Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína má 1,5 bilionu dolarů „skrytého dluhu“, varuje tamní zákonodárce

Čína má 1,5 bilionu dolarů „skrytého dluhu“, varuje tamní zákonodárce

09.02.2011 12:11, aktualizováno: 9.2. 14:13

Aktualizováno

Místní čínské samosprávy v období investičního boomu vložily do různých místních projektů miliardy dolarů. Zhoršení ekonomického klimatu však z těchto investic často udělalo ztrátové podniky, což se podle čínského zákonodárce Yin Zhongqinga brzy projeví. Důvodem blížícího se „roztažení opony“ je podle rozhovoru prominentního Číňana pro agenturu Reuters jejich dokončování, které s sebou přinese povinnost vyjít s účty na světlo.

„Místní vlády mají minimálně 10 bilionů jüanů (asi 1,5 bln. USD) „skrytého“ dluhu, který maskovaly vytvořením tisíců speciálních investičních entit, které sloužily jako věřitelé,“ rozkrývá zárodek možného budoucího problému čínské ekonomiky Yin Zhongqing. S ohledem na fakt, že tyto dluhy nemusejí být vyrovnány, dokud projekty, kvůli nimž byli virtuální věřitelé stvořeni, nebudou dokončeny, zůstává podle čínského zákonodárcem otázkou, kdy a které dluhy nakonec místním samosprávám ve výkazech „zhořknou“.

Yin varoval, že existuje vysoké riziko toho, že až k nutnosti srovnat účty dojde, dotlačí to vlády menších územních celků se slabými rozpočty až na hranici bankrotu. „Vysoké objemy dluhu, které na sebe vzaly lokální vlády od konce roku 2008, aby tak bojovaly s dopady globální finanční krize se stanou těžkým závažím pro další posun naší země kupředu,“ varoval čínský zákonodárce v rozhovoru pro Reuters, z nějž cituje americká televize CNBC.

Dluhy nahromaděné vytvořením těchto investičních a finančních platforem (obcházejících zákon znemožňující samosprávním celkům přímé braní úvěrů) v letech 2009 a 2010 byly podle Yina často (ze 70 %) kryté vládními zárukami, protože místní samosprávy neměly dostatečná aktiva pro krytí. Ani s vládními zárukami však prý nemohou být splaceny. „Již když si peníze půjčovaly, tak regionální vlády nepočítaly se splacením,“ dodal.

Peking prý o všem věděl a deficitního hospodaření na lokální úrovni ve prospěch dynamicky rostoucímu celku čínské ekonomiky schvaloval, navzdory externí rétorice o cíleném zpomalení růstu a přesedlání na cestu udržitelné expanze ekonomiky. Yin však varuje, že současná situace relativního klidu není již déle udržitelná, jelikož čínské banky i čínská vláda budou nakonec muset s pravdou ven. Podle jeho odhadu k oznámení odpisů těchto úvěrů dojde ještě v letošním roce.

O celé věci oficiální místa přesto zcela nemlčí. Čínský bankovní regulátor v polovině loňského roku vyčíslil informací CNBC a rovnou přiznal, že 26 procent z tohoto objemu pravděpodobně nebude splaceno. Situaci přesto regulátor neviděl jako problematickou, když dodal, že rizika jsou pod kontrolou, jelikož většina dluhů bude nakonec zaplacena díky výnosům z investic, které zafinancovaly.

Peking přes zmiňované potenciální problémy země nepouští otěže z pevné ruky a v rámce letos započaté pětiletky hodlá investovat až 1,5 bilionu dolarů, převážně do firem v sedmi strategických odvětvích. Čína se podle neoficiálního plánu tamní administrativy hodlá zaměřit na firmy v odvětví biotechnologií a informačních technologií nebo výrobce ekologických automobilů. Cíl, který touto strategií sleduje je urychlení transformace čínské ekonomiky z dodavatele surovin a polotovarů na moderní zemi, která bude vyvíjet kvalitní technologie s vysokým exportním potenciálem.

Podle Yina je však situace jedné z největších ekonomik světa složitější: "Rychlý rozvoj Číny zakryl mnohé problémy. Jakmile však ekonomický růst země zpomalí, tyto problémy se objeví stejně jako kameny v řece poté, co opadne voda.

(Zdroj: CNBC, Reuters)


Váš názor
  •  
    09.02.2011 17:32

    Hermann Göring, mj. diktátor ekonomiky a zplnomocněnec v rámci čtyřletého plánu, kdysi řekl něco v tom duchu, že ekonomické "kouzelnictví", které by v demokratické zemi znamenalo obrovskou inflaci a podobné hezké věci, se v totalitní zemi neprojeví. Problém byl, že se neprojevily hned, ale hezky se zpožděním, takže v září 1939 bylo Neměcko takřka před bankrotem. Jsem zvědav až k tomuto bodu dojde Čína, jestli žačně také bombardovat, řekněme takové Tokio, nebo to udělají moderně jako bílý muž a vezmou kybernetickým útokem úspory vlastních obyvatel.
    DeGuise
  • ....a je potřeba i vygenerovat ty
    09.02.2011 14:19

    čísla, které vzešly z těch investic resp.zisky, jak je známo byly opět reinvestovány. Takže ty figury číselné v konečném pojetí mohou vypadat i jinak. Že zisky vytvořené v Číně se musí opět vrátit do investic v Číně. je stará známá věc.....koloběh .....perpetum, která si vytvořila čínská ekonomika pro sebe a ve svůj prospěch a také si s ním i v případě problémů poradí.....u nich bude vždy utahování opasků - pokud to bude nutné, probíhat jinak, než v Evropě a USA. Ale to jejich utahování zaplatí mnozí , žijící daleko from Great Wall of China !
    AMN
  • 09.02.2011 13:49

    poté si odplivl a pod fousy zamrmlal : vona ta řeka pak změní i to koryto. Zbydou jenom slzy
    oradapoisson
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m