Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie McKinsey: Světové ekonomice budou chybět úspory, úroky půjdou nahoru, akcie dolů

Studie McKinsey: Světové ekonomice budou chybět úspory, úroky půjdou nahoru, akcie dolů

15.12.2010 18:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Každý den nám media servírují řádnou porci zpráv o pohybech na akciových trzích, výnosech dluhopisů, nebo závratném růstu cen komodit. Jen zřídka však padne zmínka o velmi důležitém ekonomickém ukazateli: reálné úrokové míře. Jde o míru výnosu, kterou investor očekává po odečtení inflace; a která se již nějaký čas pohybuje na velmi nízkých úrovních. V říjnu se americké vládě dokonce povedlo vydat na inflaci navázaný dluhopis s negativním reálným výnosem.

Nízké reálné úrokové míry stojí za letošním růstem na trhu aktiv, jelikož při nízkých výnosech byli investoři nuceni vkládat prostředky do rizikovějších aktiv typu akcií, korporátních dluhopisů a také komodit. Podle zprávy, kterou nedávno vydal McKinsey Global Institute, nás však v příštích letech neodvratně čeká růst reálných měr. Analytici prestižní konzultantské firmy to zdůvodňují investičním boomem v rozvíjejících se ekonomikách, který podle nich příliš zatíží globální zásobu úspor.

Úspory a investice jsou základním tématem každého úvodu do makroekonomie. Investovat lze jen z uspořených prostředků, proto se v zásadě investice musejí rovnat úsporám. Otázkou ovšem je, kolik kdo chce spořit a kolik kdo investovat: vztah mezi těmito proměnnými se promítá do úrovně úrokových sazeb.

Trochou teorie k tématu přispěl i současný šéf Fedu a bývalý profesor Ben Bernanke. Podle něho se na asijském kontinentu za posledních deset let spořilo příliš (nebo málo investovalo, záleží na úhlu pohledu). Přebytek asijských peněž, pro které se zoufale hledalo výhodné úložiště, podle Bernankeho zapříčinil nízké reálné úrokové míry. K tomu se přidaly centrální banky, které své rostoucí devizové rezervy „nalily“ do trhu státních dluhopisů, čímž opět stlačily výnosy dolů (a přispěly tím ke zdání udržitelnosti dalšího zadlužování).

Chytré hlavy z McKinsey však přišly s vlastním vysvětlením, podle něhož se jádro pudla skrývá ve všeobecném poklesu investic, které se z 26,1 % světového HDP v polovině sedmdesátých let dostaly na pouhých 20,8 % v roce 2002. Mezi roky 1980 a 2008 se podle studie proinvestovalo o 700 mld. USD méně, než kdyby trend ze sedmdesátých let pokračoval. K poklesu podle McKinsey došlo kvůli vyčerpání programu poválečné obnovy Evropy a Japonska, a také kvůli zpomalení hospodářského růstu, které snížilo potřebu vysokých kapitálových výdajů.

V roce 2003, s počátkem obřích investic do infrastruktury v Asii, se však trend zlomil. Tato nová růstová tendence byla, pravděpodobně jen dočasně, přibrzděna celosvětovou recesí. Asie se nicméně bude „probouzet“ dál. Typická rozvojová země vydává na rozvoj infrastruktury dvakrát více než bohaté státy. Váha rozvojového světa bude v následujících letech růst, což vede autory studie k poměrně odvážné predikci, podle níž do roku 2030 míra investic dosáhne 25 % celosvětového HDP. V konstantních cenách by to znamenalo nárůst z 11 bilionů na 24 bilionů.

Mezitím však bude klesat světová zásoba úspor (nebo také ochota lidí spořit), jelikož země jako Čína budou směřovat k ekonomice zaměřené více na spotřebu a vybízet obyvatele k většímu utrácení (udržet současnou úroveň čínských národních úspor na 53 % HDP by byl slušný artistický kousek). V rozvinutém světě zas úsporám řádně pustí žilou výdaje spojené se stárnutím populace a také neúprosná demografická realita.

Následná nerovnováha mezi investicemi (rostoucími) a úsporami (ztenčujícími se) nutně vyvolá růst reálných úrokových měr. McKinsey si pomáhá i historickým srovnáním. Za posledních 140 let činil reálný výnos amerických treasury bondů v průměru 2,3 % (měřeno metodou, při níž od konkrétního nominálního výnosu odečítáme míru inflace v následujících deseti letech). Od kolapsu brettonwoodského systému v roce 1971 se průměrný reálný výnos pohyboval kolem 3,3 %. Minulý rok to bylo jen 1,7 %. Návrat k post-brettonwoodskému trendu by tedy předpokládal růst reálných měr o víc než 150 bazických bodů, k čemuž by podle McKinsey mohlo dojít během pěti let. Pokud tedy ceny aktiv rostou díky nízkým sazbám, akciové trhy nečekají příliš světlé zítřky.

Podle autorů studie by vlády měly vlády nabídnout slevy na daních, které by občany motivovaly ke spoření. To je sice pěkná teorie, ale převládajícím strašákem dneška je nedostatečná poptávka. Navíc, penzijní fondy se stávají dojnou krávou předlužených vlád, jež uvažují spíše ve stylu „přežít aspoň do pátku“, jak to dokládá maďarský příklad.

Co tedy přinese budoucnost? Sloupkař Buttonwood interpretuje závěry analytiků z McKinsey jako Sofiinu volbu. „Reálné míry zůstanou na současných nízkých úrovních, jen pokud bude růstový výhled světové ekonomiky vypadat pro období následujících let bledě. To nezní příliš lákavě. Ale pokud reálné míry vzrostou, čeká dlužníky (státy, firmy i jednotlivce), kteří mají před sebou ještě hodně splácení, nejedna perná chvilka. Stagnace, nebo nová dluhová krize: co je asi lepší?“

(Zdroj: The Economist, studie McKinsey)


Váš názor
  •  
    16.12.2010 13:04

    Hm, mily FEDe, pokud se ti vcas nepodari socialne rozvratit a svrhnout komunistickou vladu v Cine, tak aby se jejich uspory nalily do kreativnich bilanci a aspon na cas ti daly vydechnout, vypyda to na ty virtualni penize. A v tom pripade te ceka propocitat fixni konverzni kurz (jako kdysi EUR) mezi budouci virtualni penezenkou "vyspeleho sveta" a prezitym systemem hotovostnich operaci s bankovkami v "rozvojovych svetech" (vcetne USD bankovek, ktere jsou dominantnim platidlem v takovych malickostech jako drogy ci zbrane). S ohledem na zajmy v tech malickostech to tipuji spis na snahu rozvratit rezim a doufam, ze pravidelne kvartalni manevry na korejskem poloostrove neprerostou v neco vic ani do pristich vanoc (tyto jsou uz snad dost blizko na to, aby se to stacilo tak podelat). Starnouci populace je konzervativni a uspory v bance hromadit nebude. Moznym mezistupnem je absolutni garance vkladu na uctech, jenze to by zase vedlo k sesupu na akciich. A ty FEDe prece chces, aby Americane ziskali pocit vetsiho bohatstvi. PF 2011.
    Mudrc
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data