Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína provedla „konkrétní akce“ na podporu EU, řekl čínský vicepremiér a dodal síly euru

Čína provedla „konkrétní akce“ na podporu EU, řekl čínský vicepremiér a dodal síly euru

21.12.2010 10:47, aktualizováno: 21.12. 13:47

Aktualizováno

Čína oceňuje snahy Evropské unie o zajištění finanční stability a přijala konkrétní kroky pro podporu některých členských zemí EU při boji s krizí státního dluhu, uvedl dnes vicepremiér Wang Čchi-Šan na začátek jednodenního ekonomického summitu EU a Číny v Pekingu. Vidina akce Číny disponující devizovými rezervami v hodnotě 2,65 bilionu dolarů společné evropské měně pomohla překonat na chvíli hladinu 1,32 USD/EUR a posílit vůči čtrnácti z šestnácti nejvíce obchodovaných měn světa.

“Členské země Evropské unie přijaly množství kroků aktivně zasahujících proti krizi státního dluhu. Věříme, že tato opatření přinesou rychlý výsledek a povedou k stabilnímu zotavení ekonomiky EU,“ uvedl dnes v Pekingu Wang Čchi-Šan. Podrobnosti ohledně „konkrétních korků“ Číny na podporu zkoušených evropských zemí však nesdělil.

„Tato slova by byla dobrým vánočním dárkem pro euro, pokud by měla podpora Evropy z Asie pokračovat i v příštím roce,“ uvedl Kurt Magnus, výkonný ředitel divize devizových obchodů Nomura Holdings Inc. a dodal, že existuje celá řada lidí, která hodlá vůči euru pro rok 2011 držet krátké pozice, což podle něho není udržitelné, pokud by Čína hodlala Evropě dále pomáhat.

Již v minulém týdnu se objevily informace o pomocné ruce Číny. Portugalský ministr financí po návštěvě Pekingu uvedl, že tamní vláda „jasně vyjádřila“ finanční podporu jeho zemi. Portugalský deník Jornal de Negocios bez uvedení zdroje napsal, že Čína chce investovat 4 až 5 miliard eur do dluhopisů portugalské vlády již v prvním čtvrtletí příštího roku.

Čínský premiér Wen Ťia-pao již v říjnu slíbil, že Čína bude nadále podporovat euro. "Nebudeme snižovat množství evropských dluhopisů v našem měnovém portfoliu," řekl čínský premiér před dvěma měsíci čínský premiér během návštěvy Řecka. Nejedná se však rozhodně o známky altruismu asijského ekonomického giganta. To dnes nezastíral ani čínský ministr obchodu Čchen Te-ming, který se nechal slyšet, že čínská ekonomika čelí „nejistotě“ ohledně vývoje v příštím roce, a proto se velmi zajímá o zvladatelnost krize evropského dluhu a „zvláště o to, co se stane v prvním kvartále příštího roku.“ "Máme vážné obavy, zda je možné dluhovou krizi v Evropě dostat pod kontrolu," řekl podle agentury Reuters čínský ministr. "Chceme vidět, zda je EU schopna zvládnout rizika kolem státních dluhů a zda je možné dohodu převést i do praxe, aby se Evropa mohla brzy a v dobrém stavu dostat z finanční krize," dodal.

Evropská unie je pro Čínu druhým největším obchodním partnerem, za letošních jedenáct měsíců vzrostl vzájemný mezinárodní obchod o 33,1 procenta meziročně na hodnotu 433,88 miliardy dolarů, uvedla před dvěma týdny čínská celní správa.

Euro včera oslabilo vůči dolaru nejvíce za poslední dva týdny a dostalo se až pod hladinu 1,31 USD/EUR. Podle informací agentury Bloomberg se tak stalo kvůli spekulacím trhu ohledně zhoršené schopnosti získávat peníze na finančním trhu po změnách ratingů a jejich výhledů ze strany světových ratingových agentur. Úvod dnešní seance byl však pro euro ve znamení růstu až nad 1,32 USD/EUR, ten však záhy zchladila agentura Moody’s, která uvedla, že přehodnocuje stávající "A1" rating dlouhodobých závazků Portugalska s jeho možným snížením z důvodu dlouhodobé ekonomické volatility a obtížného přístupu země na finanční trhy.

Vývoj kurzu eurodolaru (online)


Čína doufá, že ji Evropská unie bude ochotna co nejdříve uznat za tržní ekonomiku, řekl dnes v Pekingu čínský ministr obchodu Čchen Te-ming. Čína se o tom, že je tržní ekonomikou, už dlouho snaží přesvědčit i Spojené státy. Pokud by se jí to podařilo, bylo by pro Washington mnohem složitější obviňovat Peking, že se na světovém trhu dopouští dumpingu, jelikož by z definice čelila podobné nákladové struktuře.

(Zdroj: Bloomberg, LN, čtk)


Váš názor
  • Musím uznat, že ...
    21.12.2010 17:51

    Čína doufá, že ji Evropská unie bude ochotna co nejdříve uznat za tržní ekonomiku, ...... Pokud by se jí to podařilo, bylo by pro Washington mnohem složitější obviňovat Peking, že se na světovém trhu dopouští dumpingu, jelikož by z definice čelila podobné nákladové struktuře. -------- Musím uznat, že Ti Číňani jsou chytří, skoro jako Klaus. :-)
    /eye/
  •  
    21.12.2010 14:29

    No prosím a už mají ten přístav přiklepnutý. A nejen ten...
    Kalka.
    • Nechápu
      21.12.2010 17:29

      Takže Čína bude nakupovat vládní dluhopisy EU, což bude tlačit na úrokové sazby směrem dolů a EU si tak bude moci půjčovat levněji. Zároveň se snížením úrokových sazeb ale dojde k devalvaci eura, protože se bude očekávat růst inflace. To by EU teoreticky pomoci mohlo. Inflace je nejlepší recept na to, jak se zbavit dluhů a posílení exportu. Jen moc nechápu, co z toho bude mít Čína, která přeci stojí o posilování eura a o export do EU? To, že nakupováním státních dluhopisů se zvednou ratingy členských států a klesnou výdaje na půjčky je podle mě jen iluze. Výdaje možná klesnou, ale dluh se nesplatí a už rozhodně ne tím, že euro bude posilovat. To by bylo zase dobře jen pro Čínu. Nevidím v tom žádné oboustranné výhody. Sice nevím, na čem se dohodly, ale podle mě k žádným zásadním krokům ani nedojde, protože jedna strana na tom bude vždycky dobře a druhá špatně.
      Nyk Lísn
      • Re: Nechápu
        21.12.2010 19:02

        Čím slabší euro, tím silnější yuan, ne? A dá se za něj víc v Evropě nakoupit, aniž by museli rychle revalvovat. Řecko se stane základnou pro další (již dávno naplánované) výboje. Deng yi deng kan!
        Kalka.
  • nejlepsi podpora
    21.12.2010 11:04

    by byla revalvace yuanu. Posileni Eura Evrope nepomuze splatit sve dluhy... pujcovat si od souseda abych si od nej mohl neco koupit neni nejlepsi reseni.
    LaoZi
    • Re: nejlepsi podpora
      21.12.2010 11:23

      Ha,ha. To by ovšem zápaďáci (yang gui zi) nesměli být pro Říši středu barbaři (cu ren), tatíku ;-)
      Kalka.
      •  
        21.12.2010 13:03

        Jestli jsou barbaři v něčem opravdu dobří, tak to je rozvracení mocných říší. Trvá to vždy pár století, ale Čína je už v posledním tažení. Po opiových válkách, japonské okupaci, politice velkého skoku a kulturní revoluci, zbývá poslední krok. Kompletně infikovat Čínu konzumem a myšlenkovou vyprázdněností. I Římská říše v období svého úpadku měla lepší období, ale my barbaři jsme vytrvalí a jestli nám něco opravdu jde tak je to rozvracení říší. Čím starší a větší tím lépe. Za 200 let bude Peking nuzáckou osadou v poušti plnou ruin mrakodrapů.
        ..
        •  
          21.12.2010 13:39

          To je to barbarské myšlení ;-) Čína přežila víc než čtyři tisíce let a na vypořádávání se s nějakými barbary je zvyklá. Žádná ze starověkých říší se nezachovala tak dlouho a v takové kontinuitě. Ani zamoření opiem ji nezničilo, tak se se zamořením konzumem taky nějak vyrovná. Má totiž základ, který barbaři nemají. Ti mají jen ten konzum... Kteřípak barbaři přežili ty, co ovládli. Kde jsou dnes Visigóti, Skythové, Hunové, Herulové a mnozí další? (Vaše jasnost má nový nick?)
          Kalka.
          •  
            21.12.2010 16:16

            No moment, moment ctěná Kalko. Zapomínáš např. na království "franské, alemanské, anglo-saské....ty jsou tady stále. A Římská říše nezanikla, pouze se lišácky přetransformovala v Římskokatolickou církev, která vládla evropským národům dalších 1200 let.
            Kid Lomihnát
            • KL
              21.12.2010 16:35

              No no, nějaké malé přestávečky tam přece jen byly... Taky jsem nepsala o Germánech, ani o Alemanech (Sasové nehráli žádnou roli). Ti byli Římem už civilizováni za Césara, přece, a přestali být považováni za barbary. Taky Řím nevyplenili jako Visigóti, Ostrogóti (jejichž říše trvala jen nějakých 60 let)... A veškeré vymoženosti, které měli Římané třeba ve Vindoboně na začátku prvního tisíciletí, jako plošnou kanalizaci, lázně, splachovací záchody, divadlo atd. začaly být obnovovány až v polovině předminulého století. Hlavně ta kanalizace. Do té doby se všechno lilo na ulici...
              Kalka.
          •  
            21.12.2010 14:09

            Na každé prase se vaří voda. ta na Čínskou říši už krásně bublá. Základ o kterém tu píšeš mizí jak pára nad hrncem. Ještě jedna generace a zbyde jen konzum a barbarská popkultura. Jsme dobří v ničení, nic jiného nás netěší. Vlastní existence bez možnosti ničit jeví se nám jako nicotná a zbytečná. Na tituly si nepotrpíme Když už tak použij "Vaše destruktivnosti."
            ..
            • Sorry,
              21.12.2010 16:37

              Džoržo, spletla jsem si tě s vévodou. Tímto se DeGuisemu omlouvám
              Kalka.
              • Re: Sorry,
                21.12.2010 16:50

                From frozen wastes to the north and the hellish jungles of the south come brave even reckless warriors. Civilized people call them barbarians or berserkers and suspect them of mayhem, impiety and atrocities. These "barbarians" however have proven their mettle and their value to those who would be their allies. To enemies who underestimate them they have proved their cunning, resourcefulness, persistence and mercilessness.
                ..
                •  
                  21.12.2010 16:57

                  Jj, your cunning is unequalled...
                  Kalka.
            •  
              21.12.2010 14:23

              Barbaři ale nebyli hrdí na svůj základ. Přejímali cizí ideologie, a to barbarsky, takže z nich vbrzku zbyl jen paskvil. Kdežto Číńani jsou na svůj základ hrdí. Za 200 let si to povíme - ovšem dnešní mrakodrapy tam už opravdu asi nebudou. (viz nahrazování mrakodrapů vyššími mrakodrapy v NY ;-)
              Kalka.
              •  
                21.12.2010 16:31

                Omyl patolízalko! My barbaři jsme hrdí a vždycky jsme byli stejně jako jsou hrdí žluťásci. Bude pro nás čest a největší potěšení jim rozvrátit říši. A zatímco my přijímáme cizí vlivy bez okolků, jsou-li pro nás prospěšné, žluťásci zahledění do sebe si ani nevšimli jak jim v posledních dvou stoletích ujíždí vlak.
                ..
              •  
                21.12.2010 15:56

                Čína se stane také pouze částečkou celku tzv. GLOBALIZACE
                Kid Lomihnát
                •  
                  21.12.2010 16:13

                  Jasně, mocní už se do Číny globalizovali ;-)
                  Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data