výrazně slabší tvorba pracovních míst, která dosáhla 39 tisíc a jak z celkového pohledu (mimo zemědělský sektor), tak v samotném soukromém sektoru tak zaostala za očekáváním trhu nejméně o 110 tisíc míst. Náladu nepodpořil ani vývoj ukazatele míry dlouhodobé nezaměstnanosti. Podíl Američanů hledajících práci dále než půl roku (tj. déle než 27 týdnů) v listopadu dosáhl 41,9 procenta z celkového počtu nezaměstnaných, což je nejhorší výsledek od srpna.



Rozhodnutí o možném dalším navýšení objemu prostředků pro odkup dluhopisů bude podle Bernankeho záležet na účinnosti dosavadního programu a vývoji inflace i růstu ekonomiky. Pravděpodobnost návratu k recesi není podle šéfa Fedu pravděpodobná, protože problémové sektory ekonomiky, jakým je realitní trh, na tom nemohou být již o mnoho hůře. Pokud by ale nezaměstnanost zůstala dlouhodobým problémem, narušení důvěry v trh by se stalo „hlavním zdrojem rizika dalšího poklesu hospodářství“.

Na Fed se snáší sílící kritika v čele s republikány, podle nichž takové kroky k uvolňování měnových podmínek mohou vést k vysoké inflaci a spekulativním obchodům na Wall Street, přičemž samotné ekonomice pomohou jen málo. „Tato úroveň nezaměstnanosti je spojena s velmi tvrdými dopady na ekonomiku a sociální náklady. Nová pracovní místa jsou absolutní prioritou,“ brání Bernanke smysl QE2. Míra inflace měřena indexem spotřebitelských cen letos zpomalila, když vyjma cen potravin a energií v říjnu činila 0,9 procenta, se zahrnutím všech položek se cenová hladina meziročně zvýšila o 1,3 %. Bez zásahu centrální banky by přitom ekonomika mohla upadnout do dlouhého období klesajících den, nebo dokonce deflace, upozornil Bernanke. „Protože Fed jedná, riziko deflace je velmi nízké… Jasně jsme také dali najevo, že nepřipustíme, aby inflace překročila 2% tempo.“ Bernanke si je podle svých slov 100% jistý, že Fed udrží inflační tlaky na uzdě a v případě potřeby otočí směr monetární politiky. „Jsme schopni během 15 minut zvýšit sazby, s tím opravdu není problém, pokud přijde ta pravá chvíle.“

Šéf Fedu zároveň odmítl názory, podle nichž není plán "kvantitativního uvolňování" měnové politiky pomocí nákupů vládních dluhopisů ničím jiným než tištěním peněz. „Je zde mýtus, že tiskneme peníze. To my neděláme, objem peněz v oběhu se nemění a nijak podstatným způsobem se nemění ani peněžní zásoba,“ uvedl Bernanke. K růstu peněžní zásoby podle něj dojde, až bankovní sektor navýší nabídku úvěrů, což se zatím neděje.

Bernanke mimo jiné zopakoval nesouhlas Spojených států s měnovou politikou Číny. „Udržování čínské měny příliš nízko je špatné pro americkou ekonomiku, protože ubližuje našemu obchodu. Je špatné i pro ostatní rozvíjející se země a samotnou Čínu, která dává najevo, že její monetární politika není nezávislá.“


(Zdroj: Bloomberg, AP, Reuters, čtk) 

 


Váš názor
  • američan
    06.12.2010 14:42

    Myslím, že masívní podporu ekonomiky QE2 američané brzy pocítí, hlavně když pojedou s autem pro benzín.
    viky
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.