Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E&Y: ČR je 25. nejatraktivnější zemí pro fúze a akvizice

E&Y: ČR je 25. nejatraktivnější zemí pro fúze a akvizice

27.01.2011 16:22
Autor: ČTK

Česko je na 25. pozici v žebříčku atraktivnosti zemí pro fúze a akvizice a je tak nejvýše ze zemí střední a východní Evropy. Na prvních místech se umístily Kanada, Velká Británie, USA a Japonsko. Vyplývá to z žebříčku vypracovaného výzkumným centrem pro fúze a akvizice Cass Business School při City University London ve spolupráci se společností Ernst & Young. Jde o první ročník.

Žebříček porovnává 175 zemí z celého světa a hodnotí regulatorní prostředí, ekonomické faktory, finanční faktory, technologie a sociokulturní aspekty. Každá kategorie se dělí na řadu faktorů, jejichž vyhodnocením se získá skóre, které se pohybuje od jedné do pěti. Jednička označuje trh, který je pro účely fúzí a akvizic nejlépe připravený.

ČR se s průměrným skóre 2,1 umístila za Malajsií a Izraelem. Její průměrné skóre sestává ze značně kolísavých hodnocení. Nejlepší známku (1,3) dostalo Česko v hodnocení sociokulturních aspektů a 1,7 v případě technologií. Avšak hodnocení finančních faktorů 2,8 ČR staví na úroveň Brazílie, Ruska či Panamy. Finanční faktory zohledňují dostupnost financování a náklady podnikání, stav rozvoje kapitálových a finančních trhů a náklady na pracovní sílu.

V hodnocení regulatorních faktorů (rovněž 2,8) se ČR rovná Mexiku či Dominikánské republice a zaostává dokonce za Botswanou. Regulatorní faktory v tomto hodnocení poměřují podmínky pro podnikání z hlediska procedurálního, dohledu státu nad soukromým sektorem a daňových a legislativních aspektů pro zahraniční investice.

"Je vidět, že Česko co do pověsti v zahraničí stále těží z tradičních hodnot, ale v posledním dvacetiletí dle názoru zahraničních odborníků nebylo schopno podpořit tento dobrý start nastavením regulatorního rámce, ve kterém se dobře a transparentně podniká. To je možná téma k zamyšlení pro všechny, kteří toto prostředí pomáhají utvářet,“ uvedla partnerka Ernst & Young pro fúze a akvizice Petra Wendelová.

Významný posun v žebříčku zaznamenaly zejména Malajsie, Izrael a Chile, jejichž úspěch je však většinou dán výbornými výsledky jen v určité kategorii. Mezi oblasti považované z hlediska transakčních aktivit za nejoblíbenější se k Severní Americe a západní Evropě začíná řadit Asie. Jižní Korea, Singapur a Hongkong získaly shodné ohodnocení jako Austrálie a Německo a zařadily se tak mezi vyspělé trhy.

Čína i přes svůj závratný ekonomický růst v poslední době svého maximálního potenciálu pro fúze a akvizice ještě nedosáhla. Podrobná analýza získaných dat ukázala, že čínský trh většinu kritérií hodnocení vyspělosti trhu splňuje; výjimkou je politická stabilita ohodnocená na 3,0 a regulatorní prostředí s hodnocením 3,3.

"Nikoho nepřekvapí, že mezi nejvyspělejší trhy patří ty, které vykazují tradičně nejvyšší podíl transakcí v oblasti fúzí a akvizic. Přesto se v horní části žebříčku umístily také Malajsie, Izrael, ČR a Chile. Jejich úspěch je dán různými faktory, Malajsie má nejlepší výsledky v hodnocení ekonomických a finančních faktorů, Izrael vede na poli technologií, Česko v sociálně-kulturní sféře a Chile v politické oblasti. V hodnocení tyto státy předstihly Brazílii, Rusko, Indii a Čínu, které se tradičně označují za hlavní rozvíjející se trhy," upozornila Wendelová.

Ernst & Young patří mezi nejvýznamnější celosvětové firmy poskytující odborné poradenské služby v oblasti auditu a daňového, transakčního a podnikového poradenství.

umístění země hodnota indexu
1. Kanada 1,4
2. Velká Británie 1,4
3. USA 1,5
4. Japonsko 1,5
5. Nizozemsko 1,5
6. Francie 1,5
9. Německo 1,6
25. Česko 2,1
27. Čína 2,2
31. Polsko 2,3
32. Maďarsko 2,4
33. Slovensko 2,4
36. Rusko 2,7

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data