Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezaměstnanost - strukturální, nebo cyklická?

Nezaměstnanost - strukturální, nebo cyklická?

18.02.2011 17:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Poslední recese mohla zvýšit tzv. normální či přirozenou míru nezaměstnanosti NAIRU nad úroveň 5 %, která byla před poklesem považována za obvyklou. Někteří ekonomové se dokonce domnívají, že současná 9% nezaměstnanost primárně odráží hlavně růst přirozené nezaměstnanosti. Rozpočtová kancelář Kongresu CBO uvádí, že NAIRU nyní leží na 5,2 %, před recesí dosahovala 4,8 %. Pokud ale trh práce prošel strukturální změnou, ani tento odhad nemusí být správný.

Fed odhaduje zvýšení NAIRU na 6 – 7 %

Zajímavým pokusem o odhad současné výše NAIRU je studie „What Is the New Normal Unemployment Rate?“ z dílny San Francisco Fedu.

nezam1
Zdroj: What Is the New Normal Unemployment Rate?

Podmínky na trhu práce lze charakterizovat dostupností volných pracovních míst. Mezi počtem volných míst a nezaměstnaností obvykle panuje negativní vztah. Během roku 2010 však došlo k tomu, že při dané nezaměstnanosti bylo mnohem více volných pracovních míst než obvykle, jak ukazuje první z následujících tří grafů. Pokud budeme horizontální posun této Beveridgovy křivky naznačený daty z roku 2010 považovat za měřítko růstu NAIRU, přirozená nezaměstnanost by nyní dosahovala 8,3 %.

Dalším měřítkem situace na trhu práce je vnímání toho, jak snadné nebo naopak těžké je najít práci. V rámci průzkumu spotřebitelské důvěry Conference Board’s consumer confidence survey se tato otázka klade každý měsíc již od roku 1978. Druhý graf ukazuje, že tyto odpovědi jsou v úzkém vztahu k nezaměstnanosti. Stejná úvaha jako v předchozím případě by naznačovala, že NAIRU nyní dosahuje 6,9 %.

Růst NAIRU indikují i další dvě měřítka. První je založeno na míře ukončení pracovních poměrů a druhé na průzkumu ve společnostech, v jehož rámci se zjišťuje počet pozic, pro které lze jen těžko sehnat zaměstnance. Jak ukazuje třetí graf, podle uvedené úvahy aplikované na ukončených pracovních poměrech by NAIRU vzrostla na 6,5 %, poslední graf založený na uvedeném průzkumu ukazuje růst na 6,6 %.

Brát uvedené vztahy jako přesvědčivý důkaz o permanentním růstu NAIRU nelze. Průměry uvedených odhadů za všechna čtyři čtvrtletí roku 2010 leží v rozmezí 6,1 % - 7,1 %. Možných důvodů pro tento růst je více – od prodloužení podpory v nezaměstnanosti, přes ztrátu dovedností u dlouhodobě nezaměstnaných až po růst nesouladu mezi poptávanými a nabízenými místy.

Krugman používá výsledky jako argument pro stimulaci

Paul Krugman v souvislosti s uvedenou studií tvrdí, že v současné době je velmi málo volných pracovních míst relativně k počtu nezaměstnaných; graf ukazuje počet nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo:

nezam2
Zdroj: Economic Policy Institute

Není tedy podle něho pochyb o tom, že zaměstnanost je omezena poptávkovou stranou ekonomiky. Uvedená studie pak naznačuje, že při současné míře nezaměstnanosti by měl být počet volných pracovních míst ještě menší. V důsledku toho by se při oživení mohlo objevit omezení na straně nabídky dříve, než bychom čekali. Krugman ale uvádí, že pokud je růst NAIRU způsoben prodloužením podpory v nezaměstnanosti, tento růst není permanentní, protože podpora se v případě oživení zkrátí. A pokud je způsoben poklesem dovedností nezaměstnaných, pak jde o argument pro fiskální a monetární stimulaci: „Musíme jim práci dát co nejdříve, nebo je ztratíme navždy.“

V jednom ze svých předchozích blogů se přitom Krugman k růstu strukturální nezaměstnanosti staví skepticky. Konkrétně s pomocí následujícího grafu kritizuje názor, že současná vysoká nezaměstnanost odráží zejména pokles počtu pracovních míst ve stavebnictví, na které dolehlo prasknutí hypotéční bubliny a následná krize. Graf ukazuje poměr míry současné nezaměstnanosti k míře nezaměstnanosti v roce 2007 v jednotlivých odvětvích ekonomiky (stavebnictví je na prvním uvedeném místě):

nezam3
Zdroj: BLS

Krugman píše: „Vidíte ten strukturální posun? Ani já ne. V podstatě došlo ke zdvojnásobení nezaměstnanosti v každém odvětví.“

(Zdroj: SF Fed, Blog Paula Krugmana)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data