Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflační kulisy

Inflační kulisy

21.02.2011 10:10

Starší ročníky si jistě vzpomenou na americké filmy Pevnost Apačů v Bronxu, Policejní akademie, Přání smrti a celou řadu jiných, jejichž všudypřítomnými kulisami byly pouliční nepokoje, kriminalita a chaos ve velkých amerických městech. Tyto filmy byly natočeny v sedmdesátých a osmdesátých letech. Aby se něco dostalo do běžné kinematografické tvorby jako základní prostředí k zápletce, musí to být jev, který prostupuje celou společností. Opravdu, některé čtvrti New Yorku byly v té době doslova válečnou zónou, přesně jak je ve filmech zobrazeno. Jako důvod se uvádí například rozšíření cracku. Nikdo se však už neptá, proč se crack tak úspěšně rozšířil a jestli důvod nebyl mnohem prostší: dvouciferná inflace.

Jak vidíme na přiložených grafech, k nástupu kriminality v New Yorku došlo nějakou shodou okolností v době, kdy se vyhoupla americká inflace díky ropnému šoku do dvouciferného pásma a k jejímu ústupu (byť s mírným zpožděním) došlo „překvapivě“ v době, kdy začala inflace konečně klesat. Tato zvláštní korelace mezi inflací a pouličními nepokoji mi vyvstane na mysli vždy, když slyším nějakého chytrého ekonoma tvrdit, jak by byla trocha inflace prospěšná, jak by pomohla vyřešit spoustu jinak velmi těžce řešitelných problémů a jak hrozným strašákem je deflace.

US_inflace

Hojně rozšířeným omylem je, že inflace je spojitý proces, který je možno regulovat podobně jako například regulujeme otáčky motoru. Omyl. Žádný pomyslný inflační pedál, který bychom podle libosti mohli sešlápnout nebo povolit, podle toho, jak bychom si přáli, neexistuje. Inflace je fyzikálním žargonem dynamický proces se spoustou kladných zpětných vazeb, které proces urychlují a brání návratu k normálu. Jeho povaha je spíše binární. Buďto existuje a řádí jako černá ruka, nebo je téměř neznatelná a neškodná. Něco mezi tím v podstatě neexistuje.

Představa, že je jednoduchým úkolem zachovat hodnotu úspor v inflačním prostředí je taktéž hodně naivní. Svou hodnotu by si měly zachovat všechny reálné investice, tj. komodity, nemovitosti, umělecké předměty apod. Všechny tyto statky jsou však ne příliš likvidní, a hodí se proto jen pro tu část úspor, o které víme, že ji nebudeme nutně potřebovat k životu. Váš „pracovní kapitál“, tj. například peníze na běžném účtu, do těchto aktiv uložit nemůžeme. Čím méně máme takových „postradatelných“ prostředků, které můžeme uložit do reálného majetku, tím více nám inflace vadí. Psychologicky nejzranitelnější jsou proto lidé, kteří žijí tzv. z ruky do úst.

Asi je možné, přenést reálnou hodnotu majetku přes úskalí inflačního období, ale nemůže to být ze své podstaty jednoduchý úkol, jelikož na inflaci nemohou v žádném případě všichni vydělat. Složka náhody a štěstí v obchodování a výběru investic musí hrát zákonitě větší roli během inflace než v klidném neinflačním období. Pokud opravdu přecházíme do inflačního období, máme se na co těšit.


Váš názor
  • říká se
    25.02.2011 13:58

    z ruky do huby :-)))
    tk69
  •  
    25.02.2011 13:57

    Cekate vyraznejsi - dvoucifernou infl jen ve vztahu k USD nebo i eurozone? Pokud by byla vysoka infl v eurozone, myslite, ze by ji pro CR pokrylo posileni kurzu? Dekuji
    Peja
  •  
    22.02.2011 7:49

    resenim by zrejme bylo se odpojit od toho prefouknuteho trhu a vytvorit trh izolovany s mensim inflacnim efektem. ovsem v pripade cr, ktere eu narizuje jaka odvetvi smi a nesmi provozovat to je prakticky nemozne bez odstoupeni od projektu eu a nainstalovat zpet jiz zrusena odvetvi by byl tezky problem.
    Azb
    •  
      25.02.2011 13:56

      Cekate vyraznejsi - dvoucifernou infl jen ve vztahu k USD nebo i eurozone? Pokud by byla vysoka infl v eurozone, myslite, ze by ji pro CR pokrylo posileni kurzu? Dekuji
      Peja
    •  
      22.02.2011 7:56

      jak nad tim ale dumam, tak bez pecliveho uzavreni hranic by nam nakupni tlak okoli tu cenu stejnak zvedal, leda by byla jedna cena pro domaci a druha pro cizince.. pak by zas prisel na radu tlak politicky, ze to neni fer a kdesi cosi.. izolovat se asi nepujde.
      Azb
      • dumka dumkovic dumkov
        26.02.2011 18:21

        Tak dumej, dumej, mozna neco vydumas. A az neco vydumas, tak se koukni na mapu sveta, jak je ta cr velka.
        koudelak
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data